28 augusti, 2023

”Det är en utmanande tid, men vi har en väl utbyggd beredskap”

Sjukhuset ska vara en trygg plats för både patienter, besökare och medarbetare. Det menar Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya säkerhetschef Helen Wennebäck.

"Vi arbetar kontinuerligt med aktiviteter kring till exempel masskadehändelser och säkerhetsskyddsanalyser", säger säkerhetschef Helen Wennebäck. Bild: privat samt Ines Sebalj.

Välkommen tillbaka till Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

– Tack! Det känns väldigt roligt. Jag arbetade på Säkerhetsavdelningen här på sjukhuset i 11 år, men slutade 2018 när jag fick ett jobb på Sjukhusen i Väster. Nu är jag tillbaka här och går bredvid den tidigare säkerhetschefen Peter Alverman; jag börjar egentligen på riktigt den 1 september.

Helen Wennebäck-

Vad lockade med tjänsten som säkerhetschef?

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en intressant förvaltning, inte minst för att den är så stor. Jag var säkerhetschef på Sjukhusen i väster och lockades av att få vidareutvecklas i en större förvaltning, med alla utmaningar det innebär.

Vad sysslar Säkerhetsavdelningen med?

– Trygghet och säkerhet. Det handlar om väktare, ordningsvakter, hot och våld – men också om behörigheter, brandsäkerhet och annat som bidrar till att de som befinner sig på sjukhuset känner sig trygga och säkra. Krisberedskap är en egen del, precis som IT-säkerhet. Men i övrigt samordnar vi i princip allt annat säkerhetsarbete.

Du har ju börjat din tjänst i en turbulent tid, där Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån i Sverige. Ångrar du lite att du tackade ja?

– Absolut inte! Det är en utmanande tid, såklart. Men sjukhuset har en väl uppbyggd beredskap och har tränat på stora händelser. Vi arbetar kontinuerligt med aktiviteter kring till exempel masskadehändelser och säkerhetsskyddsanalyser. Att säkerställa vår förmåga att förhindra och försvåra terrorhandling är ett långsiktigt arbete som pågår hela tiden. När man arbetar i den här branschen är man van vid att det händer saker i världen som påverkar oss. Jag tycker bara att det här jobbet ska bli väldigt roligt och spännande.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 28 augusti 2023 11:23
Uppdaterad: 28 augusti 2023 11:23
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.