12 oktober, 2023

Uppdrag Ätstörning – en motkraft bland farliga algoritmer

Ätstörningscentrums Instagramkonto @uppdragatstorning fyller snart två månader. Det tar tid att bygga en följarskara, men kämpaglöden går inte att ta miste på. Uppdrag Ätstörning vill vara en motkraft mot svältpropaganda i sociala medier.

– Vi vill gärna vara tillgängliga och skapa dialog, och vi är inte rädda för svåra frågor, säger Anne-Line Solberg, enhetschef för Ätstörningscentrum.

Sociala medieplattformar blir alltmer skräddarsydda. Algoritmerna visar innehåll baserat på våra intressen och beteenden. Och det är inte oproblematiskt. I en kroppsfixerad värld drabbas många barn och unga av ätstörningar och anorexi för att de dagligen lotsas till innehåll med svälttips och skadliga ideal. Det finns många forskningsstudier om kopplingen mellan algoritmerna och ätstörningssjukdomar hos unga.

Ätstörningscentrum på Drottning Silvias barnsjukhus vill vara en motpol till vilseledande och negativt innehåll om kropp och hälsa på sociala medier, och startade i augusti Instagramkontot @uppdragatstorning. Bakom kontot finns en redaktion bestående av två kuratorer från ätstörningsvården, Anne-Line Solberg, enhetschef för Ätstörningscentrum och projektledare Almira Osmanovic Thunström. För illustrationerna står konstnären Siri Lidbeck.

Konstnären Siri Lidbeck har illustrerat.

Vad har ni fått för respons på Instagramkontot?

– Nästan enbart positiv. Vi vet ju att det finns en frustration om hur vården fungerar och det här är en möjlighet till dialog och kunna svara på frågor. Vårt mest populära inlägg hittills var det om män/pojkar och ätstörningar. De har en mindre benägenhet att söka vård, så de är viktiga att nå fram till, säger Almira Osmanovic Thunström.

– Utmaningen är att nå ungdomarna. De kanske är mer på Snapchat och TikTok, plattformar som vi i VGR inte finns på. Men vi börjar på Instagram för att nå en bred publik. Målet är att nå barnen och ungdomarna. Det finns ju influencers som når både vuxna och barn, så det går bevisligen, säger Anne-Line Solberg.

Vad är syftet?

– Det handlar om att nå ut med bra information så att vissa kanske kan lyckas ta en annan väg än in i ätstörning, eller nå närstående som kan stötta dem att ta en annan väg. Vi vill jobba preventivt. Vi vill också hjälpa personer att upptäcka tidiga tecken på att någon håller på att glida in i en ätstörning, så att de kan söka hjälp i tid. Vi ser också Uppdrag Ätstörning som en motvikt till den destruktiva riskmiljö där många unga befinner sig på dagarna. Och såklart ge information om ätstörningsvården, var den finns, vad den går ut på och vilka som jobbar här. Vi vill ge ätstörningsvården ett tillgängligt ansikte, säger Anne-Line Solberg.

Hur jobbar ni med innehållet?

– Vi är stolta över att vi inte valde ett generiskt uttryck eller AI-genererat innehåll, utan vi har personer med kunskap och erfarenhet bakom kontot. Vi har redaktionsmöten där vi går igenom hur de kommande två veckorna ska se ut. Därefter ritar illustratören och jag gör det grafiska till själva inlägget. Och Anne-Line modererar i kommentarsfältet och svarar på många DM. Det är beundransvärt att en enhetschef tar sig tid och bryr sig, även på fritiden, säger Almira Osmanovic Thunström.

– Det här är en hjärtefråga för mig. Vi i vården är för otillgängliga och det vill vi råda bot på. Vi behöver ställa om och tänka nytt. Att så många insjuknar i ätstörning är kopplat till stort lidande för patient och närstående, och även stora kostnader för samhället. Har man först blivit sjuk kan det också ta tid att bli frisk, säger Anne-Line Solberg.

Hur arbetar ni framåt?

– Oj, vi har så mycket information och kunskap som vi vill gå ut med! Och vi tar gärna emot synpunkter på innehållet, från andra som jobbar i vården och från invånare. Vi filar på vårt innehåll löpande, säger Anne-Line Solberg.

– Vi tittar även en del på olika andra instagramkonton. Ett fint exempel är @forlossningen_ostra som är väldigt bra på språk, tonalitet och att nå ut till rätt målgrupp. Sen är Instagramkontot bara en liten del av det vi gör, det blir ju ett förenklat informationsflöde. Vi har sökt innovationsmedel för att göra en bra hemsida eller en app där vi kan gå ut med bredare information, säger Almira Osmanovic Thunström.

– Vi vill gärna vara tillgängliga och skapa dialog, och vi är inte rädda för svåra frågor. Exempelvis frågor om väntetider eller vilket fokus ätstörningsvården har. Ätstörningsvården beskrivs ibland som en sluten värld där vi bara bryr oss om symptom och vikt – allt det vill vi gärna ha en dialog om, säger Anne-Line Solberg.

Följ kontot här

Här kan du följa Uppdrag Ätstörning på Instagram.

Arbetet med kontot ingår i det regionala projektet ÄtIT och finansieras av Västra Götalandsregionen.

 

Text: Viktoria Fimmerstad
Publicerad: 12 oktober 2023 15:20
Uppdaterad: 20 oktober 2023 08:27
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.