25 september, 2023

Annika Dotevall blev Årets diabetolog

Tidigare i år utsågs Annika Dotevall, specialistläkare inom endokrinologi och diabetologi på Östra sjukhuset, till Årets diabetolog 2022. ”Det är en sporre, en uppmuntran att fortsätta hänga i”, säger läkaren som i många år ägnat sig lite extra åt gravida med diabetes.

– Om den gravida får god behandling för sin diabetes är det liten skillnad i risk mellan en person med diabetes och utan, säger Annika Dotevall. Foto: Privat.

Grattis! Blev du glad?

– Ja, det blev jag verkligen! Och hedrad. Och överraskad.

Varför fick du den här utmärkelsen, tror du?

– Vi har slitit hårt på diabetesmottagningen på Östra sjukhuset och gör ett bra jobb i samarbete med specialistmödravården.

Vad är ditt uppdrag där?

– Jag arbetar både på avdelning och på diabetes/endokrin-mottagningen på Östra sjukhuset. Jag är också huvudansvarig för diabeteskonsultverksamheten på Specialistmödravården där vi medverkar i vården av gravida kvinnor med diabetes. Vi har genomgångar med diabetessköterska och diabetesbarnmorskor två gånger i veckan och är alltid tillgängliga på telefon för frågor dessemellan. Frågor som diskuteras är till exempel vilken behandling som är lämplig, om dosjusteringar behöver göras, om handläggning under förlossning och på BB samt uppföljning därefter.

Vad är de stora riskerna med att vara gravid och ha diabetes?

– Otillräcklig blodsockerreglering medför risker för både barn och mamma. Högt blodsocker i början av graviditeten ger risk för missbildningar, medan högt blodsocker under graviditeten kan göra att barnet växer för mycket och blir för stort, vilket i sig kan ge komplikationer. En dåligt behandlad diabetes ökar också riskerna för högt blodtryck och havandeskapsförgiftning hos kvinnan och problem under förlossningen. Men om den gravida får god behandling för sin diabetes är det liten skillnad i risk mellan en person med diabetes och utan.

Du har ägnat dig åt gravida med diabetes i många år – varför är det så intressant, tycker du?

– Det är roligt att arbeta i team med så många duktiga kollegor, diabetessjuksköterskor och diabetesutbildade barnmorskor som gör ett mycket bra och viktigt jobb. Det är intressant att få följa de här kvinnorna, och vi gör stor nytta.

Årets diabetolog

Utmärkelsen delas ut av Svensk förening för diabetologi, SFD. Så här löd motiveringen:

”Annika Dotevall är specialistläkare inom endokrinologi och diabetologi, vårdenhetsöverläkare vid mottagningen för diabetes och endokrinologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra i Göteborg. Disputerade 2004 med avhandling om kvinnor, diabetes och kranskärlssjukdom.

Annika har medverkat i flera PM för vård av gravida med diabetes på sjukhuset och i VGR. Genom ett uthålligt kvalitetsarbete av diabetesteamet ses en sjunkande frekvens av diabetesrelaterade komplikationer hos gravida kvinnor.

Annika har deltagit i regionala diabetesrådet VGR, undervisat om diabetes i olika fora, gärna delat med sig av kunskaper och erfarenheter till yngre kollegor eller andra specialister.

Kvalitet inom diabetes har varit en viktig ledstjärna. Diabetes- och specialistmödravårdsmottagningen på Östra sjukhuset fick för 2017 pris för ’Årets Kvalitetsarbete’ av SFD. Annika har varit en aktiv deltagare vid flertalet nationella och internationella diabetesmöten.”

Text: Maja Larsson
Publicerad: 25 september 2023 10:51
Uppdaterad: 25 september 2023 10:51
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.