12 december, 2022

52 operationer tack vare lördagssatsning

Under 2022 har medarbetarna på Operationsavdelning 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset gått in 15 lördagar för att patienter med gynekologiska besvär som väntat länge ska kunna få sin operation.

Bildtext: Efter att den sista kökortningslördagen för året gått firade vårdenhetschef Anna Björnsson sina medarbetare med tårta, som tack för lyckad insats.

– Den här kökortningsinsatsen har lett till att 52 kvinnor har fått sina efterlängtade operationer gjorda. Det är ett fantastiskt arbete som gjorts av Operation 4 tillsammans med gynekologer och de medarbetare som arbetat på den gynekologiska vårdavdelningen, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för Kvinnosjukvården.

Väntetiderna för kvinnor med godartade gynekologiska besvär har ökat, särskilt under pandemin. Eftersom ingreppen är så kallat elektiva, det vill säga vare sig akuta ingrepp eller ingrepp som av medicinska skäl måste ske inom en viss tid, har de fått stå tillbaka när operationskapaciteten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har behövts för akut kirurgi, men även avancerad gynekologisk kirurgi som inte kan göras på något annat ställe i regionen.

Till vardags har de godartade, benigna, gynekologiska ingreppen en operationssal avsatt per dag, måndag till torsdag, med uppehåll under semestrar. Under de dagarna görs då 1-2 operationer.

Efter att den sista kökortningslördagen för året gått firade vårdenhetschef Anna Björnsson sina medarbetare med tårta, som tack för lyckad insats.

Under de extra lördagarna har man ibland kunnat ha öppet en, ibland två, operationssalar.

– Vi har då gjort alltifrån två till åtta ingrepp, säger Anna Björnsson, vårdenhetschef på Operation 4.

Hon berättar om en stor vilja hos medarbetarna att ta de erbjudna passen.

– Jag har satt upp en lista där man har kunnat skriva in när man vill jobba och de flesta vill jobba, för att hjälpa till att korta väntetiderna för patienter, säger Anna Björnsson.

– Det blir också väldigt roliga dagar de där lördagarna, med ett speciellt samarbete. Narkosläkare, kirurg och övriga teamet arbetar ihop på ett sätt som man inte kan under vanliga veckodagar.

Det går inte att direkt flytta över arbetsordningen på en vanlig vardag, eftersom man då är del av en mycket större samordnad organisation, där kirurger och anestesiologer behöver finnas till hands på flera salar under ett pass. Men Anna Björnsson säger att det ändå görs en hel del erfarenheter i samarbetet som det går att ta med sig in i vardagen.

– Och det skapar en väldigt nära kontakt mellan medarbetare från de olika verksamheterna, något som kan vara svårt att få till i vardagen, säger hon.

Bildtext: Efter att den sista kökortningslördagen för året gått firade vårdenhetschef Anna Björnsson sina medarbetare med tårta, som tack för lyckad insats.

Fakta: kökortning benign gynekologi

 • Har genomförts gemensamt av verksamhet gynekologi och Operation 4
 • Har genomförts 15 lördagar under 2022
 • 52 patienter har opererats under året
 • Initiativet finansieras med medel från Regional Särskild Tillgänglighetsledning, Västra Götalandsregionen

  Text: Hanna Björnheden
  Publicerad: 12 december 2022 11:14
  Uppdaterad: 12 december 2022 11:17
  Kategori: Nyhet

  Prenumerera på nyhetsbrevet

  Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.