27 maj, 2024

Digital innovation visades vid besök från Storbritannien

Presentation av digitala verktyg som används inom neurologin, inspirerande besök på centrum för Digital Hälsa, workshops och flera samtal stod på agendan när en delegation från Storbritannien besökte Göteborg och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Delegationen från Storbritannien tillsammans med flera av deltagarna från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Nathan Smith.

Den 22 maj stod Göteborg och flera aktörer inom det starka Life Science-ekosystemet värd för ett besök för en delegation från Storbritannien bestående av tjänstemän från regering, sjukvård och näringsliv. Det blev en djupdykning i digital hälsa, workshops i Biotech-huset på Medicinareberget och slutligen ett besök på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Alistair Hodgson, Head of Strategy & Policy, Digital Health & Care at the Scottish Government menar att en av anledningarna att det är så viktigt med den här sortens besök är att det är ovärderligt att få inspiration och att kunna se att man arbetar med samma sorts lösningar på problem.

– Det skapar en förståelse för att Sverige och Skottland jobbar med i stort sett samma frågor och utmaningar. Men att vi också har identifierat i stort sett samma lösningar och tillvägagångssätt. Så det är en bekräftelse att vi är på rätt spår, det är ovärderligt, sade Alistair Hodgson.

Alistair Hodgson, Head of Strategy & Policy, Digital Health & Care at the Scottish Government. Foto: Johanna Ewald St Michaels

Sedan 2022 finns en avsiktsförklaring om starkare samarbete inom Life Science mellan Sverige och Storbritannien. Det kan ge bättre förutsättningar för båda länderna att tackla de utmaningar hälso-och sjukvården står inför, som inte vet några landsgränser.

I december förra året anordnades ett rundabordssamtal inom digital hälsa i London som samlade beslutsfattare, representanter från den offentliga vården, industrin och innovationsmyndigheter. En central fråga var då hur regeringen och den privata sektorn bör samverka för att påskynda införandet av digitala hälsoinnovationer. Besöket i Göteborg var en fortsättning på det arbetet.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset fick delegationen en inblick i arbetet med digital hälsa och AI för att utveckla vården och möta utmaningarna som hälso- och sjukvården står inför. Det blev demonstration av digitala verktyg som används inom neurologi och ett besök på Centrum för Digital Hälsa och SenseLab, där medarbetare får stöd med uppkopplad hälsa, RPA (robotic process automation) och visualisering för att omsätta digitala idéer till verklighet.

Alexander Büller, centrumföreståndare för Centrum för Digital Hälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är nöjd med besöket.

– Först och främst är vi såklart stolta över att man väljer att komma till Göteborg. Det visar att vi gör mycket bra inom vår region och även på vårt sjukhus inom digital hälsa och AI. Förutom att visa upp hur vi jobbar med digitalisering på SU har vi även diskuterat utmaningar och vad som är viktiga framgångsfaktorer när man tex vill gå från en pilot till ett breddinförande, sade Alexander Büller.

Alistair Hodgson tror också att det finns många möjligheter att fortsätta samarbeten.  

– Dels i mer formella samarbeten, som att gå ihop i projekt där det är lättare att göra ansökningar i europeiska utlysningar, dels informella samarbeten. Att utbyta kunskap är något som är önskvärt och behövligt. Våra utmaningar är inte unika, och vi har liknande politiska system och hälso- och sjukvårdssystem. Vi har större möjligheter att lyckas med våra utmaningar om vi samarbetar, sade Alistair Hodgson.

– Jag tror förutsättningarna för ett fortsatt samarbete är goda, menar Alexander Büller. Precis som för oss står flera sjukhus i Storbritannien inför införande av nya journalsystem, sjukhusvård i hemmet, och såklart också tillämpad AI och digitalisering. Hur kan vi hjälpas åt och lära av varandra för att skapa största möjliga nytta för både vårdpersonal och patienter. Storbritannien har precis som de nordiska länderna mycket som är lika med oss och därför blir såklart ett samarbete extra relevant.

Besökarna var mycket nöjda och inspirerade när det var dags att runda av.

– Det jag tar med mig är inspiration. Jag älskar idéen med SenseLab och arbetet med innovation på avdelningarna och hur de på ett samordnat sätt ser till att förstå klinikernas behov, sade James Rose, Director of Strategic and Industry Partnerships Health Innovation Oxford and Thames Valley (NHS).

James Rose, Director of Strategic and Industry Partnerships Health Innovation Oxford and Thames Valley (NHS). Foto: Johanna Ewald St Michaels

Sahlgrenska Universitetssjukhuset vill vara en motor för innovation och ska vara självklar partner inom life science för akademi, näringsliv och andra samhällsfunktioner, både nationellt och internationellt. Med hjälp av ny teknik, hälsodata och medicinsk utveckling, till exempel precisionsmedicin och AI, arbetar vi dagligen för att förbättra vården för våra patienter. Att delta i kunskapsutbyten som dessa gör att sjukhuset får möjlighet att ge andra inspiration, men också inspireras av andra. För det finns mycket kvar att göra och det kommer vara spännande att följa hur arbetet med digital hälsa accelererar både i Storbritannien och Sverige de närmaste åren.

Läs även LinkedIn-inlägg av Andy Haywood från NHS som också var med på besöket.

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 27 maj 2024 08:33
Uppdaterad: 05 juni 2024 15:49
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.