25 oktober, 2022

Uppskattade samtalsgrupper för cancerpatienter – satsningen förlängs

I våras startade samtalsgrupper för cancerpatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Försöket föll väl ut och nya grupper är redan igång. – Att prata med andra cancerpatienter är ett slags gemenskap som man egentligen inte vill ha, men som är skönt när man hamnar i den här situationen, säger deltagaren Anna-Karin Ehrman.

– Vi ser att det finns ett intresse, det sprids på klinikerna att vi har de här samtalsgrupperna och människor hör av sig till oss och vill vara med, säger kuratorn Malin Karlsson Damerau.

Häromåret visade en kartläggning över olika typer av cancerrehabilitering i Västra Götalandsregionen att samtalsgrupper var något som patienterna starkt efterfrågade, men som saknades i vården.

Regionalt Cancercentrum Väst tog initiativ och frågade två kuratorer och en psykolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset om de kunde starta ett pilotprojekt, och i våras drogs två parallella samtalsgrupper igång.

– Vid det första tillfället inventerade vi vad deltagarna ville prata om, sedan lade vi upp en struktur utifrån det. Det är deras tankar och frågor som lyfts, säger kuratorn Malin Karlsson Damerau.

Stannade kvar efteråt

Deltagarna var mellan 30 och 70 år, med olika typer av cancer, och var antingen under behandling eller hade nyligen avslutat en behandling. Samtalsledarna märkte att de hade ett behov av att prata med varandra, det hände att deltagarna stannade kvar efteråt och fortsatte samtalet, några bytte telefonnummer.

– Det betyder mycket att få prata med andra i samma situation, det är något de kan ge varandra som vi som kuratorer inte kan ge dem. Vi har inte haft den här sjukdomen och kan inte erbjuda samma utbyte av tankar, säger kuratorn Linda Olsson.

Behov av att prata med andra

En av deltagarna var Anna-Karin Ehrman. Hon fick sin diagnos 2019 och sedan dess har hon sökt sig till andra i samma situation. Tidigare har hon gått genom olika stödorganisationer.

Anna-Karin Ehrman.

– Jag har stort behov av att prata med andra, och när jag fick tips om de här samtalsgrupperna på sjukhuset hoppade jag på med en gång, säger hon.

Anna-Karin Ehrman tycker att det ger väldigt mycket att träffa andra med cancer, även om deltagarna i gruppen hade olika diagnoser och befann sig i olika stadier av sjukdomen.

– Alla har vi fått det där samtalet med ett besked som får en att känna ”det är kört”. Man känner sig mindre ensam bland andra som har varit med om det.

Pratade om döden

Gruppen pratade om en rad olika ämnen: hur det är att leva i ovisshet, relationer, rädsla för återfall, hur det är att vara otroligt ledsen men inte alltid kunna visa det, sex, yrkeslivet, ensamhet, rehabilitering, familjen.

– Vi pratade också om döden. Det är ett ämne man kanske inte vill ta upp med nära och kära, utan hellre med andra. Att fundera över hur man vill ha sin egen begravning kan faktiskt vara enklare att ta upp med personer man inte känner, säger Anna-Karin Ehrman.

Hon beskriver stämningen i gruppen som stöttande, öppen och tillåtande, från den allra första träffen.

– Det var nästan som att vi redan kände varandra. Att det finns en sådan här möjlighet är väldigt värdefullt. Jag har varit med i några olika samtalsgrupper nu och känslan är alltid ”jag förstår precis vad du säger trots att vi aldrig har träffats förut”.

Samtalsgrupperna fortsätter

När projektet utvärderades blev det också tydligt att deltagarna var väldigt nöjda. Det positiva utfallet ledde till att samtalsgrupperna fortsätter: två grupper hålls nu i höst och kuratorerna planerar redan för ytterligare två grupper våren 2023.

– Vi ser att det finns ett intresse, det sprids på klinikerna att vi har de här samtalsgrupperna och människor hör av sig till oss och vill vara med, säger Malin Karlsson Damerau.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 25 oktober 2022 10:48
Uppdaterad: 25 oktober 2022 10:48
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.