29 mars, 2023

95-åriga stordonatorn Ruth Arkby i möte med drottning Silvia

Ruth Arkby, 95, har två gånger skänkt miljonbelopp till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus. Nu fick hon träffa drottningen själv, som tackade för det fina bidraget.

– Det är väldigt trevligt att få träffas. Jag ska också hälsa från Kungen, och vi tackar båda för du har varit så generös och skänkt så mycket till Insamlingsstiftelsen, sa drottning Silvia till Ruth Arkby. Bild: Paul Björkman.

Det var i samband med att drottning Silvia besökte Mölndals sjukhus, och även var med på ett symposium om Alzheimerforskning på Svenska mässan i Göteborg, som Insamlingsstiftelsen ordnade med mötet.

– Jag förstod från första stund att Ruth hade ett gott öga för kungafamiljen så det är väldigt fint att hon nu får träffa drottningen. Ruths gåva till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus betyder enormt mycket och gör stor skillnad för barnen på sjukhuset. Hon har ett stort hjärta och vi är henne evigt tacksamma, säger Lisa Tisell, verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus.

Stiftelsen har funnits i tjugo år och dess uppdrag är att skapa glädje för de barn och familjer som vårdas på Drottning Silvias barnsjukhus. Stiftelsen ordnar bland annat med clowner, musikpedagoger till Lekterapin, lekfulla vårdrum på barnakuten, lekplatser och syskonstödjare.

”Det här trodde jag aldrig skulle hända”

Ruth Arkby är själv barnlös och har varit änka i över 60 år. När hon sålde föräldragården i Dalsland som hon och hennes bror ärvt bestämde hon sig för att skänka pengarna till Insamlingsstiftelsen.

– Jag vet att min bror hade uppskattat det också, säger hon.

Ruth har tidigare varit på Drottning Silvias Barnsjukhus för att se vad hennes pengar har gått till, men det här är första gången hon fick träffa drottning Silvia själv.

– Det här trodde jag aldrig skulle hända. Det ska bli väldigt spännande, men jag vet inte vad jag ska säga till henne, sa Ruth innan besöket.

Drottning Silvia var också mycket glad att få träffa Ruth Arkby som har gett ett så stort bidrag.

– Det är väldigt trevligt att få träffas. Jag ska också hälsa från kungen, och vi tackar båda för du har varit så generös och skänkt så mycket till Insamlingsstiftelsen, sa drottningen.

”Det här ska jag leva på länge”

Ruth Arkby och drottning Silvia fick en kort pratstund då Ruth bland annat kunde berätta att en av hennes grannar från Dalsland, som var polis, hade varit med i poliseskorten när kungaparet varit på besök i Dalsland.

Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götaland, som även han är från Dalsland, var med på besöket. Han tackade Ruth och passade på att prata lite om hur fint det är i deras gemensamma hemtrakter.

– Det här ska jag leva på länge, sade Ruth Arkby när det var dags för drottningen att åka.  

– Jag med, replikerade drottningen som också lovade att hälsa till kungen och kronprinsessan.

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 29 mars 2023 10:12
Uppdaterad: 29 mars 2023 12:59
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.