7 mars, 2023

Vill hitta tumör-DNA med ny screening

Tre av fyra fall av äggstockscancer upptäcks inte förrän cancern har spridit sig. Karin Sundfeldt är gynekologen och professorn som vill ta fram en screening för sjukdomen. ”Det ska inte behöva gå så långt” säger hon.

"Vi vet att det går att hitta spår av tumören tidigt genom att mäta tumörens DNA i vätskebiopsier", säger överläkare och professor Karin Sundfeldt. Foto: Emelie Asplund.

600–650 kvinnor i Sverige drabbas varje år av äggstockscancer. Det är en typ av cancer som är mycket svår att upptäcka i ett tidigt stadium. 70–75 procent av alla fall upptäcks för att cancern har spridit sig och bildat vätska i buken.

– Magen svullnar upp av vätskan, säger Karin Sundfeldt, överläkare i gynekologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Jag vill vara tydlig med att det inte handlar om att vara lite svullen i magen, men symtomen är diffusa och innehåller även uppkördhet, ändrade tarmvanor och tyngdkänsla.

Den lilla andel som upptäcks tidigare beror ofta på att kvinnan genomgått någon annan undersökning av magen, som röntgen eller ultraljud hos sin gynekolog av annan anledning. Äggstockscancern är då mer av ett bifynd.

Varje måndag står Karin Sundfeldt i operationssalen, där hon bland annat utför endometriosoperationer och förebyggande operationer för kvinnor som har ökad risk för cancer i äggledare eller livmoder. Hon är också professor i gynekologi vid Göteborgs universitet. Ett av hennes aktuella forskningsprojekt handlar om att hitta äggstockscancer innan den har spridit sig.

– Det ska inte behöva gå så långt. Vi vill kunna hitta cancern i ett tidigt stadium, och gärna också identifiera markörer som visar om kvinnan är i riskzonen för äggstockscancer.

Känner ni redan till några sådana markörer?

– Ja, vi vet att det finns de som har känd ökad ärftlig belastning. Ärftligheten är delvis kopplad till att ha ökad risk för bröstcancer. I de fall där vi kan identifiera en risk kan vi erbjuda förebyggande behandling, som att ta bort äggstockarna. Det finns också en grupp patienter med endometrios som har ökad risk att få äggstockscancer senare i livet, men i den här gruppen vet vi ännu inte vem som är at-risk. Vi letar också efter nya metoder att identifiera cancer.

Som vadå?

– Vi vet att det går att hitta spår av tumören tidigt genom att mäta tumörens DNA i vätskebiopsier. Man kan mäta tumörens DNA i både blod och i cellprov från livmoderhalsen. Det är samma typ av prov som man tar för att upptäcka livmoderhalscancer. Skillnaden är att vi letar efter mutationer i tumör-DNA och inte efter HPV-virus.

Varför görs det inte i dag?

– Screening kommer aldrig ge 100 procent säkra svar. Man måste också göra cost-benefit-analyser innan en screening införs. Vi vill gärna screena, men inte öka någons oro. Vi måste också vara helt säkra på att majoriteten av proven visar rätt – vi vill inte missa några fall, men inte heller göra falska upptäckter. Det är mycket som provet ska leva upp till.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 07 mars 2023 21:06
Uppdaterad: 20 mars 2023 08:46
Kategori: Internationella kvinnodagen

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.