11 november, 2021

Eldur, fyra månader, fick en ny lever

Hittills i år har elva barn fått nya organ på Drottning Silvias barnsjukhus. Ett av dem är Eldur Bjarkason, som fyra månader gammal kom till Göteborg från Island för att få en ny lever.

– De sa till mig att världens bästa transplantationsläkare fanns här. Vi kunde inte komma till ett bättre ställe, säger Eldurs mamma Kristín Gunnarsdóttir

Eldur Bjarkason föddes i Reykjavik på Island den 1 mars 2021. Ganska snart efter födseln upptäcktes att han smittats av CMV-virus. Det är ett ganska vanligt virus som dock hos små barn kan leda till allvarliga komplikationer. I Eldurs fall påverkades levern så pass mycket att den så småningom skulle sluta fungera och han sattes på väntelista till transplantation.

För ett litet barn behövs bara en liten del av en vuxen persons lever men att hitta rätt donator tog lång tid, det fanns just då ingen matchande lever från en avliden, varken vuxen eller barn. Man testade även levande donatorer, bland annat Eldurs föräldrar, men ingen passade. Efter sex veckors väntan blev Eldur plötsligt sämre och hamnade på barnintensiven, där han låg nedsövd, kopplad till respirator.

Hemma på Island hade även vänner till familjen testat sig som möjliga donatorer. En av dem var Kristíns barndomsvän Rúna Rafnsdottir. Hon hade till och med passet med sig när hon åkte för att testa sig – för att kunna flyga direkt om det var så att hon passade – och det gjorde hon.

Den 25 augusti flög hon till Göteborg för att genomgå operationen som skulle rädda livet på Eldur. Dagen efter skedde transplantationen, som tog 13 timmar.

– När han vaknade efter operationen och öppnade ögonen första gången och ögonvitorna var vita…. det kommer jag aldrig att glömma, säger Eldurs pappa Bjarki Páll Eysteinsson.

Efter operationen återhämtade sig Eldur oväntat snabbt och i början av oktober, efter tre månader på sjukhus, kunde familjen äntligen åka hem till Island. En gång om året framöver kommer familjen tillbaka till Drottning Silvias barnsjukhus för kontroll. 

Här nedanför kan du se filmen om Eldurs resa.

Transplantationer på Drottning Silvias barnsjukhus

Drottning Silvias barnsjukhus genomför transplantationer på barn från Västra Götalandsregionen, hela Sverige samt Norden, beroende på vilket organ det gäller. Till exempel är Drottning Silvias barnsjukhus det enda sjukhus i Norden som genomför lungtransplantation på barn. Hittills i år har sjukhuset utfört två levertransplantationer, fem hjärttransplantationer, tre njurtransplantationer och en lungtransplantation.  Tre av barnen kom från Västra Götalandsregionen, sju från övriga Sverige och ett från Island. När det gäller lever och även i många fall njure kan organ tas emot från levande donatorer.Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Island

Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Island: 2009 tecknade Sahlgrenska International Care ett avtal om transplantationskirurgi och organdonationer med isländska försäkringskassan. Avtalet inom transplantationskirurgi och organdonation ger islänningar tillgång till transplantationsvård av högsta kvalitet på SU, samtidigt som Island donerar organ till SU:s upptagningsområde. Det gör att fler invånare i SU:s upptagningsområde kan transplanteras. Sedan starten 2009 har 159 personer (varav fem barn) från Island transplanterats på SU. Totalt 258 organ har donerats från Island för transplantationer på SU.

Utöver detta har SU utfört utredningar inför transplantation, årskontroller och så kallad transplantationsrelaterad vård, dvs vård inför eventuell transplantation men som av olika orsaker inte alltid leder till transplantation.

2020 genomfördes 13 transplantationer och 12 organ tillvaratogs från isländska donatorer. Det rapporterar Sahlgrenska International Care i sin Islandsrapport för 2020

Sahlgrenska International Care är ett regionalt kompetenscentrum för internationella frågor inom hälso-och sjukvård som säljer vård, specialistutbildning och förmedlar bistånd. SIC verkar för att fler personer utanför Sverige ska få tillgång till god sjukvård, både genom export och bistånd – beroende på vilket land det rör sig om.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 11 november 2021 06:49
Uppdaterad: 07 september 2022 15:10
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.