21 januari, 2021

Ambulanspersonalen vaccineras – med hjälp av drive-in station

Ett av ambulansens garage på Gullbergsstrandsgatan har just nu förvandlats till en drive-in station för vaccinering av ambulanspersonal. Ola Alfredson, verksamhetutvecklare på Ambulansen, har ansvarat för att få igång stationen.

Garagetteamet – bestående av Christian Holm, Ola Alfredsson, Ulrika Lindqvist och Christer Axelsson


Hallå där Ola, hur går det för er?

– Det har gått fantastiskt bra, vi har hunnit med 85 personer under onsdagen. I snitt vaccinerar vi två personer var femte minut. Vi är två som vaccinerar, en som förbereder vaccindoserna och en som sköter administrationen, då går det undan.

Varför valde ni att lösa vaccineringen med en drive in-station? 

– En stor fördel är att det blir lätt att hålla avståndet. I ett stort garage finns gott om plats, och de som vaccinerats kan också sitta kvar i bilen. Alla som vaccineras övervakas i 15 minuter, ifall de skulle få några kraftiga biverkningar.

Är det någon som fått kraftiga biverkningar?

– Nej, inga kraftiga. Vi har bett alla som upplever någon typ av biverkning att ringa oss, hittills är det fem personer av 100 som hört av sig, de har haft kort episod av lite feber och ledvärk.

Ni ordnade med den här drive-in stationen med kort varsel, hur var det?

– Det är ju alltid lite logistiska utmaningar, särskilt när alla som ska vaccineras jobbar dygnet runt. Samtidigt har det varit ganska enkelt, alla vill ju ha vaccin. Det speciella med det här vaccinet är ju att när du väl blandat till det så måste det ges inom några timmar. Varje blandning ger sex doser och blir det något avhopp från bokningsschemat vill vi ju snabbt ha in någon annan. Inget ska gå till spillo. Så det har blivit många samtal, men det har funkat fint.  

Hur länge har ni varit igång?

– Sedan i torsdag, och vi kör till och med torsdag, sedan är vi klara. Då har vi gett totalt 215 doser.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 21 januari 2021 08:33
Uppdaterad: 21 januari 2021 08:33
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.