27 januari, 2022

De hoppar in i vården under pandemin

Under pandemin har utvecklingschef Lena Danemo och planeringsledare Cecilia Stenberg Håkansson i perioder pausat sina administrativa tjänster för att avlasta kollegorna inom vården. – Så här behöver vi jobba i framtiden också, säger Lena Danemo som kommer att fortsätta arbeta kliniskt när det behövs.

Lena Danemo, utvecklingschef, har under pandemin gått in i covidvården. Foto: Privat

De är båda sjuksköterskor i grunden, men jobbar sedan länge med administrativa uppdrag på område 3, med huvudsaklig verksamhet på Mölndals sjukhus. Lena Danemo, utvecklingschef, kommer ihåg de första ovissa månaderna med spridning av covid-19 i Sverige.

– Pandemin bröt ju ut i mars 2020, och någon gång i april så insåg jag att här måste alla hjälpa till. Under hela våg ett och två har jag återkommande tagit extrapass, helger och nätter i covidvården. Efter det har jag också varit inne på Akuten i Mölndal mycket, berättar hon.

– Det är viktigt att alla går in och bidrar efter förmåga på alla nivåer inom vården. 

Cecilia Stenberg Håkansson, till vardags planeringsledare, har också gått in i covidvården under pandemin. Foto: Privat

Kollegan Cecilia Stenberg Håkansson är till vardags planeringsledare på område 3, och hanterar i sin funktion lokaler och ombyggnationer på sjukhuset. I början av pandemin blev lokalfrågorna plötsligt brännande: Hur skulle triagen på akuten gå till, hur skulle eskaleringen i covidvården få fysiskt utrymme på sjukhuset och vilka fysiska förutsättningar fanns i lokalerna? 

– Det var väldigt många frågor där vi var involverade. Men när andra vågen kom var lokalfrågorna mer under kontroll och jag behövdes som kliniker. Då anmälde jag mig till min gamla hemklinik AnOpIVA, säger hon. 

Under början av 2021, när trycket på intensivvården var som högst, gick Cecilia Stenberg Håkansson under en månad in som intensivvårdsassistent: En resurs på avdelningen i arbetet med de svårt sjuka patienterna. Som förberedelse fick hon en två dagars utbildning på Simulatorcentrum på Östra sjukhuset, och trots lång erfarenhet sen tidigare var det mycket som var nytt.  

– Jag har inte jobbat som sjuksköterska på arton år utan som operationssjuksköterska, så att jobba på en intensivvårdsavdelning var helt nytt för mig. Jag fick koncentrera mig på det jag hade kompetens att bidra med, framför allt den basala omvårdnaden, säger hon. 

Hur kändes det att komma in i vården igen i den speciella situationen?

– Jag var inte orolig för egen del även om flera av oss var ovaccinerade då, man hade ju all skyddsutrustning och det fanns väl utarbetade rutiner. Jag kände mig nog tryggare på IVA än på ICA, säger hon.

I dag är hon tillbaka på sin ordinarie tjänst, och ser stort värde i att periodvis fortsätta arbeta kliniskt. 

På samma sätt känner Lena Danemo, som kommer att fortsätta arbeta kliniskt när det behövs. 

– Jag tror inte att man kan gå tillbaka till något annat, så här behöver vi jobba i framtiden också. När man går in och jobbar i vården får man en bättre förståelse för ledningsfrågorna. För mig som jobbar med utvecklingsfrågor har det varit häftigt att se hur medarbetarna drivit på utveckling och nya arbetssätt som krävdes för att hantera pandemin. Det är hos medarbetarna drivkraften finns, säger hon. 

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 27 januari 2022 09:51
Uppdaterad: 24 mars 2022 15:55
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.