18 augusti, 2022
Sommarvärd: Emad Abu Ishkheidem, ögonläkare
Ögonläkaren Emad Abu Ishkheidem brinner för oftalmologi; läran om ögat och dess sjukdomar. 2021 utsågs han till Sveriges bästa handledare för läkarstudenter. ”Jag har passion för specialiteten, och jag gillar studenterna och att interagera med andra människor. Samhället har investerat i mig, och jag vill ge tillbaka", säger han.

”När jag läste läkarprogrammet var jag intresserad av både internmedicin och allmänkirurgi. Kirurgi lockade med spänning och action, och de medicinska specialiteterna lockade med kluriga utmaningar. Under AT:n kunde man välja en valfri månad inom en specialitet, och jag var nyfiken på ögon, då den kombinerar både medicin och kirurgi. Tyvärr fanns det ingen möjlighet på det sjukhus jag då gjorde AT på. Men jag gav inte upp och lyckades få vara en vecka inom ögon. Redan första dagen fick jag jobba med en kollega som var extremt trevlig och ödmjuk, en förebild. De andra kollegorna var lika trevliga, och direkt bestämde jag mig för att fokusera på ögon.
Sedan fick jag en tjänst på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och då ändrades hela min framtid. Nu arbetar jag med den bästa specialiteten, på den bästa kliniken. Ögon är en väldigt elegant specialitet, med relativt snabba operationer, snabba resultat, och du jobbar med det vackraste som finns i kroppen. Vårt område överlappar också med neurologi, reumatologi, hematologi och mycket annat, ögonen är inte alls isolerade från resten av kroppen. Patienter som får en stroke i syncentrum kan till exempel tappa synen även om ögonen är oskadda. Du ser inte med dina ögon, du ser med din hjärna.
Emad Abu Ishkheidem
Ålder: 36
Bor: Göteborg
Gör: Specialistläkare, kursledare, processansvarig
Jag har specialiserat mig på näthinnan, retinan. Nästa steg är att satsa på forskning. Nyligen tog jag en europeisk specialistexamen, som jag behövde läsa mycket inför. Efteråt kände att jag visste allt. Nu när jag börjat forska har jag upptäckt att gud – jag vet ingenting!
När jag var yngre ville jag bli ingenjör. Men snart förstod jag att läkare har större möjligheter att hjälpa människor. Som läkare kan man rädda liv, eller åtminstone synen i mitt fall. När jag var yngre var lönen viktig, men nu är drivkraften en annan. Patientkontakten är det roligaste delen av arbetet. Varje patient har sin egen berättelse. De kommer in i undersökningsrummet med förtroende och hopp, och rätt bemötande är halva behandlingen för dem. Sedan kan du göra nytta med de kunskaper och erfarenheter du har. Den här synen på patienterna har blivit starkare hos mig. Kollegor som verkligen ser patienterna som människor, inte ett personnummer, är riktiga förebilder.
Emads sommarfavoriter
Detta har jag gjort på semestern i år: ”Njutit av det fina vädret med frun och dottern. Träffat familjemedlemmar och vänner som jag inte träffat på länge!”
Detta gör jag en regnig sommardag: ”Tränar på gymmet. Läser om det senaste inom retina.”
Favoritglass: ”SIA glass, mango och choklad!”
Smultronställe i Göteborg: ”Liseberg!”
Jag är kursledare för en regional utbildning för akut- och allmänläkare, och på utbildningen brukar jag visa en bild på en fågel. Den ena vingen symboliserar praktik, den andra teori. Fågeln kan inte flyga fritt utan båda vingarna, och vi läkare behöver både praktik och teori för att kunna flyga.
En patient jag aldrig glömmer var en person som sökte ögonakuten för en oförklarlig synnedsättning. Det var ett mycket sällsynt fall. Patienten remitterades från en privat ögonläkare, med frågeställning om en eventuell propp i ögat. Patienten hade haft problem i flera månader, och blev bara sämre. Jag undersökte patienten på ögonakuten och märkte snart att något inte riktigt stämde. Man kan ju se symtom från resten av kroppen i ögonen, och jag drog mig till minnes saker som jag läste för många år sedan på läkarprogrammet. ’Har du hosta? Får jag titta på dina fingrar? Jaha! Det här, hur länge har du haft det?’ Jag tog ett par prover och skickade patienten till CT, då jag misstänkte lungcancer. Tyvärr hade jag rätt. Lungläkaren trodde att jag kunde se metastaser i ögat, men detta var ett så kallat paraneoplastiskt fenomen.
Paraneoplastiskt syndrom
Paraneoplastiskt syndrom är när cancer ger symtom som inte direkt kan förklaras med cancertumörens utbredning i en viss vävnad, utan som i stället orsakas av hormoner, cytokiner eller en immunreaktion som i sin tur beror på cancern. Paraneoplastiskt syndrom är särskilt vanliga i samband med lungcancer, bröstcancer, äggstockscancer, och lymfkörtelcancer, men kan förekomma vid alla slags cancersjukdomar.
Alla medicinska och kirurgiska specialiteter behövs, och alla är viktiga, utan tvekan. Men för mig är ögon det roligaste. Det är en modern high tech-specialitet, med snabba resultat och nöjda patienter. Det är välkänt att ögonläkare ofta är väldigt trevliga. Vi mår bra här på Ögon, det ser våra studenter med en gång. Jag blir ödmjuk och fascinerad av ämnet. Det tog mig fem år att förstå att det är komplicerat, och nu har jag förstått att det är än mer komplicerat än jag trodde. Det är så roligt. Om jag fick göra om min karriär från början hade jag helt klart valt oftalmologi igen.”
Två studenter om att ha Emad som handledare
”Emad är så värd titeln Sveriges bästa handledare för läkarstudenter! Han har ett aldrig sinande engagemang för oss studenter och vårt lärande och han tror på varje individs förmåga och möter var och en på den nivån den är. Han får en att våga och inte vara rädd för att säga eller göra fel. Alla dessa förmågor skapar fantastiska förutsättningar för att lära och utvecklas. Och förutom detta har Emad ett intresse för sitt specialistområde som tar sig uttryck på det mest smittande vis! Det är omöjligt att inte bli engagerad och vilja veta mer när han föreläser. Vad mer kan man önska av en handledare?”
”Emad har en särskild förmåga att fånga upp de runtomkring honom och väcka ett uppriktigt intresse hos sina studenter. Hans engagemang och passion är inspirerande, som student känner man sig både sedd och hörd. Utan tvekan en av de mest minnesvärda handledarna under utbildningen!”