7 november, 2024

De hedrade avlidna donatorer: ”Räddar liv”

4-10 november pågår Donationsveckan i Sverige. För att hedra avlidna donatorer anordnade donationsverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset en ljusmanifestation.

Syftet med Donationsveckan är att främja en fortsatt hög donationsvilja i Sverige och att få fler att ta ställning genom att anmäla sig till donationsregistret.

Bakom initiativet stod Regionalt Donationscentrum Väst och Transplantationscentrum, som under onsdagen bjöd in till en manifestation med tända marschaller utanför huvudentrén på Sahlgrenskatomten.

Sofia Ekholm och Katarina Eriksson.

– Det känns fint att få uppmärksamma donatorer och deras familjer. Ingen transplantation kan ske utan donation och det är en otroligt vacker gåva som räddar liv, säger Sofia Ekholm transplantationskoordinator och intensivvårdssjuksköterska.

Under onsdagen fanns representanter från Sahlgrenska Universitetssjukhusets donationsverksamhet på plats, men även anställda från sjukhuskyrkan och en representant från moskén. Särskilt inbjudna var anhöriga till en donator och transplanterade patienter.

– Det kändes fint att få hedra våra donatorer genom denna ceremoni. Det var en vacker och fin stund där vi kunde stanna upp och ägna dem en tanke av tacksamhet, säger Sofia Ekholm.

”Ljus i mörkret att rädda någons liv”

Under 2023 donerade 258 avlidna människor sina organ i Sverige. Det resulterade i 906 transplanterade organ, varav 387 transplanterades på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

För att en organdonations ska vara möjlig i Sverige krävs att donatorn avlider på en intensivvårdsavdelning. I slutskedet av livet väcks frågan om donation och då kan en vilja ha registrerats av patienten, eller inte.

– Man har först många samtal med de närstående och om patientens liv inte kan räddas väcks frågan om donation. Om det inte finns en registrerad vilja så frågar vi närstående vad de tror att personen hade velat. För en del patienter blir det den sista viljan att få donera sina organ, berättar Katarina Eriksson, intensivvårdssjuksköterska och donationsspecialiserad sjuksköterska på Regionalt Donationscentrum Väst.

Tanken med en ljusmanifestation var främst att lyfta, hedra och uppmärksamma de donatorer som avlidit och vars organ nu lever vidare i andra personer. Under en period efter att donatorn avlidit håller sjukhuset kontakt med de anhöriga. Bland annat får de anhöriga chans att ställa frågor, och få information om vilka organ som kunnat tillvaratas hos donatorn.

– Det kan vara en väldigt fin kontakt. För den som förlorat någon kan det vara ett ljus i mörkret att veta att organen kan rädda någon annans liv, säger Katarina Eriksson.

Donationsveckan

Donationsveckan är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som Socialstyrelsen initierar. Ett syfte med veckan är att få fler att ta ställning till organ- och vävnadsdonation.

I år anordnas Donationsveckan vecka 45, den 4–10 november. Syftet är att främja en fortsatt hög donationsvilja i Sverige och att få fler att ta ställning genom att anmäla sig till donationsregistret och berätta för närstående om sitt beslut.

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 07 november 2024 14:02
Uppdaterad: 07 november 2024 14:04
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.