22 april, 2021

”Det är så många på sjukhuset som borde få en rejäl blomsterbukett”

Det spirar i Staffan Skarries senaste krönika. Till kollegor över hela sjukhuset delar han ut omsorgsfullt valda, och passande, vårbuketter.

Staffan Skarrie är enhetschef på Fysioterapin Mölndal.

Lungört, pulmonaria obscura, är en söt liten blomma. Först är blommorna rödaktiga, men övergår senare till att bli blåvioletta. Sårläka, sanicula europaea, är en annan vacker ört, med de vita kronbladen samlade i en rosett.

Lungbesvär och sårproblematik får mig att se tillbaka på min långa tid på Infektionskliniken. Det var en vänlig, spännande och kreativ arbetsplats som jag tänkte att jag skulle uppmärksamma i denna text med en rejäl blomsterbukett. Lungört och sårläka skulle vara givna där, men också etternässla och frossört skulle ju passa. Och en blekröd ros för alla erysipelaspatienter. Och en fet pestskråp för allt fantastiskt arbete senaste året.

Men sedan kände jag att det är så många fler på sjukhuset som borde få en rejäl blomsterbukett. Så nu tar jag sats ordentligt. Det finns ju så många medarbetare som är värda att lyftas och dessutom så många blommor som sällan får träda fram.

Kärlkirurgen får en kransslinga, en blodrot och en ballongsidenört. Kanske också en brunven, även om den kan tyckas lite diskret. Ögonverksamheten måste också uppmärksammas. I deras bukett plockar jag blekstarr, ögontröst och skelört, denna ståtliga gula blomma. Och nu, i samband med sin flytt till Mölndal, känns det välkomnande med en bukett till handkirurgen, handvinda, sengröe och femfingerört passar till dem.

”Ja, sjukhuset är ett myller av liv, med så många olika människor, som ändå oftast samsas mot ett gemensamt mål. Men tänk så olika vi ändå är”

För mig är det också självklart att Geriatriken får sin uppskattning. Buketten måste innehålla benved, käringtand och paddfot. Och jag sticker också till en stinknäva och en knagglestarr. Men där finns också en härligt orange slåttergubbe. Och så en pussmun, som, med sina små röda öppna blommor, liksom slåttergubben, så väl gestaltar många av de älskvärda patienterna.

Ja, sjukhuset är ett myller av liv, med så många olika människor, som ändå oftast samsas mot ett gemensamt mål. Men tänk så olika vi ändå är. Jag plockar en rejäl personalbukett:

flitiga Lisa och fackelblomster, besksöta och bitterfibbla, belladonna och bananfikus, blek fetknopp och gladiolus, riddarsporre och jungfrulin, grekmarant och mjukdån, gubbaskägg och häckvicker, penningört och snyltrot, aftonstjärna och nattviol. Ja, visst blir den fantastisk, personalbuketten.

Och luktärter måste Öron-Näsa-Hals få. Det blir vackert med några ståtliga lejonöron, lite snokört och en ormtunga.

Ortopedin fårknägräs, kattfot, broskmållaoch skruvpalm.Till Medicins bukett plockar jag

hjärtreva, leverbalsam, förmakspalm och sockerrör. OchKirurgen får en gullkrage för sin tuffhet, grusbräcka för sina njurstenar, grönskära för sin vurm att skära i folk och knölsyska för allt spännande man kan hitta när man skär.

Hela livet, dess glädje och skörhet, ryms på vårt sjukhus. Till Barnsjukhuset plockar jag

liten vårstjärna och höskallra, kabbleka, lite krypljung och några piggfrön. OchPsykiatrin fårdårört, borstnejlika, rödkämpar och darrgräs.

Ja, man kan hålla på länge: Sjukhuskyrkan får korsört och prästkrage, Regionservicefår renfana, Operation får solgula sömntutor, Hud får klådrisochfläcklusern, Akuten en blåklocka och Arbetsterapin en urtjusig bredbladig nåldyna.

Och till sist, det vackraste av allt, till Fysioterapin, en stor, ljusblå bukett av förgätmigej.  

Så varsågoda, mina kära sjukhuskamrater, vackra buketter vill jag ge till er alla.

Detta är en krönika, åsikter och ställningstanden i texten är skribentens egna.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 22 april 2021 16:42
Uppdaterad: 25 maj 2021 11:33
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.