19 april, 2023
Ville slippa dubbelarbete – fick bättre samarbete på köpet
Allt för mycket tid gick åt till telefonsamtal mellan akutmottagningen och vårdavdelningarna på Sahlgrenskatomten. Oro för dubbelarbete blev startskottet för ett samarbete som dessutom har skapat nyfikenhet och förståelse för varandras utmaningar.
Emelie Wickström och Hilda Brunius Charlez är sjuksköterskor på Akutmottagning Sahlgrenska, medan Linnea Alm och Wilma Bertilsson arbetar på avdelning 19/32. Bild: Charlotte Benjaminsson.
Högt tempo är vardag för verksamheterna inom Akutmedicin och geriatrik på Sahlgrenskatomten. Här tar man emot och vårdar en stor del av det akuta flödet av medicinpatienter som till största delen är sköra äldre med många sjukdomar. Stort fokus ligger på att flödena från akutmottagningen upp till vårdavdelning ska fungera så snabbt och smidigt som möjlig t för att undvika långa väntetider. Att alltför många patienter blir kvar för länge i väntan på vårdplats ställer till det och skapar frustration i arbetslagen. Ekvationen går helt enkelt inte ihop när maskineriet gnisslar.
Att samarbeta mer över avdelningsgränserna och trimma arbetssätten är en av vägarna till bättre arbetsmiljö. Hilda Brunius Charlez och Emelie Wickström jobbar som sjuksköterskor på akutmottagningen och Wilma Bertilsson och Linnea Alm är sjuksköterskor på medicin- och lungavdelningen 19/32. Tillsammans med kollegor från MAVA, medicinsk akutvårdsavdelning, har de jobbat fram ett nytt arbetssätt för överrapportering av inläggningsklara patienter från akuten till vårdavdelning. Traditionellt har akutmottagningens sjuksköterskor ringt till vårdavdelningen för att ge en muntlig rapport utifrån vad läkarna skrivit i pappersjournalen. Nu blir det förändring.
– Vi ska nu testa om det räcker att avdelningen har läst på om patienten så att vi bara kan skicka upp patienten från akuten utan den här extra, muntliga överlämningen, säger Emelie Wickström på akutmottagningen.
– Vi var helt enkelt trötta på att ringa runt och försöka få kontakt med varandra, ibland kan det ta timmar. Så jag funderade på om det fanns bättre och effektivare sätt att arbeta på, säger Hilda Brunius Charlez.
Två avdelningar nappade och ville testa
Sagt och gjort. Hilda pratade med chefen om sina tankar, fick gehör och kastade ut en förfrågan om någon var intresserad att jobba vidare med frågan. Vårdavdelning 19/32 och MAVA nappade och tillsammans bildade de en fokusgrupp som pratade sig samman. Det visade sig att alla hade samma bild av problemet.
– Vi på vårdavdelningen tyckte också att det här arbetssättet var ett bekymmer. När ni på akuten ringer är vi ofta upptagna med annat och kan inte ta emot överlämningssamtalet. Och ofta säger ni samma sak som står i journalen som vi ändå ska läsa in oss på. Det är ett tydligt dubbelarbete som vi också ville komma från, säger Linnea Alm.
Kollegorna från akuten håller med och hoppas att dessa extra telefonsamtal som tar tid och kraft från det övriga arbetet snart kan vara ett minne blott. I april provar man och ser om det fungerar utan.
– I stället för att hålla på att ringa skulle vi kunna lägga den värdefulla tiden på våra patienter. Då blir vi mer tillgängliga och stressen kan minska från bådas håll, det är vår förhoppning. Sen om något skulle vara oklart har vi självklart telefonkontakt, säger Hilda Brunius Charlez.
Inte längre öar under samma paraply
Samarbetet med att ta fram effektivare arbetssätt har öppnat ögonen för varandras verksamheter och gett en större förståelse för allas olika utmaningar i akutflödet. Från att tidigare upplevt att man varit öar under samma paraply finns nu en nyfikenhet för hur andra arbetar. På Akutmedicin och geriatrik finns stora möjligheter att prova att arbeta på flera av verksamhetens enheter. Rotationstjänstgöring är en möjlighet.
Är ni sugna på att prova på att rotera på varandras avdelningar?
– Ja, och ledningen är positiv till detta, säger Emelie Wickström. Det är ett bra sätt att se och lära känna andra verksamheter och man samlar på sig kompetens som är till nytta för sig själv och andra.
– Ja, absolut, säger Wilma Bertilsson. Det är ju okej så länge någon täcker upp för mig på mitt jobb på vårdavdelningen.
– Jag tror också man skulle ha större förståelse för helheten om man hoppar runt lite, jag tror många hade stannat kvar om man förstår hur flödet fungerar. Nu ser man bara sina egna problem, men alla har ju sina. Det är också kul att lära känna kollegor på fler ställen, det blir mer gemenskap då, säger Linnea Alm.
