29 mars, 2023

Drottning Silvia besökte forskningsmiljöer inom klinisk neurokemi

Det var glädje och genuint intresse som präglade stämningen när Drottningen besökte forskningsmiljöer och labb för den framgångsrika alzheimerforskning som bedrivs i Göteborg.

Drottning Silvia har sedan länge ett engagemang för frågor kring Alzheimers sjukdom. Här är hon tillsammans med professor Kaj Blennow, molekylärbiolog Charlotte Frick och professor Henrik Zetterberg. Bild: Johan Wingborg, Göteborgs universitet.

Värdarna och professorerna i neurokemi, Kaj Blennow och Henrik Zetterberg, och deras kollegor berättade för drottningen om senaste forskningen inom alzheimer, ett område där hon har ett stort intresse och engagemang.

Vid besöket på Göteborgs universitet och Mölndals sjukhus deltog även landshövding Sten Tolgfors. Gästerna visades runt på olika labb inom neurokemi; för rutinprover av likvor, plasma med mera, för ultrakänslig analysmetod för mätning av biomarkörer för alzheimer, labb för masspektrometri med mera.

Visningen föregicks av ett symposium, där Kaj Blennow och Henrik Zetterberg hade fått med sig ytterligare fem av de främsta företrädarna för den internationellt framgångsrika alzheimerforskning som bedrivs i Sverige: talare var Bengt Winblad, Miia Kivipelto och Agneta Nordberg från Karolinska Institutet, Oskar Hansson, Lunds universitet, Lars Lannfelt, Uppsala universitet, och så värdarna själva, Kaj Blennow och Henrik Zetterberg. Utöver sina arbeten som professorer vid Göteborgs universitet är de båda också överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Efter tisdagens besök tog sig Drottningen vidare för att inledningstala vid den stora internationella konferensen i Göteborg om alzheimer och parkinson, AD/PD 2023, med 4 000 deltagare. Konferensen pågår under fem dagar.

Text: Margareta Gustafsson Kubista. Texten publicerades ursprungligen i Akademiliv. Där finns fler bilder från drottningens besök.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 29 mars 2023 11:49
Uppdaterad: 29 mars 2023 12:20
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.