21 augusti, 2024

Årlig utvärdering av patienternas mat: ”En viktig del i återhämtningen”

Snart är det dags för patienternas årliga utvärdering av måltiderna på alla sjukhus inom Västra Götalandsregionen. All mat som serveras lagas från grunden i sjukhusköken, och ska i samarbete med dietister och vårdpersonal på avdelningar ge det bästa näringsmässiga omhändertagandet. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset lagas 1800 portioner per dag.

Linda Martinsson, områdeschef för måltidsverksamheten.

Alla måltider som serveras tillagas på plats i sjukhusköken och det finns många rätter att välja på. Utbudet är brett för att möjliggöra flexibilitet och valfrihet vad gäller smak, portionsstorlek och tid för servering.
Maten som serveras till patienterna följer Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för mat på sjukhus. Det betyder att det är många aspekter som det ska tas hänsyn till.

– Kortfattat innebär det att patienter ska erbjudas god och näringsrik mat. Maten är viktig för patienterna. Att få i sig tillräckligt med energi, protein och näring är en del i återhämtningen, att kunna tillgodogöra sig den medicinska behandlingen och bli frisk, säger Linda Martinsson, områdeschef för måltidsverksamheten.

Ett politiskt beslut i VGR säger att patienterna ska få välja vilken mat de vill äta.

Linda Martinsson.

– Det finns en lunch- och middagsmeny med olika alternativ, och dessutom erbjuds frukost, mellanmål och kvällsmat. Om du är sjuk och inte har någon aptit ökar chansen att du äter maten om du själv får välja vad du vill äta. Vi jobbar ständigt med att måltiderna ska hålla så god klass som möjligt, och det innebär både att den ska vara god och snyggt upplagd. Patienterna ska vilja äta maten, säger Linda Martinsson.

Patienter, anhöriga och vårdpersonal kan enkelt se veckans menyer, med bilder, innehållsförteckning och näringsvärden på webben via sin mobil, surfplatta eller dator.

Samarbete för patientens bästa

Måltidsprocessen är uppdelad i två delar, dels planering och produktionen av maten som hanteras av köken, dels den medicinska delen av nutritionsomhändertagandet som sker på vårdavdelningarna. Den medicinska delen sköts av dietister och vårdpersonal.

– Det är vårdpersonalen som ser till patientens behov, tar emot deras önskemål och som sedan ser till att maten beställs. Vi har gott samarbete med vården kring detta, säger Linda Martinsson.

Tidigare fanns det energiberikade alternativ för näringsmässigt sårbara patienter men de togs bort från de nationella riktlinjerna, och dessutom tyckte inte patienterna att de smakade gott.

– Därför är det viktigt att vårdpersonalen har tid, kunskap och kompetens kring måltider och nutrition och kan erbjuda patienterna extra energirik mat och mellanmål för de som behöver det, säger Linda Martinsson. 

Återkommande utvärdering av maten

Måltiderna på sjukhusen inom VGR följs upp och utvärderas, både på individ- och gruppnivå.

– Genom de forum vi har med vården, med kostombud och dietister, fångar vi in önskemål som uppkommer och försöker anpassa menyn så att maten på sjukhusen ska tilltala så många som möjligt. 

Även patienterna får tycka till. Med jämna mellanrum genomförs en patientenkät under en och samma vecka på alla sjukhus i regionen. Enkäten delas ut i samband med måltiden och syftar till att ge patienterna möjlighet att uttrycka sina erfarenheter och upplevelser av maten som serveras på vårdavdelningen. Resultatet används sedan i måltidsverksamhetens förbättringsarbete.

– Vid senaste mätningen 2022 fick vi återkopplingen att 88 % av patienterna tyckte att maten smakade bra eller mycket bra. Vi arbetar ständigt med att förbättra vår meny och ser återkoppling som en viktig del för att kunna justera där utvecklingspotentialen är som störst. Nu i augusti är det dags för nästa mätning och det ska bli spännande att se resultatet, säger Linda Martinsson.

FAKTA

Lunch- och middagsmenyn består av

  • Tre normalkostalternativ, varav ett är vegetariskt. Det finns även möjlighet att välja råkost och dessert. Det finns även två alternativ av en liten måltid med mindre huvudrätt samt dessert, med möjlighet till att välja till förrätt
  • 13 portionsrätter som komplement som går att värma på flexibla tider
  • Konsistensanpassad kost (lättuggad, timbal och flytande) samt specialkost (så som glutenfritt, laktosfritt, allergikost osv)

Lunch och middag ska tillsammans stå för 50 procent av dagsintaget för energi och näring. Resterande andel bör komma ifrån frukost, mellanmål och kvällsmål.

Maten lagas i sjukhusköken av utbildade kockar. I regionen finns 9 sjukhuskök som producerar och levererar mat till 14 sjukhus inom Västra Götalandsregionen.

Menyn planeras efter säsong, och en stor del av råvarorna är ekologiska.

Undersökningar visar att mer flexibla rutiner och att maten serveras i en trivsam miljö förbättrar patienternas upplevelser av måltiden och även kan bidra till ett ökat mat- och energiintag.

Källa: Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus (livsmedelsverket.se)

TEXT: Aksel Bjerva

Text: vgr
Publicerad: 21 augusti 2024 14:05
Uppdaterad: 21 augusti 2024 14:05
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.