12 juni, 2024

Blir undersköterska i unik satsning där jobb och studier kombineras

Hodan Ali Mohamed har kombinerat yrkesstudier med ett arbete på Östra sjukhuset. Den 30 maj blev hon först ut med att ta undersköterskeexamen i Västra Götalandsregionens unika utbildningssatsning.

"Utan min starka motivation att bli undersköterska hade jag nog inte orkat kämpa på så hårt med att både plugga och jobba", säger Hodan Ali Mohamed.

− Mina kolleger är de bästa lärarna! När jag har kört fast med en skoluppgift eller behöver veta mer om till exempel en diagnos, kan jag fråga en av de erfarna undersköterskorna eller sjuksköterskorna på jobbet, berättar Hodan Ali Mohamed.

I stället för att läsa till undersköterska fem dagar i veckan med praktikperioder, kombinerar Hodan Ali Mohamed yrkesstudierna med sitt arbete på en psykiatriavdelning på Östra sjukhuset. Hon jobbar fyra dagar i veckan och går i skolan en dag. Under några månader bytte Hodan Ali Mohamed arbetsplats för att även få erfarenheter från somatisk (fysisk) vård. Då arbetade hon på en medicinavdelning på Kungälvs sjukhus.

Hodan Ali Mohamed
Hodan Ali Mohamed.

− När jag är på jobbet får jag en direkt förståelse för all teori som vi läser. Det tycker jag är det allra bästa med utbildningen.

Skoluppgifterna som ska lämnas in varje vecka, gör hon oftast på kvällar och helger. Hon har också fyra timmar i veckan avsatta till studier under arbetstid. De timmarna tillbringar hon ofta vid datorn i sjukhusbiblioteket.

− Jag vill verkligen detta! Utan min starka motivation att bli undersköterska hade jag nog inte orkat kämpa på så hårt med att både plugga och jobba.

Lärde sig svenska snabbt

Hodan Ali Mohamed flyttade till Sverige från Kenya med föräldrar och syskon för fem år sedan. Då kunde hon inte ett ord svenska − nu pratar hon nästan obehindrat.

− Det var viktigt för mig att lära mig svenska snabbt. Jag ville komma in i samhället.

Den första tiden läste hon svenska för invandrare. När pandemin bröt ut övergick all undervisning till att bedrivas online. Hodan Ali Mohamed trivdes inte med att bara gå hemma. Hon uppsökte därför Arbetsförmedlingen, som hjälpte till att ordna en praktikplats i köket på ett äldreboende i Johanneberg i Göteborg.

− Jag upptäckte att jag tyckte om att prata med de äldre och hjälpa dem. När jag gick i skolan i Kenya var biologi mitt favoritämne. Men jag hade aldrig tidigare tänkt tanken att jag skulle jobba med vård.

När praktikperioden på äldreboendet var slut, fick Hodan Ali Mohamed en ViA-anställning på en psykiatriavdelning på Östra sjukhuset. ViA är ett introduktionsprogram för arbetssökande som innebär en betald anställning inom någon av Västra Götalandsregionens verksamheter under minst ett år. I december 2022 fick Hodan Ali Mohammed frågan om hon var intresserad av att utbilda sig till undersköterska inom ViA-programmet.

− Jag blev jätteglad och tackade ja direkt. Med en undersköterskeutbildning kan jag söka många olika jobb. Jag trivs med att jobba i psykiatrin, men skulle gärna också jobba på somatiska vårdavdelningar eller i äldreomsorgen.

Den 30 maj tog Hodan Ali Mohamed sin efterlängtade undersköterskeexamen och dagen efter började hon sitt nya arbete som sommarvikarierande skötare på psykiatriavdelning 361 på Östra sjukhuset.

Text: Kristina Karlberg
Bilder: Anna Rehnberg
Artikeln publicerades först i VGRFokus

vgrfokus@vgregion.se

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 12 juni 2024 10:07
Uppdaterad: 12 juni 2024 10:14
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.