14 februari, 2022

Att dö av brustet hjärta – bara i poesins värld?

Brustet hjärta är ett okänt syndrom, men högst verkligt. Forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Akademin vill lösa gåtan och gör en klinisk studie som ska ta reda på hur man bäst ska behandla syndromet. Målet är att cirka 1000 patienter från hela landet ska ingå i studien.

– Kan en människa dö av sorg? Det beror på vem man frågar. Om vi frågar poeter skulle de svara ja – det finns otaliga historier med den typen av livsöde i litteraturens värld. Men läkare har länge varit skeptiska, fram tills nyligen, säger Elmir Omerovic, hjärtläkare och professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och en av de som vill att vi lär oss mer om syndromet. 

Diagnosen existerade inte i Sverige förrän 2005. Idag vet man att brustet hjärta, eller Takotsubo syndrom, är orsakat av negativ emotionell stress. Brustet hjärta drabbar runt 60 personer i Sverige varje månad. Av dessa fall tror man att många får felaktiga diagnoser som hjärtinfarkt, hjärtmuskelinflammation, hjärtsvikt och att en del inte söker vård. 

– Som medicinstudent lär man sig att om en hjärtinfarkt påverkar mer än 40 procent av hjärtmuskeln så överlever inte patienten. Men i de fall hjärtat har drabbats av Takotsubo kan upp till 80 procent av vänster kammare vara helt stilla. Förr var det ett medicinskt mysterium, nu har vi kardiologer och specialister bättre kunskap. Men syndromet feldiagnosticeras fortfarande och dödligheten skiljer sig beroende på var man bor i landet, säger Elmir Omerovic.

I forskningsstudien ska en behandling prövas som bland annat innebär att en grupp får ett studieläkemedel, övriga får behandling enligt klinisk praxis. Förhoppningen är att studien ska visa om behandling med hjärtskyddande och blodförtunnande läkemedel minskar negativa kliniska utfall som död, svår hjärtsvikt och blodpropp.

– Vi vet att negativ stress är den viktigaste utlösande faktorn, men vi vet nästan ingenting om vad som är bästa behandlingen mot brustet hjärta ännu, säger Elmir Omerovic.

Fakta om studien

BROKEN-SWEDEHEART är en världsunik klinisk prövning där forskare i Sverige för första gången inkluderar en stor andel patienter med misstänkt eller bekräftad Takotsubo syndrom. Studien ska öka kunskapen om rätt behandling av patienter med brustet hjärta och därmed bidra till förbättrad diagnostik, behandling och överlevnad.

Studien drivs av Västra Götalandsregionen genom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin med projektledning från Gothia Forum. Målet är att 20 sjukhus ska delta i studien och att cirka 1000 patienter ska ingå. I studien samlas biobanksprov via den nationella biobanksinfrastrukturen Biobank Sverige. Gothia Forum ansvarar för projektledning och koordinering av monitorering på alla kliniker. Arbetet genomförs med stöd av Kliniska Studier Sverige.

SWEDEHEART är Sveriges största kvalitetsregister med den långsiktiga målsättningen att bidra till en minskad dödlighet och sjuklighet hos patienter och att öka kostnadseffektiviteten i vården.

Hör Elmir Omerovic berätta om det första fallet i Sverige, i Sahlgrenskapodden:

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 14 februari 2022 08:42
Uppdaterad: 16 februari 2022 13:18
Kategori: ALLA HJÄRTANS DAG

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.