7 december, 2021

Möt Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya AI-utvecklare

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Astra Zeneca och Zenseact har rekryterat fyra AI-talanger som ska arbeta i de tre organisationerna under 1,5 år. I november kom de första två till sjukhuset: Sandra Carrasco Limeros och Sylwia Majchrowska, som framför allt ska utveckla AI-diagnostik av leverfläckar.

Sandra Carrasco Limeros, Ann-Marie Wennberg och Sylwia Majchrowska har stora planer för hur AI kan underlätta diagnostiken av hudtumörer. Till att börja med ska man skapa en stor mängd syntetiska bilder av leverfläckar, för att AI:n ska lära sig att se skillnad mellan tumörer och icke-tumörer. Bild: Ines Sebalj.

Det har nu gått lite drygt en månad sedan rekryterna till programmet Eye for AI började sina tjänster. Eye for AI är ett 18 månader långt program som ger talanger inom AI chansen att arbeta med data och AI i konkreta situationer och inom tre olika organisationer; Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Astra Zeneca och Zenseact.

Fyra personer har antagits i programmet. De kommer att arbeta i par och tillbringa sex månader i varje organisation. För Sandra Carrasco Limeros och Sylwia Majchrowska är det Sahlgrenska Universitetssjukhuset som står först på agendan och idag har de kommit till sjukhuset för att träffa sjukhusdirektör och professor Ann-Marie Wennberg. Sandra Carrasco Limeros och Sylwia Majchrowska är från Spanien respektive Polen, så samtalet sker på engelska.

– Vi tar svenskalektioner och vi kan lite svenska. Första ordet vi lärde oss var ”fika”, säger Sylwia Majchrowska.

– Det är viktigt för oss att lära oss språket, målet är att stanna här i Sverige även när programmet är avslutat, säger Sandra Carrasco Limeros.

Sylwia Majchrowska och Sandra Carrasco Limeros. Bild: Ines Sebalj.

Sandra Carrasco Limeros kommer från Madrid, och har en bakgrund inom industriteknik och elektronik. Det var under arbetet med sin masterexamen som hon först kom i kontakt med AI:

– Jag arbetade i två EU-projekt relaterade till självkörande bilar och djup maskininlärning (deep learning), det var så min AI-resa började, berättar Sandra Carrasco Limeros som arbetar mot en doktorsexamen inom djup maskininlärning.

– Även om min bakgrund är inom självkörande bilar, så har jag alltid varit intresserad av sjukvårdssektorn. Jag är övertygad om att AI har en enorm potential inom hälso- och sjukvården. Vi är precis i början av en ny era, och jag vill vara en del av den, säger Sandra Carrasco Limeros.

Sylwia Majchrowska har en master i matematik, samt en master i fysik, från universitetet i Wroclaw där hon även siktar mot en doktorsexamen.

– Jag har alltid varit intresserad av data science. Jag ville arbeta med maskininlärning inom fysik på universitet, men jag var tvungen att söka mig till industrisektorn för att lära mig om det eftersom den kompetensen saknades på universitetet, säger Sylwia Majchrowska.

Konkurrensen är hård om att rekrytera duktiga personer inom AI, så kvalificerade personer har många valmöjligheter – men när Sandra Carrasco Limeros och Syliwa Majchrowska hörde talas om programmet Eye for AI gick processen fort:

– Både Sylwia och jag hittade programmet på LinkedIn, via nätverket Women in AI. Jag såg annonsen i juli, ansökte i augusti, tackade ja i september och började sedan den 4 oktober. Så det gick fort! säger Sandra Carrasco Limeros.

Ann-Marie Wennberg betonar hur viktigt det är att få in spetskompetens inom AI och data till Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en uttalad strategi att dra full nytta av AI i kliniskt arbete, forskning, utveckling och innovation. Där är den kompetens som ni har en viktig komponent. Det är viktigt att vi knyter till oss medarbetare med inställningen att samarbeta med alla typer av människor och yrkesgrupper. Även samarbetet mellan offentlig och privat sektor är viktigt, säger Ann-Marie Wennberg.

