31 december, 2020

Universitetssjukhusets nyårsönskningar

Sjukhuset är hårt ansträngt. Här berättar fem av vårdens medarbetare vad de önskar av göteborgarna inför det nya året. "Det värsta har vi tyvärr inte sett ännu, det värsta kommer", säger Bengt Nellgård, IVA-läkare på Mölndals sjukhus.

#1: Ambulansen. Anneli Wikberg, ambulanssjuksköterska

”Jag är sliten och trött, vi har jobbat så hårt under en så lång period. Vi inom ambulansen försökte länge ta en dag i taget. Nu känns det som att vi tar en patient i taget, men det är svårt när nya larm kommer hela tiden. Häromdagen åkte jag bak i en militärambulans med en riktigt sjuk patient, jag visste att han hade covid, och jag blev så fruktansvärt åksjuk. I varje sväng tänkte jag ”nu kräks jag” och valet stod då mellan att kräkas i andningsmasken eller ta av den och bli smittad. Som tur var lyckades jag hålla mig tills vi kom fram.

Jag var ledig 23, 24 och 25 december men det går inte att komma ikapp med återhämtningen, det är så tufft för oss nu. Jag hoppas att göteborgarna kan kämpa, en timme i taget, dag för dag, med att hålla distans, vara hemma och testa sig vid minsta symtom. Tänk inte att du kan göra ett litet ärende – vi har sett alltför många fall där någon skulle göra ett ”litet ärende” och råkade smitta ner hela kontoret eller förskolan. För några veckor sedan var vi och hämtade en patient på en restaurang. Han hade bekräftad covid men orkade inte sitta i karantän. Det är så respektlöst, jag har sällan känt mig så arg. Ska människor dö för din rätt att gå på krogen? Snälla, håll ut.”

#2 Akutmottagningen. Daniel Johansson, vårdenhetschef på Sahlgrenska sjukhuset

”Julen på akutmottagningen har varit ganska stökig med ett högt tryck för att vara på en helg. Antalsmässigt är det färre patienter än förra året troligen för att folk drar sig för att komma till ett sjukhus på grund av covid-19. Men de som kommer hit behöver verkligen vara här. Det är många sjuka och sköra äldre patienter.

Inför nyår hoppas jag att allmänheten kommer följa de riktlinjer som finns. Vi förstår att man vill ha tillbaka sitt gamla liv, men vi är inte där ännu. Nyårsafton brukar vara stökigt, men vi hoppas att det blir mycket lugnare i år. Låt bli festen och var tråkig genom att följa riktlinjerna!”

#3 Dialysmottagningen. Karin Moreau, sjuksköterska på Östra sjukhuset

”Under julhelgen har det stundtals varit väldigt hög arbetsbelastning med mycket logistik. Covid-provtagningar, flytt av patienter till andra enheter, ändrade dialystider i jul och nyår samtidigt som övrig verksamhet fortgår med våra mycket sjuka och sköra patienter. Tack vare att vi har samarbetat på ett bra sätt och tagit hjälp av varandra i beslut och hjälpts åt med olika arbetsuppgifter har vi löst det vi behövde lösa. Vi har också behövt arbeta övertid i full skyddsutrustning eftersom taxibilarna som hämtar patienterna varit kraftigt försenade. Det har jobbigt för de sjuka patienterna, och tungt för oss. Vi är en mottagning som stänger vid dagens slut, ingen tar över efter oss.

Tänk till i nyår när det gäller firandet, stanna hemma och ta det lugnt i nyår. Skippa mellandagsrean i varuhusen. Tänk på dina medmänniskor. Varje individ har ett ansvar att agera utifrån de restriktioner och regler som finns. Vi måste alla hjälpas åt för att minska belastningen på sjukvården och för att minska risken för att anhöriga, vänner och kollegor skall insjukna. Alla måste skärpa sig nu och hålla ut.”

#4 Alexander Rawsthorne, vårdenhetschef avdelning 354, som nu fungerar som covid-avdelning

”Vi har ett svårt bemanningsläge. Det är hög sjukfrånvaro bland medarbetarna, merparten får jobba dubbelpass och nästan ingen har fått semester i jul. Alla är väldigt trötta, vi har varit i detta länge nu, det är tio månader sedan Östra blev ett epidemisjukhus. Ändå är humöret förhållandevis gott.

Samhällsspridningen är det stora problemet. Det folk inte ser när de väljer att träffas i stora grupper är hur det påverkar oss inne på sjukhuset, både medarbetare och patienter. Vi har patienter som avlider hos oss varje dag, det är tungt för oss och vi ställs inför svåra etiska dilemman.

Om jag fick önska något av göteborgarna är det att de hänger i de fyrkantiga restriktionerna. Fundera på om du verkligen behöver handla den där småsaken i affären, och gå dit själv om du måste, ta inte med hela familjen. Ses inte i stora grupper och var noga med handhygienen. Att så många som möjligt håller sig friska är vår räddning. Och kom och hjälp till om du har erfarenhet av att jobba i vården.”

#5 Covid-IVA. Bengt Nellgård, överläkare på IVA Mölndal

”Antalet patientinläggningar har ökat hela tiden under julhelgen. Nästan alla våra patienter ligger hos oss under en väldigt lång tid, mellan 15 och 20 dagar. Så ökar vi med en patient för varje dag blir våra platser snabbt fyllda. Än så länge klarar vi det, men det kan komma en situation där man får stänga ner mycket annan verksamhet.

Om folk inte sköter sig under nyår drabbar det oss om cirka tio dagar, då det tar ungefär tio dagar från första symptomen tills att man kommer till oss på IVA. Prognosen är att det ska vara en topp av antalet covid-sjuka runt den 11 januari. Det värsta har vi tyvärr inte sett ännu, det värsta kommer. Om folk då missköter sig under nyårshelgen innebär det en väldigt hög topp. Ju fler som sköter sig, desto mer klarar vi på IVA av.”

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 31 december 2020 09:29
Uppdaterad: 31 december 2020 12:19
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.