24 april, 2023

”Vi körde in 1177 i vår verksamhet med buller och bång”

För ett år sedan började den administrativa enheten på reumatologen att arbeta med webbtidboken i 1177. Sedan dess har antalet ärenden för av- och ombokning via telefon sjunkit med 25 %.

– Det märks väldigt tydligt att det blir mindre telefontid för oss. Och det gör att vi kan ägna den tiden till andra arbetsuppgifter. Vi har helt enkelt blivit mer effektiva, säger Susanne Uddén, här till höger tillsammans med Kristina Lund.

Webbtidboken innebär att patienter som blivit bokade på återbesök kan avboka eller omboka sin tid via 1177. I samband med att reumatologen på Sahlgrenska och Mölndal började arbeta med webbtidboken i februari 2022 så har antalet ärenden via telefon sjunkit med 25 %. Samtidigt har antalet patientärenden ökat via 1177. Det är något som blivit märkbart för både Kristina Lund och Susanne Uddén som bland annat har hand om schemaläggningen.

– Det märks väldigt tydligt att det blir mindre telefontid för oss. Och det gör att vi kan ägna den tiden till andra arbetsuppgifter. Vi har helt enkelt blivit mer effektiva, säger Susanne Uddén.

Varje morgon går enheten igenom webbtidboken för dagen för att se om det finns några av- och ombokningar för dagen.

– Den här rutinen gör att vi kan hantera dessa ärenden samma dag, och vi får möjlighet att ge den tiden till någon annan, säger Kristina Lund.

Kristina Lund och Susanne Uddén.

”Våra äldre patienter är grymma på detta”

De patienter som avbokar eller vill omboka sin tid kan också ange orsak i ett kommentarsfält. Detta är uppskattat och används av många patienter. Det har blivit en vinst för alla inblandade, enligt Kristina Lund och Susanne Uddén som poängterar att de hittills bara fått positiva reaktioner från sina patienter, oavsett ålder.

– Många av våra äldre patienter är grymma på detta med av- och ombokning digitalt. Det har lärt sig det, säger Susanne Uddén.

I och med möjligheten att kunna av- och omboka sig digitalt upplever många att tillgänglighet har ökat. Men även de som väljer att ringa in upplever att det har blivit bättre.

– De som väljer att ringa kommer fram snabbare, eftersom det är färre som ringer. Alla vinner på det, säger Susanne Uddén.  

Ser möjligheterna i att utvecklas

Att ständigt förnya sig och hitta arbetssätt för att skapa en bättre och mer tillgänglig vård är något som medarbetarna på reumatologen är vana vid. Kristina Lund och Susanne Uddén har arbetat på den administrativa enheten i flera år och har deltagit i många olika förbättringsarbeten.

– Vi är vana vid att lära oss nytt och har inga problem med det. Så länge det är till det bättre så är vi gärna med, säger Kristina Lund.

När Kristina Lund och Susanne Uddén får frågan om vilka av de övriga åtta tjänsterna inom 1177 de använder så är svaret självklart.

– Vi använder alla bastjänsterna. Vi körde in 1177 i vår verksamhet med buller och bång. Vi tycker det är toppen, både som medarbetare inom vården och som privatpersoner, säger Kristina Lund.

– Ja, det är görbra, inflikar Susanne Uddén.

Fakta: tjänster i 1177

Inom Västra Götalandsregionen erbjuds åtta bastjänster i 1177:

  • Beställa tid​
  • Av- och omboka tid​
  • Förnya recept​
  • Begära intyg​
  • Kontakta mig​
  • Skicka meddelande​
  • Egen remiss​
  • Fråga om min remiss

För patienter innebär 1177 en möjlighet till att enkelt komma i kontakt med vården, men också att på ett smidigt sätt bland annat förnya recept och söka intyg.

Ärenden som är akuta hanteras inte via 1177.

Här kan du läsa mer: 1177 e-tjänster – Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Du som är medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan läsa mer här: 1177 e-tjänster – Sahlgrenska Universitetssjukhuset (vgregion.se)

Text: Sandra Brolin
Publicerad: 24 april 2023 11:30
Uppdaterad: 24 april 2023 13:04
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.