Under tiden som rekryterna från Eye for AI är på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är de knutna till Kompetenscentrum AI, och har centrumföreståndare Magnus Kljellberg som handledare.

– Magnus var väldigt flexibel med vilket projekt vi skulle ta oss an. Jag tror han föreslog runt 10 st olika projekt, och alla var superintressanta! säger Sandra Carrasco Limeros.

Syntetisk data – AI-generade bilder på leverfläckar

Eftersom både Sandra Carrasco Limeros och Sylwia Majchowska har erfarenheter sedan tidigare med att arbeta med bildgenerering föll valet på ett projekt där AI används för att ta fram bilder på leverfläckar och tumörer. Detta kallas för syntetisk data. Datan är i det här fallet en mängd bilder på leverfläckar som antingen har utvecklat malignt melanom, eller är helt ofarliga. Skillnaden mot traditionell data är att dessa leverfläckar inte finns på riktigt, bilderna är skapade av AI.

– Även om det finns mycket data eller prover av leverfläckar, så är den datan väldigt obalanserad – nästan 90 % av proverna är benigna (ofarliga) och 10 % maligna. Just nu lär vi AI:n att känna igen maligna leverfläckar för att kunna generera falska prover. På så sätt kan vi balansera upp underlaget så att det blir fler maligna leverfläckar, tack vare de AI-generade proverna, säger Sandra Carrasco Limeros.

– Vi kan också generera varianter av data, till exempel om vi behöver prover på en särskild typ av hudsjukdom så kan vi lära AI:n att bara generera sådana typer av prover, säger Sylwia Majchrowska.

– Vi tränar nätverket med äkta prover, och nätverket lär sig då hur det ska generera bilder på en leverfläck, säger Sandra Carrasco Limeros.

– Nätverket lär sig baserat på bilder, men vi har också möjlighet att lägga till metadata, till exempel patientens historik, säger Sylwia Majchrowska.

Förutom att få ett bättre och större underlag kan syntetiska data på tumörer även lösa problem med anonymitet och sekretess:

– De syntetiska proverna blir också anonyma vilket löser en del problem gällande sekretess som man kan stöta på inom sjukvården. Sekretessen kan göra det svårt att använda prover som data för att utveckla AI-algoritmer, men har vi syntetisk data försvinner det problemet. Det gör också att vi kan dela uppgifterna mellan organisationer på ett sätt som annars varit mycket svårare, säger Sandra Carrasco Limeros.

Samma upplägg skulle kunna användas för andra typer av data, till exempel röntgenbilder på hjärntumörer – där är datainsamlingen ofta svår eftersom det är relativt sällsynt med hjärntumörer.

Ann-Marie Wennberg är professor i dermatologi, och har stor erfarenhet av att studera leverfläckar:

– En stor del av både mitt kliniska och akademiska liv har handlat om att tolka bilder på potentiella tumörer, så för mig är detta väldigt intressant, säger Ann-Marie Wennberg.

Enorm potential för AI i sjukvården

Både Sandra Carrasco Limeros och Sylwia Majchowska ser stor potential för att AI kan utveckla sjukvården i framtiden:

– Jag tror att de största vinsterna med AI ligger i att förbättra processen med att ställa diagnos. Jag tror att vi inom ett par år kommer se att AI hjälper läkare i beslutsprocessen, både med att ställa diagnos och ordinera behandling, säger Sylwia Majchowska.

– Jag är övertygad om att AI har en enorm potential förvandla hur vi ser på sjukvård idag, och att ändra paradigmet från ett reaktivt till ett preventivt förhållningssätt, att utveckla personliga behandlingar, snabba på processen med att designa och utveckla nya läkemedel till exempel. Jag tror inte vi ens kan förutspå hur mycket som kan hända inom tio år, säger Sandra Carrasco Limeros.

– Vi är väldigt glada att ha er här, stort lycka till! avslutar Ann-Marie Wennberg.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 07 december 2021 09:32
Uppdaterad: 08 december 2021 14:43
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.