2 mars, 2022

Donationer av sjukvårdsutrustning till Ukraina

Första lastbilen med sjukvårdsutrustning och hjälpmedel gick i slutet av februari, och fler transporter planeras.

Med anledning av kriget i Ukraina fokuserar Västra Götalandsregionens största samarbetspartner inom materialbistånd, Human Bridge, sina biståndsinsatser dit.

Förra fredagen, den 25 februari, lastades en lastbil med destination Kiev, Ukraina, full med sjukvårdsutrustning och handikapphjälpmedel från bland annat sjukhusen i Västra Götaland. Fler transporter planeras de kommande veckorna och innehållet i lastbilarna ges till sjukhus, rehabcenter, äldreboenden och organisationer som bistår äldre i deras hem.

Robust internationell materialbiståndsverksamhet

Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen har sedan många år tillbaka en robust internationell materialbiståndsverksamhet under ledning av Sahlgrenska International Care. 

Sedan 2010 har Sahlgrenska International Care donerat sjukvårdsutrustning via Human Bridge och andra mindre biståndspartners. Ukraina är ett av flera länder i Östeuropa, Balkan och Afrika där Human Bridge kontinuerligt genomfört biståndsinsatser.

2015 genomförde Sahlgrenska International Care även en enskild donation till Ukraina. Den bestod av sjukvårdsutrustning och mottagaren var ett offentligt barnsjukhus i Odessa som skulle använda det i uppbyggnaden av sin hjärtkirurgiverksamhet. 

Vart kan medarbetare som vill bidra vända sig?

Medarbetare som har förslag eller önskemål, som vill hjälpa till eller på något sätt bidra i den här situationen ska vända sig till sin närmaste chef som kan ta frågan vidare i organisationen.

Gruppen med uppdrag att arbeta särskilt med händelsen i Ukraina samordnar arbetet på ledningsnivå. För den som vill ge direkta bidrag – till exempel kläder – är det lämpligast att vända sig till olika hjälporganisationer.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 02 mars 2022 10:22
Uppdaterad: 24 mars 2022 15:54
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.