23 april, 2024

2023 blev lyckat år för sjukhusets internationella samarbeten

Förra året vårdade Sahlgrenska Universitetssjukhuset dubbelt så många internationella patienter, jämfört med året tidigare. Dessutom inleddes flera viktiga samarbeten med andra sjukhus i världen - och sju läkare från andra länder specialistutbildade sig inom bland annat psykiatri.

Under 2023 inledde Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett samarbete med Mahidol University/Ramathibodi Hospital i Bangkok. Tack vare det kunde Dr Thoon från Thailand tillbringa några veckor i Göteborg, och en svensk läkare fick åka till Thailand. Bild: Paulina Sarbinowska.

Efter pandemin har Sahlgrenska International Care, sjukhusets centrum för internationella samarbeten, sett en stigande efterfrågan på sina tjänster. Förra året vårdade Sahlgrenska Universitetssjukhuset 140 internationella patienter, dubbelt så många jämfört med året tidigare. Transplantationscentrum genomförde rekordmånga internationella transplantationer, 29 stycken. Även plastikkirurgi var efterfrågat, liksom kvinnosjukvård, neurosjukvård, ortopedi och vård på tarmsviktscentrum. 

– Samarbetet med andra universitetssjukhus i Norden ökar och det välkomnar vi. Att samla viss högspecialiserad vård på färre centra och istället samarbeta mer över gränserna bidrar till en mer högkvalitativ och hållbar vård – till gagn för patienterna, säger Hanna Axelsson, chef på Sahlgrenska International Care.

Stärker specialistvården i andra länder

Utöver ett stort antal internationella patienter, tog sjukhuset också emot flera läkare från andra länder för utbildning. Specialist Medical Training Program (SMTP) är Sahlgrenska Universitetssjukhusets specialistprogram för läkare utbildade utanför EU/EES med stipendium från myndighet i hemlandet. Under 2023 var sju SMTP-läkare igång, varav två inom BUP och psykiatri. Psykiatri, särskilt barnpsykiatri, är ett outvecklat vårdområde i många länder. Ett av Sahlgrenska Universitetssjukhusets mål med internationella samarbeten är att bidra till att stärka specialistvården för patienter i andra länder, genom utbildning.  

– Sjukhuset siktar mot att bli Europas ledande 2032. För att nå dit behöver vi bland annat öka internationaliseringen. Vi stärker vår närvaro i olika delar av världen genom att testa nya former av samarbeten. Bland annat på utbildningsområdet, där vi satsar på fler utbyten för vårdpersonal och på internationella utvecklingsprojekt som bidrar till att utveckla vård i låg- och medelinkomstländer, säger Hanna Axelsson.

Fakta: Sahlgrenska International Care

Sahlgrenska International Care (SIC) är sjukhusets centrum för internationella samarbeten som bidrar till utveckling av vård, lokalt och globalt.  Verksamheten fokuserar på

    • Högspecialiserad vård för internationella patienter

    • Specialistprogram för internationella läkare och tandläkare

    • Utbyten för sjukvårdspersonal

    • Utvecklingssamarbeten för global hälsa

    • Internationellt materialbistånd

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har även en styrgrupp för internationalisering som tillsammans med Sahlgrenska International Care verkar för att synkronisera, samordna och effektivisera delar av Sahlgrenska Universitetssjukhusets internationella engagemang.

Rwanda, Thailand och Frankrike

Under 2023 genomfördes totalt fyra nya samarbetsprojekt. Ett exempel är att Sahlgrenska International Care fördjupade sitt samarbete med CHUK, Rwandas universitetssjukhus, genom att inrätta ett årligt stipendium för att främja ST-utbyten mellan sjukhusen. Inès Naouar, ST-läkare i Hud, var först ut med att få åka till Rwanda. Målet var att lära sig mer om melaninrik hud, ett område som svenska hudläkare behöver bli bättre på. Ett annat sjukhus som SIC inledde ett samarbete med är Mahidol University/Ramathibodi Hospital i Bangkok. Under året åkte en ST-läkare i akutsjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset dit, och en ST-läkare i internmedicin från Thailand kom till Göteborg. Vidare har CHU Bordeaux i Frankrike blivit ett nytt partnersjukhus. Samarbetet lanserades i samband med President Macrons statsbesök i Sverige i början av 2024, och kommer att fokusera på HR, hållbar sjukvård, patientflöden och öppenvård samt AI, innovation och data. 

Läs mer: Hon vill specialisera sig på melaninrik hud | Sahlgrenskaliv

Under året deltog en grupp från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i en svensk life science-delegation till USA (Boston och New York), som leddes av Socialdepartementet och Swecare. Nu pågår en dialog med flera potentiella partnersjukhus i Boston och New York, för att skapa bättre förutsättningar för samarbete inom forskning och utbildning samt ökat kunskapsutbyte inom innovation, AI och digital hälsa. 

Läs mer

Läs gärna mer om Sahlgrenska International Cares arbete i årsrapporten som finns här: Sahlgrenska International Care Års- och hållbarhetsrapport 2023 (vgregion.se)

Eller se filmen SIC Års- och hållbarhetsrapport på under två minuter

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 23 april 2024 09:00
Uppdaterad: 22 april 2024 11:01
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.