25 juni, 2020

Barnsjuksköterskan tipsar: viktigaste sakerna i sommarapoteket

Skrubbsår, fästingar, brännmaneter och solsveda. Vad behöver man ha i sitt semesterapotek egentligen? Sophia Hertram, barnsjuksköterska och sektionsledare på Barnakuten, Drottning Silvias barnsjukhus, ger sina bästa tips.

Vätskeersättning, kompresser, sax och solkräm är några av sakerna barnsjuksköterskan Sophia Hertram tycker man behöver ha i semesterapoteket. Hon vill också skicka med rådet att alltid ha skyddsnätet på när barnen hoppar studsmatta.

Salva med lidokain, till exempel Xylokain. ”Det har jag själv alltid hemma. Jättebra, smärtlindrande salva som man till exempel kan smörja på huden när barnen bränt sig på maneter, fått skrubbsår eller har fått insektsbett som kliar och gör ont. Skrubbsår ska man tänka på att alltid tvätta rent, gärna i duschen med ljummet vatten och lite tvål. Om skrubbsåren är smärtsamma att göra rent går det bra att använda lite receptfri lidokainsalva som läggs på såret cirka fem minuter innan tvätt. Efteråt är det bra att sätta på ett luftigt plåster eller en kompress som inte fastnar i såret. Om såret är väldigt djupt eller smutsigt kan man behöva kontakta vården, men det går bra med vårdcentralen.”

Kompresser, plåster, gasbinda, tejp, sax och vaselin. ”Det räcker för de flesta sår. Om barnet får ett djupt sår som glipar, till exempel skär sig ordentligt på havstulpaner, kan man tejpa ihop såret med något som heter steristrips. Om såret är riktigt djupt, har ojämna kanter eller sitter nära leder, kan det behöva sys. Då är det också bra att tejpa innan man kommer till sjukhuset.”

Salva med hydrokortison. ”Knott-, mygg- och getingstick kliar och gör ont. Köp en receptfri salva med hydrokortison att smörja på, kanske innan natten. Det dämpar inflammationen och klådan.”

Solskydd och kylbalsam. ”Det bästa är att inte bränna sig i solen alls, så använd solskydd och täckande kläder. Om det ändå hänt är kylbalsam bra att använda. Även här kan hydrokortison hjälpa.”

Pincett. ”Kolla varje kväll så barnet inte fått fästingar. Ibland går de att ta bort med fingrarna, men en pincett är bra att ha.”

Smärtstillande och febernedsättande. ”Många dras för att ge barn smärtstillande. Det är inte bra, utan kan ha motsatt effekt – det blir svårare att häva smärtan om den fått pågå länge. Oavsett om barnet stukar foten eller bryter armen är det bra att ge smärtstillande tidigt. Snabbast och bäst effekt har de varianter man tar oralt, alltså tabletter eller flytande. Men om barnet bara spottar ut är det bättre att ge den typ av tabletter som man tar i stjärten.”

Vätskeersättning. ”Om det varit varmt ute och barnet är ovanligt trött, slött eller har huvudvärk är det jättebra att ge vätskeersättning. Det gäller också om man har diarré eller kräks. Vätska är väldigt viktigt.”

Numret till Giftinformationscentralen: 010-456 67 00. ”Om barnet pillar i sig någon giftig växt eller ett bär man inte har koll på ska man ringa Giftinformationscentralen och rådgöra med dem.”

Kolsuspension. ”Ring först Giftinformationscentralen. Om de ger rådet att barnet ska få kolsuspension kan det vara bra att ha hemma, ofta ska man ge det inom två timmar. Det finns receptfritt på apoteket.”

Brännskadegel. ”Till exempel finns det en som heter Burnfree, den kan man stryka på huden om barnet bränt sig på något varmt, som grillen. Salvan smärtlindrar och kyler och är bättre än att stoppa handen i kallt vatten. Barn under två år ska man inte använda salvan på.”

Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns massor av experter på olika områden. Under vinjetten Experten berättar folkbildar de på aktuella områden.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 25 juni 2020 13:40
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:51
Kategori: Experten berättar

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.