7 april, 2021

Arbetsterapi och fysioterapi nycklar till lyckad handtransplantation

Tidigare i år kunde Nordens första dubbla handtransplantation utföras på Sahlgrenska Universitets-sjukhuset. För rehabteamet som jobbade med patienten hade ingreppet föregåtts av år av förberedelser.

I mitten av december 2020 fick Annika Dahlgren, överarbetsterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ett meddelande hon länge hoppats på: Den handtransplantation som hon och hennes kollegor hade förberett i flera år var nu på gång att genomföras.

Annika Dahlgren, överarbetsterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den första känslan var en stor glädje över att både patienten och rehabiliteringsteamet var så väl förberedda inför ingreppet. I ett par år hade patienten tränat sina underarmar enligt en ny träningsmetod med datorbaserad träning, och hon var väl förberedd inför den krävande operationen. Redan dagen efter handtransplantationen kunde hon röra på de nya händerna.

Annika Dahlgren träffade patienten för första gången redan 2014, tillsammans med den ansvarige läkaren Paolo Sassu och övriga läkarteamet. Patienten satte då upp mål enligt ett målformuleringsinstrument för vad hon ville kunna göra med sina händer i vardagen.
– Några av de viktigaste målen var att kunna äta och dricka själv, en stor del av ett självständigt liv, berättar Annika Dahlgren.

Förberedelser genom augumented reality

Under 2018 inleddes ett samarbete med docent Max Ortiz Catalan och hans forskargrupp på Chalmers tekniska högskola för att med datorbaserad teknik hjälpa patienten att stärka musklerna i underarmarna och öva upp hjärnan inför den förväntade handtransplantationen.


Forskargruppen hade utvecklat ett så kallat augumented reality-system som låter patienter med amputationer se animerade armar som en del av sina kroppar. Systemet visualiserar patientens tänkta rörelser och lär hjärnan att böja och sträcka fingrarna. Patienten har därigenom kunnat träna musklerna i underarmarna och gör att hon nu kan kontrollera sina nya händer i olika typer av handgrepp.

”Någon vecka efteråt började hon sminka sig, borsta sina tänder, hantera sin iPad och borsta sitt hår”

En annan viktig del av förberedelserna inför handtransplantationen var tillverkningen av specialanpassade viloskenor och två olika typer av träningsskenor. Skenorna innebar att arbetsterapeuterna snabbt kunde komma igång med rörelseträningen efter operationen.  

– Tidig start av rörelseträning av fingrarna är viktigt för att hålla igång glidet i senorna, för att motverka ärrbildningar och sammanväxningar. Vi tränade tre pass, först med statiska träningsskenor och sedan med de dynamiska skenorna, säger Annika Dahlgren.

Fokus på att träna upp styrka – innan ingreppet

Marie Medbo, fysioterapeut.

Man har också förberett patienten på andra sätt. Då operationen är krävande har mycket fokus legat på att träna upp den allmänna styrkan i förväg.


– Patienten har tränat upp både muskulatur och lungkapacitet i flera år, bland annat genom olika idrotter, för att uppnå de bästa förutsättningarna inför operationen, säger fysioterapeuten Marie Medbo och fortsätter:

– Direkt efter operationen påbörjade fysioterapeuterna träning och mobilisering för att förebygga komplikationer, bland annat genom andningsträning.

Maria Tenfält, arbetsterapeut.

För att få god funktion i händerna måste patienten omsätta träningen i konkreta aktiviteter, säger arbetsterapeut Maria Tenfält.

– Små handskenor för fingrar och tumme tillverkades för att underlätta handgrepp i vardagen. Inom att par veckor hade patienten börjat äta och dricka själv. Någon vecka efteråt började hon sminka sig, borsta sina tänder, hantera sin iPad och borsta sitt hår.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 07 april 2021 12:16
Uppdaterad: 07 april 2021 16:17
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.