2 mars, 2023

Topplacering för klinisk forskning – snart kommer ny utvärdering

Kvaliteten på den kliniska forskningen i Sverige utvärderas återkommande av Vetenskapsrådet. 2018 rankades Västra Götalandsregionen tillsammans med Göteborgs universitet som bäst i klassen. Den 31 mars presenteras resultatet av den nya utvärderingen.

"Det är positivt och utvecklande för hälso- och sjukvården med externa granskningar och utvärderingar", säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg. Bild: Ines Sebalj.

Inför en utvärdering begär Vetenskapsrådet in underlag där alla ALF-regioner (läs mer om ALF i faktarutan längst ned) får beskriva den kliniska forskningen ur flera olika perspektiv.

Regionerna bedöms sedan utifrån några huvudområden: Den vetenskapliga produktionens kvalitet, forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta, samt hur forskningens förutsättningar ser ut. Processen är grundlig och för universitetssjukhusets del innebär det bland annat att välja ut vetenskapliga publikationer som ska representera den kliniska forskningen och visa exempel på sjukhusets spetsforskning på olika områden. Representanter har suttit i flera hearings och intervjuer med Vetenskapsrådet och lämnat in en omfattande självvärdering av forskningen och dess förutsättningar.

En av de som blivit intervjuade är professor och sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.

– Det är positivt och utvecklande för hälso- och sjukvården med externa granskningar och utvärderingar. I Vetenskapsrådets utvärdering finns såväl nationella som internationella paneler med ledande forskare som utvärderar den vetenskapliga produktionens kvalitet ur flera olika perspektiv. Med fokus på den kliniska forskningen har Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin bland annat lyft framgångsrik registerforskning och de goda förutsättningar vi erbjuder forskande medarbetare, säger hon.

Bäst i landet 2018

Vetenskapsrådets första utvärdering av de sju regioner som omfattas av ALF-avtalet, presenterades 2018. ALF-region Västra Götaland fick då sammantaget bäst resultat av alla regioner. Sedan dess har man lokalt valt att satsa mer riktat på vissa områden, bland annat just mer resurser till registerforskning och ännu bättre förutsättningar för medarbetare som vill forska. Just nu pågår över två tusen kliniska studier i ALF-region Västra Götaland.

– Det finns ett tätt samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet för att främja den kliniska forskningen. Det goda samarbetet är en tydlig fördel för oss, säger Ann-Marie Wennberg.

Tanken med utvärderingen från Vetenskapsrådet är bland annat att identifiera och lyfta goda exempel på klinisk forskning i hela landet. Den är också ett verktyg för att kunna mäta forskningens kvalitet över tid. I internationella jämförelser står sig svensk klinisk forskning också stark både vad gäller publikationer och citeringsgrad. Det visar Forskningsbarometern för 2021, som Vetenskapsrådet sammanställer.

Förutom detta, ligger utvärderingen från Vetenskapsrådet också till grund för fördelningen av tjugo procent av de så kallade ALF-medlen för klinisk forskning, alltså de pengar som disputerade medarbetare i ALF-regionerna kan söka för forskning, men också tidsbegränsade tjänster för anställda inom Västra Götalandsregionen så som prova-på forskning, forskar-AT, doktorander, disputerade och docenter.

Ännu bättre underlag denna gång

Den nuvarande topplaceringen har lett till att Västra Götalandsregionen har fått mer resurser till den kliniska forskningen.

Jeanette Johansen, medicine doktor och ansvarig för ALF-kansliet på Vetenskapsrådet, kan konstatera att regionerna varit väl förberedda för den kommande utvärderingen.

– Underlagen var mer gedigna och höll högre kvalitet denna gång. Vi kan också konstatera att svensk klinisk forskning håller fortsatt hög kvalitet, säger hon.

Vilken är patientnyttan i en sådan här utvärdering?

– Staten delar ut nästan två miljarder kronor per år till klinisk forskning inom ramen för ALF-avtalet och det här är ett av sätten att säkerställa att pengarna används på bästa sätt. Syftet med klinisk forskning är att den ska leda till klinisk relevans och samhällsnytta, och en förutsättning för att vi ska kunna ge bästa vård även i framtiden, säger Jeanette Johansen.

Ett axplock av alla insatser som görs i ALF-region Västra Götaland, för att lyfta och implementera klinisk forskning, men även öka incitamenten för medarbetare att forska:

  • För att visa allmänheten vilken klinisk forskning som bedrivs har ALF-region Västra Götaland testat att visa upp forskningsresultat på skärmar i publika väntrum. En teknik som under 2022 har implementerats ännu bredare.
  • En satsning på öppna, kostnadsfria föreläsningar för en bred målgrupp med ledande experter och forskare inom bland annat prevention och livsstil.
  • Förstärkt samverkan med patientorganisationer för att nå ut till berörda grupper med ny forskning. Sahlgrenska Universitetssjukhuset startade under 2021 Patientforum.
  • Representanter för ALF-region Västra Götaland träffar flera gånger per år politiker för att inkludera dem i ny forskning och diskutera vägar framåt för att implementera den.
  • Fortsatt satsning för att ge medarbetare tid till forskning vid sidan av det kliniska arbetet, samt förenkla för forskning på alla nivåer.
  • 2020 höjdes lönepåslagen för forskande medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset: En doktorsexamen ger 4 500 kronor i lönetillägg, den som blir docent får 7 500 kronor mer i månadslön.
  • Antalet docenter har ökat i ALF-region Västra Götaland. Just nu har sjutton forskare, som är i slutfasen av att bli docent, treåriga stipendier på cirka fem miljoner per år för att kunna avsätta tid till forskning.

Fakta om ALF-avtalet

ALF är en förkortning för ”Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården”. ALF-avtal finns mellan staten och de sju regioner där det finns universitet med medicinsk fakultet (läkarutbildning). Dessa universitet ska respektive region teckna regionala ALF-avtal med (i enlighet med det nationella ALF-avtalet). ALF-region används som ett samlingsnamn för region och universitet.

I avtalet står att 20 procent av ALF-ersättningen för klinisk forskning ska fördelas på basis av forskningens kvalitet. Fördelningen av medlen utgår från resultaten från Vetenskapsrådets utvärdering.

LÄS MER: Utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet i ALF-regionerna

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 02 mars 2023 09:16
Uppdaterad: 09 mars 2023 12:14
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.