28 augusti, 2023
Utlandsutbildade kan få svensk sjuksköterskelegitimation på tre terminer
Personer som har utbildat sig till sjuksköterska utanför EU behöver få utbildningen validerad för att få svensk sjuksköterskelegitimation. Just nu är ansökan öppen till en kompletteringsutbildning på Göteborgs Universitet, som leder till ökad kunskap och svensk legitimation.
"Det finns egentligen bara två sätt att få arbeta som sjuksköterska i Sverige om man har utbildat sig utanför EU: antingen via kunskapsprov och bedömd praktik, eller genom en sådan här kompletteringsutbildning". säger Pernilla Hultberg. Bild: Johanna Ewald St Michaels.
Pernilla Hultberg, studiesamordnare – vem riktar sig utbildningen till?
– Målgruppen är personer som har en avslutad sjuksköterskeutbildning från ett land utanför EU/EES/Schweiz. De flesta som börjar utbildningen arbetar redan i vård och omsorg, men inte som sjuksköterskor, utan kanske som undersköterskor eller vårdbiträden.
Vad lär sig studenterna?
– Det finns egentligen bara två sätt att få arbeta som sjuksköterska i Sverige om man har utbildat sig utanför EU: antingen via kunskapsprov och bedömd praktik, eller genom en sådan här kompletteringsutbildning. Hos oss handlar utbildningen mycket om sjuksköterskeprofessionen i Sverige, för den skiljer sig en hel del från hur det fungerar i andra länder. Sedan är det en del repetition av medicinska kunskaper. Och så har studenterna mycket praktik. Målet är att de ska ha motsvarande kunskaper som efter en svensk sjuksköterskeexamen.
Vilka är antagningskraven?
– Förutom att man ska ha avslutat en sjuksköterskeutbildning, och fått den bedömd från Socialstyrelsen, så kräver vi också svenska som andraspråk 3, vilket motsvarar gymnasiesvenska. Det beror främst på att det också är kravet för att få sjuksköterskelegitimation.
Och om Socialstyrelsen har bedömt att ens tidigare utbildning inte är godkänd?
– Här på Göteborgs Universitet finns faktiskt möjligheten att få sin reella kompetens bedömd, om man till exempel har en utländsk sjuksköterskeutbildning på gymnasial eller eftergymnasial nivå. Då gör vi en samlad bedömning av personens färdigheter, meriter och kunskaper och kan göra en annan bedömning än Socialstyrelsen.
Behöver man ha gjort det innan man ansöker?
– Nej, det kan vi ta under antagningsprocessen. Det är bara att ansöka, så tar vi alla sådana frågor under hösten.
Mer om utbildningen
Utbildningen heter Kompletterande utbildning för sjuksköterskor från land utanför EU och ges på Göteborgs Universitet. Den är tre terminer lång. Läs mer här: Kompletterande utbildning för sjuksköterskor från land utanför EU | Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet (gu.se)
En liknande utbildning finns också för biomedicinska analytiker. Kompletteringsutbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen | Göteborgs universitet (gu.se)