29 juni, 2023

Stort intresse för Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centres patientråd – här är representanterna

Genom patientrådet får ledningen för Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre ett patientperspektiv på aktuella frågor som rör cancervården i stort och cancervården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i synnerhet.

Patientrådet företräder inte en specifik patientgrupp utan har ett perspektiv som sträcker sig utanför den egna erfarenheten och eventuell sjukdomsbild

Patientrådet företräder inte en specifik patientgrupp utan har ett perspektiv som sträcker sig utanför den egna erfarenheten och eventuell sjukdomsbild.  Men vilka förväntningar har representanterna själva på sin delaktighet i rådet? Här är representanterna.

Martin Persson: Jag vill bidra så mycket jag kan med mina kunskaper, erfarenheter och insikter kring patientperspektivet. Jag har ett stort engagemang för barncancerfrågor och cancerrehabilitering. Det ska löna sig att leva om du har överlevt cancer. Och det gör det om vi tar vara på varandra trots olika förutsättningar och eventuella funktionshinder.

Martin Persson

Johanna Kinnander: Jag vill lyfta frågor om förebyggande cancervård men också anhörigvården. Som anhörig känner man sig ofta hjälplös och saknar verktyg till att stötta och hjälpa. Här finns goda exempel inom till exempel barncancervården som jag tror vi kan ha nytta av även i vuxenvården.

Johanna Kinnander

Marianne Olsson: Mina förväntningar på patientrådet är att vi ska jobba systematiskt med cancervården, det vill säga inte jobba så mycket från våra egna erfarenheter, utan sätta en agenda för hur SCCC arbetar med cancerfrågorna. En utmaning jag har identifierat är tillgång på information för patientgrupper, både under och efter behandling. Jag ser fram emot det här arbetet jag tycker det känns viktigt att bidra.

Marianne Olsson

Malin Hedin: Jag eftersöker ett helhetsperspektiv inom cancervården. Det är viktigt att se hela människan och inte bara en kroppsdel eller en sjukdom. Därför vill jag bidra till att skapa perspektiv till vården runt omkring, så som förberedande vård, eftervård, anhörigstöd, kommunikation och den psykologiska biten. Jag tror att man kan fånga mycket oro på så vis.

Malin Hedin

Lubomir Gradinarsky: Jag vill arbeta med frågor som rör patientresan. Från inledande behandling och under hela vårdperioden. Jag ser behov av en mer tydlig dialog, samarbeten och behandlingsplan inom cancervården. Jag vill bidra med att testa nya koncept och idéer. Mina förväntningar är att göra något konkret, om vi i rådet kan påverka någon enda procent är jag jätteglad.

Lubomir Gradinarsky

Alisa Sulejmanovic: Jag vill bidra till att vården runt omkring patienten blir bättre, allt från information till stöd och anhörigstöd. Det ska inte endast vara fokus på den medicinska behandlingen utan också på det som pågår runt omkring patienten. Om jag kan hjälpa en enda människa att få stöd och hjälp under sin cancerresa så är jag tacksam.

Alisa Sulejmanovic

Stephanie Warman: Jag vill jobba med frågor som innefattar kommunikation och bemötande. Min upplevelse är att du som sjuk samtidigt behöver vara drivande i din vård. Och om jag kan bidra till att göra skillnad, genom en kvantitativ undersökning, eller vad som helst som visar att någon har fått en bättre upplevelse så vill jag bidra till det.

Stephanie Warman

Patientrådet SCCC

I uppdraget ingår även att kommunicera och föra en dialog med olika patientorganisationer. Bemötande, tillgänglighet eller digitalisering av vården är exempel på frågor som skulle kunna behandlas i SCCC:s patientråd.

Totalt ingår nio personer i patientrådet.

Lär mer om SCCC arbete och patientråd 

Välkommen på informationsträff om SCCC den 12 september 

 

Text: Karin Markhede
Publicerad: 29 juni 2023 09:34
Uppdaterad: 30 juni 2023 14:01
Kategori: Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.