10 september, 2024
Projektet som hjälper unga vuxna med cancer: ”Handlar om jämlik vård”
Att vara ung vuxen kan vara en omvälvande period. Att bli diagnostiserad med cancer under denna tid är en både tung och ovan situation, dessutom är många unga vuxna osäkra på vilket stöd de har rätt till. Därför startade projektet MinKod.
När Maria Olsson, forskare och specialistsjuksköterska, och Stefan Nilsson, professor i omvårdnad och sjuksköterska på Barncancercentrum, blev tillfrågade om Sahlgrenska Universitetssjukhuset ville involveras i MinKod, var de genast intresserade. Projektets övergripande mål är att underlätta för unga vuxna som drabbas av cancer.
– Vi började jobba med hur vi inom sjukvården behöver hjälpa till med information och vårdplan, så att varje ung vuxen som får cancer får stöd och verktyg under behandlingen, samt få psykosocialt stöd, säger Maria Olsson.
– Men också hur vi ska hitta målgruppen då tonåringar och unga vuxna är utspridda inom vården.
”Du vet inte vad du har rätt att be om”
Maria Stacke jobbar på Ung Cancer, som samverkar med Sahlgrenska och Karolinska Universitetssjukhusen i projekt MinKod. Hon är påverkansansvarig och berättar att det handlar om en liten patientgrupp. Runt 840 personer i åldrarna 15 – 30 drabbas av cancer varje år.
– Det betyder att vården är ovan vid att möta patienterna. Och som ung vuxen är du precis på väg ut i livet. Du är på väg att söka jobb, plugga, hitta en partner. Det är en omvälvande tid och du har som ung ett annat behov av psykosocialt stöd och en ovana att hantera svåra situationer. Du vet inte vad du har rätt att be om, du vet inte vad en kurator gör. Det finns helt enkelt behov av rätt bemötande och anpassat stöd, säger Maria Stacke.
Ung Cancer kom 2024 med en rapport om situationen för unga med cancer. Den visar att unga cancerdrabbade har behov av information anpassad till unga vuxna, och samtalsstöd. De saknar också information om hur de söker stöd från myndigheter och vilka rättigheter de har.
MinKod har börjat jobba med en struktur som är gemensam på Karolinska och Sahlgrenska Universitetssjukhusen. Det handlar om utbildning, individuellt emotionellt stödprogram och Team Ung, som består av ungdomskoordinator, sjuksköterska, läkare och kurator.
– När en patient kommer till en enhet så kan Team Ung komma in och träffa patienten för att kartlägga hur situationen ser ut och vilket behov som just den här individen har, säger Maria Olsson. Teamet informerar också om att Ung Cancer finns för den som vill träffa någon i samma situation.
– Ung Cancer har till exempel slutna medlemsgrupper på Facebook, lokala träffar på åtta orter och ett mentorsskapsprogram där man får träffa någon som är längre fram i sin behandling, berättar Maria Stacke.
MinKod skapar ett helhetsgrepp för att ge grundkunskap hos all vårdpersonal kring unga vuxna med cancer. Det säger Stefan Nilsson:
– Vi håller på att ta fram ett utvecklingspaket med korta filmer som medarbetare kan titta på när de har tid och möjlighet. I filmerna får vi ta del av forskning, men också unga vuxna som pratar om sina behov.
Utbildningen tas fram tillsammans med Karolinska och Ung Cancer. Den ska även testas i Region Skåne, och på sikt kan stora delar komma att användas i hela Sverige.
– Det handlar i grunden om jämlik vård och vi är ett litet land och behöver kunna samarbeta, säger Stefan Nilsson.
Informationsmöte om MinKod
Den som är nyfiken på MinKod är välkommen på informationsmöte och workshop den 20 september. Det blir dels en övergripande digital presentation, dels en workshop för alla som är involverade i någon del av projektet.
Övergripande digital presentation om MinKod för alla nyfikna
9-10: Digitalt på teams, kontakta jeanette.winterling@regionstockholm.se för få länken.
PROGRAM
9.00 – 9:20: Bakgrunden och övergripande syftet
9:20 – 9:30: Strukturerat psykosocialt stöd för alla nydiagnostiserade unga patienter via Team ung
9:30 – 9:40: Unga patienter ges möjlighet att få psykiska verktyg genom PRISM
9:40 – 9:50: Utbildning för personal om att vårda unga patienter
9:50 – 10: Frågestund
Lokal fysisk workshop
Klockan 9 – 12 för alla som är involverade i någon del av projektet för är att lära sig mer om MinKod samt lära av varandra på sjukhuset.
PLATS: JK Aulan, Gula stråket 2 B
PROGRAM
8:45-9: Komma på plats och lite start upp
9-10: Program enligt del 1 i storgrupp
10-10:30: Fika och presentation av deltagare
10:30-11:45: Fortsatt diskussion och utbyte av erfarenheter
(Den fysiska träffen sker också samtidigt på Karolinska.)
Vill du veta mer kontakta Jeanette Winterling, jeanette.winterling@regionstockholm.se eller Maria Olsson, maria.a.olsson@vgregion.se