2 juni, 2022

Tre frågor till Thomas de Lange

Överläkare, docent i gastroenterologi, och adjungerad universitetslektor som leder en forskningsgrupp med fokus på AI för snabbare och mer korrekt analys av filmer från kapselendoskopi.

Den pyttelilla kameran filmar matsmältningssystemet från insidan. Thomas de Lange utvecklar nu en metod där AI analyserar filmerna och upptäcker avvikelser. Bilden längst ned till höger visar insidan av en tunntarm. Bild på Thomas de Lange: Margareta de Lange.

För det första: vad är kapselendoskopi?

– Kapselendoskopi är en beprövad undersökningsmetod som har används i 15 år för att identifiera tumörer, inflammationer och blödningar i tunntarmen. Patienten sväljer en kapsel, en så kallad pillerkamera, med en eller flera kameror som filmar tunntarmens insida, och lysdioder som lyser upp det som ska filmas. Kapseln väger endast ett par gram.

Fördelen med att använda kapselendoskopi är att patienten kan slippa en besvärlig endoskopisk undersökning, eller att man behöver undersöka tunntarmen, som är svår att nå med traditionell endoskopi. Nackdelen är att kameran spelar in långa filmsekvenser som läkaren manuellt måste analysera. Ju längre filmsekvenser, desto större risk att man förlorar koncentrationen och att man missar viktiga förändringar i slemhinnan.   

Hur kan AI hjälpa?

– Vårt forskarteam håller nu på att lära upp systemet. Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har vi en stor bilddatabas med tunntarmsfilmer från 1000 patienter. Filmerna har redan analyserats manuellt, och oroande slemhinneförändringar har markerats i materialet. Vi har tagit dessa markerade bilder, samt drygt 20 sekunder före och efter, och gett till systemet för igenkänning. När systemet är färdigt kommer alla bilderna i en film tolkas lika noggrant, och det kommer att gå väldigt snabbt.

Hur ser framtiden ut?

– Vårt forskarteam, som består av Johanna Schöler, Naz Mohammed Salih, Nikolaos Papachrysos, Jonas Varkey, Per Hedenström och Marko Alavanja, har kommit ungefär halvvägs. Inom ett par, tre år tror jag att man kan använda denna algoritm kliniskt, och det kommer att bli ett jätteviktigt verktyg för oss inom den gastroenterologiska vården!

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 02 juni 2022 08:57
Uppdaterad: 02 juni 2022 08:57
Kategori: ARTIFICIELL INTELLIGENS

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.