4 september, 2023

”Den barnpsykiatriska vården i Saudiarabien är inte så välutvecklad”

Efter åtta år på Sahlgrenska Universitetssjukhuset återvänder nu läkaren Abrar Alsharief till hemstaden Jeddah i Saudiarabien. Med en dubbelspecialisering i bagaget blir hon den första barnpsykiatrikern på sitt sjukhus. Drömmen är att kunna öppna ett centrum för att hjälpa barn och unga med ätstörning.

Något som gjort extra intryck är placeringen Abrar Alsharief haft inom ätstörningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. "Min dröm är att öppna ett ätstörningscentrum med forskning och behandling", säger hon.

Abrar Alsharief kom till Sverige 2015 och påbörjade då specialistutbildning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset inom Specialist Medical Training Program, som vänder sig till internationella studenter.  

– Jag fick ett stipendium för att komma hit och genomföra en specialistutbildning på fem år inom barnmedicin. Nu har det gått åtta år och jag har även en specialisering inom barnpsykiatri, berättar hon.

Hur kommer det sig?

– När jag gjorde min specialisering inom barnmedicin så randade jag mig inom barnpsykiatri. Jag tänkte först att jag bara skulle göra mina tre månader där, och visste inte så mycket om det området. Jag tänkte nog inte att man kunde förstå människors diagnoser bara genom att prata med dem. Men sen var det så oväntat roligt och intressant, så jag sökte och fick ytterligare ett stipendium.

Eftertraktad kompetens

Efter tjänstgöringen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är det nu dags för Abrar Alsharief att resa hem igen. Nu väntar en tjänst som överläkare inom barnmedicin på universitetssjukhuset i Jeddah, och med en specialistutbildning inom barnpsykiatri är hennes kompetens eftertraktad. 

– Vuxenpsykiatri finns, men barnpsykiatriker är ovanligare. När jag kommer hem nu vet jag att min chef gärna vill använda mina kunskaper på bästa sätt. Den barnpsykiatriska vården i Saudiarabien är inte så välutvecklad, men det händer mycket där nu och det har verkligen skett förändringar bara under åren jag varit i Sverige.

Ett av spåren som gjort extra intryck är placeringen Abrar Alsharief haft inom ätstörningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Ätstörningar är ett ämne man inte pratar så mycket om i Saudiarabien, säger hon, och det är något hon gärna vill arbeta vidare med.

– Det är väldigt intressant med den komplexa bilden runt de här patienterna. De kan ha depression, ångest och andra diagnoser och det är otroligt viktigt att se till hela paketet. Varje patient har en personlig behandlingsplan och som team har vi jobbat så bra ihop, säger hon.

Hur vill du jobba vidare med de här frågorna på ditt hemsjukhus?

– Min dröm är att öppna ett ätstörningscentrum med forskning och behandling.

Fakta: SMTP

Specialist Medical Training Program (SMTP) är Sahlgrenska Universitetssjukhusets specialistprogram för läkare utbildade utanför EU/EES med stipendium från myndighet i hemlandet.

Under 2022 hade SU sju SMTP-läkare igång inom följande specialiteter:
• BUP

  • Ögon
  • Urologi
  • Rehab
  • AnOpIva
  • Psykiatri
  • Internmedicin

För mer information, kontakta Sahlgrenska International Care

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 04 september 2023 10:48
Uppdaterad: 04 september 2023 15:13
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.