Trots tuff arbetsmiljö, vad är det som gör att ni arbetar kvar?
– För mig är det kollegorna, till 110 procent, säger Hilda Brunius Charlez. Vi jobbar i team med mycket kompetenta kollegor och lär oss nytt varje dag. Det är det som är spänningen och tjusningen med arbetet på akuten.
Emelie Wickström håller med.
– Jag har varit på avdelning tidigare, men saknade teamarbetet som finns på en akutmottagning och som jag tycker är väldigt roligt. Sen lockar också variationen, vi har de flesta kliniker på akuten som gör att man får en bred kompetens.
”Man känner sig lite duktig”
Kollegorna på avdelning 19/32 svarar delvis annorlunda.
– Trots att vi många gånger har en tuff situation har vi ändå så himla roligt ihop. Vi är ett jättebra gäng hos oss på 19/32, fortsätter Wilma Bertilsson.
– Vår avdelning är ganska ny och vi håller på att bygga upp något bra tillsammans. Skriv att vi är så underbara däruppe, skrattar Linnea Alm som också gillar att man nischar in sig mer på avdelning.
– Vi får till exempel alla komplicerade lungpatienter till oss och då känner man sig lite duktig som kan hantera dem, säger hon.
– Just nu har vi ett försök på 19/32 där man kan jobba helger och få en dag i veckan till utbildning, säger Linnea Alm.
– Det har jag nappat på, säger Wilma Bertilsson. Jag kanske använder den dagen till att komma ner till er på akuten!
– Jaa, du är så välkommen, skrattar Hilda Brunius Charlez.
Möt de fyra sjuksköterskorna
Hilda Brunius Charlez, sjuksköterska på akuten Sahlgrenska. Har jobbat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset sedan våren 2018. Började då som undersköterska på akuten Mölndal.
Trivs du här?
– Jag trivs väldigt bra! Det är kollegorna som gör allt. Man håller ihop i vått och torrt. Jag älskar teamarbetet och att man aldrig vet hur dagen kommer att bli, det är en stor del av tjusningen med arbetet på akuten. Det kan vara hur mycket som helst att göra men på ett eller annat sätt så löser vi det tillsammans! Det är fantastiskt!
När känner du att du har gjort ett bra jobb?
– När jag hjälpt mina kollegor i pressade situationer och när patienter får en snabb och smidig vård/omvårdnad. När man hinner göra det där lilla extra för någon.
Vad tycker du är roligast med det här arbetet?
– Det allra roligaste är att man får möta så himla många olika människor varje dag och att göra detta ihop med mina kompetenta och goa kollegor.
Emelie Wickström, sjuksköterska på akuten Sahlgrenska. Har jobbat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i tre år.
Trivs du här?
– Ja, jag trivs väldigt bra.
När känner du att du har gjort ett bra jobb?
– När jag går hem från jobbet och känner att jag har gjort skillnad.
Vad tycker du är roligast med det här arbetet?
– Att få hjälpa andra, variationen i arbetet och mina fantastiska kollegor.
Linnea Alm, sjuksköterska på avdelning 19/32. Har arbetat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset sedan sommaren 2021.
Trivs du här?
– Jag trivs väldigt bra med mina underbara kollegor på avdelningen och det är mycket lärorikt. Sedan är det såklart tungt emellanåt, men tack vare vår goda sammanhållning i arbetsgruppen orkar jag även med de dagarna.
När känner du att du har gjort ett bra jobb?
– När jag får höra från anhöriga och kollegor att jag/vi har gjort ett bra jobb så tar jag såklart till mig. Vi har ofta en rätt stressig arbetsmiljö med många bollar i luften, men när vi i teamet får arbetet att flyta på smidigt samt att patienterna är nöjda, då känner jag att vi har gjort ett bra jobb.
Vad tycker du är roligast med det här arbetet?
– Det absolut roligaste är att komma till jobbet och träffa sina kollegor. Sedan tycker jag om att utvecklas och lära mig nya färdigheter. Jag lär mig något nytt varje dag!
Wilma Bertilsson, sjuksköterska på avdelning 19/32. Har jobbat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset sedan examen i januari 2022.
Trivs du här?
– Det är en mycket krävande och stressig avdelning men även omväxlande och lärorik. Jag har fantastiska kollegor och vi är en grupp som alltid stöttar och ställer upp för varandra. Jag trivs de allra flesta dagarna.
När känner du att du har gjort ett bra jobb?
– När patienten, anhöriga och kollegor uttrycker tacksamhet men även när arbetet flyter på och det blir ett bra resultat av vården man givit.
Vad tycker du är roligast med det här arbetet?
– Mina kollegor och utveckling.