2 september, 2024
De får pris för sitt innovationsarbete i vården
Digitalt dialogstöd, fallprevention med AI och personcentrerad mobil röntgen. Tre projekt med medarbetare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset har mottagit Innovationsfondens pris.
Foto: Josefin Viidas/José Lagunas Vargas.
Priset är nytt för i år och delades ut under Innovationsfondens dag 2 september, som anordnas av Innvationsplattformen i Västra Götalandsregionen.
Dialog+
Marcus Lundmark, verksamhetsutvecklare och Andreas Gremyr, enhetschef, båda inom verksamhet Psykiatri Psykos, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, får pris för projektet Dialog+. Ett digitalt verktyg som hjälper patienter och behandlare inom psykiatrin att ha mer strukturerade och meningsfulla samtal under behandlingen.
Motivering: Projektet har på ett lysande sätt tagit fasta på patientbehov och skapat förutsättningar för att utveckla både det individuella patientmötet och verksamheten i stort i linje med dessa. Tack vare ett gediget förankringsarbete finns här stor potential för spridning till andra verksamheter.
– Det känns otroligt spännande och meningsfullt att arbeta med ett projekt som verkligen kan göra skillnad, både för både patienter och för vårdpersonal. Med hjälp av en lösningsfokuserad samtalsmetodik så kan detta bidra till stora förbättringar inom psykiatrisk vård. Och på sikt kan det kanske användas även inom andra vårdområden, säger Andreas Gremyr.
– Så kul att få vara med på den här resan, ihop med engagerade behandlare, patienter och chefer säger Marcus Lundmark.
Fallprevention med AI
Terese Dalåsen, områdeschef intern service, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Pauline Ahl, ledartrainee, Södra Älvsborgs Sjukhus – Staben för kvalitet och tillgänglighet får pris för sitt projekt inom fallprevention med AI i sjukvården.
Motivering: Projektet har provat och därefter utvärderat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och på Södra Älvsborgs Sjukhus om radarsensorer med ett AI-baserat system kan hjälpa oss att förebygga och förhindra fall. På båda förvaltningarna kunde de se en riskreduktion för fall. Om tekniken införs inom slutenvården finns det därmed potential att uppnå en kraftigt minskad risk för att patienter ska skadas på grund av fall.
– Vi har båda arbetat med att utreda fallskador inom slutenvården och hade var och en för sig börjat fundera på vad man kan göra istället för att förebygga och förhindra fall. Vi reflekterade över att samma rutiner och hjälpmedel använts som när vi började arbeta som sjuksköterskor i början av år 2000 så det känns fantastiskt att ha fått möjligheten att genomföra det här innovationsprojektet, säger Pauline Ahl, vårdenhetschef, Södra Älvsborgs Sjukhus.
Vad händer nu?
– VGR har fattat beslut om att breddinföra motsvarande teknik och nu pågår ett projekt där man förbereder sig inför upphandling, säger Terese Dalåsen, områdeschef intern service, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Personcentrerad mobil röntgen
Robert Höglind, verksamhetsutvecklare inom ambulanssjukvården och Tony Jurkiewicz, röntgensjuksköterska och projektledare, båda på Sahlgrenska universitetssjukhuset, får pris för sitt projekt inom personcentrerad mobil röntgen.
Motivering: Projektet har på ett ypperligt sätt knutit viktiga aktörer till sig och genom samverkan lyckats skapa stor nytta på flera plan: Patienter slipper onödiga transporter och väntan på akuten, med mindre belastning på specialistvård och transportsystem som följd.
– Det känns väldigt trevligt att bli uppmärksammad för ett innovationsprojekt som verkligen gagnar sköra personer som också fungerar i klinisk drift. Mobil röntgen skapar värde för hela vårdkedjan säger Robert Höglind.
Vad händer nu?
– Projektet är avslutat och sedan ett drygt år tillbaka är det i klinisk drift i verksamhet radiologi vid Mölndals Sjukhus. Vi arbetar ständigt med att utveckla och samverka med alla inblandade för att säkerställa att denna tjänst kommer den enskilde patienten till nytta, säger Tony Jurkiewicz.
Uppmuntra och inspirera till innovation
Innovationsfonden: För att kunna ta tillvara på medarbetares och verksamheters innovativa idéer avsätter Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR varje år 20 miljoner kronor till utlysningen av Innovationsfonden.
Innovationsfondens pris: För att uppmuntra och inspirera till innovation delar Innovationsfonden år 2024 ut Innovationsfondens pris. Priset delas ut till team som har bidragit till innovationsförmågan i hälso- och sjukvården i VGR. 13 projekt hade blivit nominerade. Det var möjligt att nominera sitt eget eller någon annans innovationsfondsprojekt.
Prissumman är 10 000 kr och ska göra det möjligt för en verksamhet att på något sätt öka den innovativa kulturen.