24 juni, 2021
Ambulanssjuksköterskan: ”Visa hänsyn i sommar”
Felparkerade bilar och nyfiken allmänhet försvårar arbetet för ambulansens livräddande arbete. Det blev inte minst aktuellt vid ett drunkningstillbud vid Askimsbadet. Nu vädjar ambulanssjuksköterskan Ingemar Karlsson om respekt och hänsyn.
Ingemar Karlsson var själv på plats vid det drunkningstillbud som inträffade vid Askimsbadet tidigare i juni. Först och främst vill han ge en eloge till de privatpersoner som snabbt påbörjade HLR.
– Det är oerhört värdefullt att människor har kunskap om hjärt-lungräddning och påbörjar livräddande insatser innan ambulansen har kommit fram. Med stor sannolikhet överlevde personen tack vare snabbt och rådigt ingripande av ungdomar på plats.
I övrigt har han mycket att säga om allmänhetens brist på respekt för räddningstjänstens, polisens och ambulansens arbete. Det gäller inte minst hur människor parkerar i anslutning till badplatserna.
– På flera badställen finns det bommar som hindrar privatpersoner att köra in. Vi i ambulansen behöver kunna öppna bommarna för att komma nära olycksplatserna. Tyvärr blir det helt omöjligt när folk parkerar framför, bakom och runt om bommarna, säger han.
Ingemar Karlsson har fått veta att polisen var på plats vid Askimsbadet flera gånger den aktuella dagen för att inspektera räddningsvägarna och till och med bogsera bort felparkerade bilar.
– Det är inte rimligt att det läggs stora samhällsresurser på att flytta bilar för att människor parkerar fel. Ändå är jag tacksam för polisens arbete – nu hade vi fri väg och kunde öppna bommen. Parkeringsbolagen och räddningstjänsten gör också ett fantastiskt jobb med detta, säger han.
Får knuffa sig fram
Problem nummer två är den överdrivet nyfikna allmänheten.
– Vi kommer fram till Askimsbadet, vi är där för att rädda liv, och det står ett hundratal personer på bryggan. När jag tar mig ut på bryggan ut ber jag folk att flytta sig. Sedan struntar jag i det, jag knuffar mig fram till patienten. Jag ser inget annat val. Mitt fokus är att säkerställa och uppehålla personens livsfunktioner.
Det är viktigt att den som har larmat 112 stannar kvar på platsen och möter upp ambulanspersonalen. Räddningen kan dröja flera minuter om ingen kan visa var olyckan har skett. I övrigt är det bäst att hålla sig, undan, tycker Ingemar Karlsson.
– Medelålders människor tränger sig fram för att se vad vi håller på med. De hindrar vårt arbete, blockerar vägar och stör. Ur ett etiskt och medmänskligt perspektiv är det helt förkastligt. Jag tycker inte att det är okej.
Därför vädjar han nu till allmänheten om att visa respekt i sommar. Det gör man genom att:
- Bara parkera på angivna parkeringsplatser.
- Respektera räddningsvägar. De är till för att räddningstjänst, polis och ambulans snabbt ska kunna komma fram.
- Hålla sig ur vägen när räddningspersonal kommer springande till olycksplatsen.
- Visa respekt mot patienten och ambulanspersonalen genom att inte stå nära och trängas.
- Ta del av information på Svenska Livräddningssällskapet hemsida. Svenska HLR-rådet har också tips på sin hemsida om hur man förebygger drunkningstillbud och agerar när olyckan är framme.