5 oktober, 2020

”AI bör användas till lågt hängande frukter i vården”

Hur används AI (artificiell intelligens) inom vården och varför är implementeringsprocessen ibland så lång? Vi ställde tre frågor till Ola Hjelmgren, överläkare inom klinisk fysiologi, som forskar om AI i sjukvården.

Ola Hjelmgren.

Under Göteborgs Läkaresällskaps senaste sammankomst i september berättade överläkaren Ola Hjelmgren om AI ur ett läkarperspektiv. Här svarar han på tre vanliga frågor om artificiell intelligens i vården.

Varför finns inte AI redan överallt inom vården?

– En läkare som tittar och bedömer ett antal bilder behöver se över tusentals fall innan hen blir duktig. Precis samma är det för en dator som ska lära sig att hitta. Är ett hjärta normalt eller sjukt? Vi behöver alltså tillräckligt många bilder av hjärtan med olika diagnoser för att lära oss och det tar tid.

Samma är det för en dator. Det är ingen magi i det här utan man kan tänka att det som är svårt för en människa är också svårt för en dator.

När ska man använda AI?

– När en AI-dator väl är tränad är den bra på är att göra saker snabbt och många gånger. Dessutom är det lätt att skala upp modellerna, och de blir dessutom aldrig trötta. Och just därför kanske AI bör användas för de lågt hängande frukterna inom vården, och inte inom de allra mest avancerade teknikerna. Till exempel att prioritera remisser, eller att övervaka flöden av till exempel undersökningar.

Hur ska man som läkare förhålla sig till AI?

– Som läkare behöver vi förstå lite hur tekniken fungerar för att kunna ställa krav på leverantörer. Jag menar att det finns omogna modeller (system) som ibland används och därför måste vi vara noggranna och utvärdera resultatet ordentligt. Det behöver också tillämpas ett strukturerat sätt att testa dessa modeller innan de kan användas i sjukvården.

Om en dator är tränad på äldre män är det ju inte säkert vi ska använda den på en medelålders kvinna, för att nämna ett exempel.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 05 oktober 2020 11:38
Uppdaterad: 05 oktober 2020 11:39
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.