21 juni, 2021
Unik studie banar väg för nya överviktsbehandlingar
Kan en 11 kilo tung viktväst hjälpa människor att gå ner i vikt, långsiktigt? De vill AT-läkaren och doktoranden Jakob Bellman vill svara. Friska vuxna med BMI mellan 30 och 35 är välkomna att anmäla sitt intresse till en ny studie.
Studiedeltagarna ska bära viktväst åtta timmar om dagen i fem veckor. "Det behöver inte vara åtta timmar i sträck - man kan ha den på en timme, ta av den en stund och ta på den igen. Men man ska stå upp minst en timme av den tiden", säger Jakob Bellman som här visar hur västen ser ut. Bild: Andreas Kron.
Förra året upptäckte forskare vid Göteborgs universitet att viktvästar kan hjälpa människor att gå ner i vikt. 69 personer med BMI mellan 30 och 35, det vill säga den lägsta graden av fetma, fick bära viktväst åtta timmar per dag i tre veckor. Studien visade att de som bar de lättaste västarna på ett kilo gick ner i snitt 0,3 kilo på tre veckor. De som bar de tyngre västarna på 11 kilo gick ner i sitt 1,6 kg.
– Den studien gav ganska många svar, men inte tillräckligt. Nu går vi vidare för att förstå varför viktvästen hjälper människor att gå ner i vikt, och vi vill också se om nedgången håller i sig om de fortsätter bära västen ytterligare två veckor, säger Jakob Bellman, som är AT-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Sahlgrenska akademin.
Den första studien visade att den vikt deltagarna tappade var fettmassa och inte muskelmassa.
– Det är ganska unikt, få andra behandlingsformer gör att man tappar enbart fett. I den nya studien vill vi ta reda på om det handlar om underhudsfett eller det farliga bukfettet, säger Jakob Bellman.
Jag läste nyligen att 51 procent av invånarna i VGR är överviktiga eller feta. Det behövs mer forskning om varför det är så, och fler behandlingsalternativ
Jakob Bellman
Just nu pågår rekryteringen till den nya studien, som är tänkt att inledas i höst. Försöksperioden pågår i tio veckor, varav fem veckor då deltagarna bär viktväst åtta timmar om dagen. De kommer få genomgå flera läkarundersökningar under tiden och ersättningen är 4 000 kronor.
– Vi kommer att titta på deltagarnas eventuella viktnedgång, förbränning, fysiska aktivitet och födointag. Vi kommer också göra CT för att se hur fettet i levern och buken påverkas. De som väljer att vara med får verkligen en ordentlig genomgång av sin fysiska hälsa, säger Jakob Bellman.
Människan kan ha inbyggt jämviktssystem
Claes Ohlsson och John-Olov Jansson, båda två professorer vid Sahlgrenska akademin, ledde den förra viktväststudien. Samtidigt presenterade de en teori om att människan har ett slags inbyggt jämviktssystem som strävar efter att hålla kroppsvikten konstant – en ”kroppsegen badrumsvåg”, som Jakob Bellman säger. Mycket tyder på att denna våg sitter i benen, och att ett stillasittande liv kan göra att utslaget på vågen blir för litet. Då förstår inte ”badrumsvågen” vilken vikt den ska sträva efter.
– Hos möss och råttor har vi sett att ökad belastning på benen, genom bärande av extra vikter, minskar aptiten och att det är därför de går ned i vikt. Vi vill nu även utreda om detsamma gäller hos människor, det är därför vi kommer mäta fysisk aktivitet, energiomsättning och födointag.
Varför har du fastnat för det här ämnet?
– Fetma är ett växande problem – jag läste nyligen att 51 procent av invånarna i VGR är överviktiga eller feta. Det behövs mer forskning om varför det är så, och fler behandlingsalternativ.
Mer om viktväststudien
Läs gärna mer om viktväststudien och anmäl intresse på studiens webbplats.