28 juli, 2022
Sommarvärd: Anna-Karin Norrman, enhetschef Ge Blod
Med högt engagemang och erfarenhet från många olika branscher vill Anna-Karin Norrman få fler göteborgare att bli blodgivare. Målet är att säkra Sahlgrenska Universitetssjukhusets egen försörjning av blodkomponenter – något som varit ganska långt ifrån en realitet de senaste åren.
”Knappt 2 procent av göteborgarna är blodgivare. Sjukhuset köper in blod för 10–13 miljoner kronor per år från andra regioner, och så har det varit i flera år, trots att göteborgarna alltså går runt med helt gratis blod i sina ådror. Den här insikten var det som gjorde att jag sökte jobbet som chef för Ge Blod – tillsammans med min bakgrund. I tio år var jag chef för Ronald McDonaldhuset här i Göteborg, och mötte tusentals familjer vars barn aldrig hade överlevt utan blodtransfusion. Det arbetet lärde mig också att jobba med volontärer och sponsorer. Jag vet att många i samhället vill hjälpa till med något, men vet inte riktigt med vad eller hur. Samma sak gäller många företag. Jag gick i gång på den här utmaningen och tänkte: hur svårt kan det vara? Jag är inte ens ute efter någons pengar!
Jag började här för två år sedan. Den första utmaningen var såklart pandemin, som var svår för oss på Ge Blod. Vi hade ingen tidsbokning på nätet, men fick heller inte ta emot spontanbesök i perioder. Man skulle ringa och boka tid, och vi fick snabbt se till att bemanna upp fler linjer in. Vi har länge haft blodcentralerna på stan för att det är där folk är – men nu jobbade många hemma. Det kom nya rutiner om provtagning och vaccin hela tiden, och vi kasserade blod om blodgivaren testade positivt dagarna efter blodgivning. Men trots allt vi hade emot oss ökade faktiskt antalet blodgivningstillfällen under 2021 jämfört med 2020.
Anna-Karin Norrman
Ålder: 52 år
Yrke: Enhetschef för Ge Blod. Utbildad sjukgymnast och ekonom.
Bor: Göteborg
I mina ögon är givarna volontärer, något som ett sjukhus inte riktigt är riggat för. Organisationen ska ta hand om sjuka patienter, och Ge Blod möter i stället de allra friskaste. Våra blodgivare behöver inte oss. De ger av sitt blod, men framför allt av sin tid. Därför måste vi vara extremt tillmötesgående: vi måste vara där de vill, när de vill. Ge Blod Göteborg har gjort flera viktiga förändringar de senaste åren. Sms-kontakt är sedan flera år tillbaka en viktig del av vår kommunikation. Vi skickar ut påminnelser när blodgivarna har möjlighet att ge blod och när det är akut brist på blod av just deras blodgrupp. Givarna får också ett sms när blodet har kommit till användning för en patient – något som är mycket uppskattat! Organisatoriskt har vi rekryterat personal, utökat öppettiderna, format en grupp med sektionsledare, startat ett callcenter och i början av juni lanserade vi äntligen digital tidsbokning. Redan första veckan var hälften av tappningarna onlinebokade besök – det visar hur efterlängtat detta är.
Lästips: En blodpåses väg
Mycket av vårt jobb handlar om att förklara varför blodgivning behövs. Vi hade en kommunikatör tidigare och nu har vi anställt ytterligare en. Min upplevelse är att budskapet kring blodgivning har varit lite väl byråkratiskt och torrt: ’det behövs blod i vården’, ungefär. Men till vad? Många vet att det behövs blod vid stora olyckor och ibland vid förlossningar, men den största mängden går till behandlingar av olika kroniska sjukdomar och cancersjukdomar. Det budskapet har vi kanske inte riktigt nått fram med tidigare. Våra kommunikatörer gör ett superviktigt jobb genom att med bra kommunikation öka människors medvetenhet om behovet och därmed också viljan att hjälpa till.
Tyvärr är det inte alla som vill ge blod som kan göra det. Regelverket kring blodgivning är komplext och i alla lägen gäller det att säkra att det blod som doneras är säkert och tryggt att transfundera till patient, men också att säkra att den som donerar blod inte ska fara illa av att göra det. Grundkriterierna för att kunna bli blodgivare är att du ska ha fyllt 18 år, vara frisk, väga över 50 kg, tala och läsa svenska obehindrat samt ha en svensk legitimation. Du behöver också ha tillräckligt bra järnvärden för att donera blod, något som ställer till det för många unga tjejer som gärna vill bli blodgivare. Därtill kommer också en hel del regler som tillfälligt hindrar att du kan ge blod vid ett enskilt tillfälle; tatueringar, piercing, byte av sexpartner, resor i vissa länder, fillers och akupunktur, medicinska behandlingar, operationer med mera. I Sverige får homosexuella män endast ge blod om det har gått sex månader sedan senaste sextillfället, även om de har en stabil partner sedan många år tillbaka, vilket många upplever märkligt då flera andra länder agerar annorlunda. Organisationen Regnbågsblod driver frågan och jag hoppas, precis som de, att de också i framtiden ska ha möjlighet att bli blodgivare.
Anna-Karins sommarfavoriter
Smultronställe i sommar-Göteborg: ”Vår lilla stuga på västra Orust.”
Detta gör jag på semestern i år: ”Badar! Och upptäcker nya små kobbar i skärgården.”
Detta gör jag helst en regnig sommardag: ”Läser böcker eller tittar på någon bra serie jag inte hunnit med.
Favoritglass: ”Lejonet och Björnens ekologiska Mocca – beroendeframkallande!”
Det som driver mig som chef är möjligheten att påverka och förändra. Jag är sjukgymnast i botten, men arbetade bara som det i några år, bland annat för att jag kände att jag inte hade möjlighet att påverka särskilt mycket organisatoriskt i den rollen. 30 år gammal utbildade jag mig till ekonom, med inriktning mot logistik. Efter det har jag testat på allt möjligt: jag har varit försäljningschef för ett hjälpmedelsföretag och jobbat för Västsvenska Handelskammaren, där jag bland annat var projektledare för företagarnätverk. Jag har också jobbat som marknadsområdeschef i fastighetsbranschen, där jag även i dag har ett aktivt styrelseengagemang i HSB Göteborg.
Men mitt roligaste jobb någonsin var att vara chef för Ronald McDonaldhuset Göteborg*. Där var jag i tio år. Att få vara med och projektleda bygget av nya huset (färdigt 2017) som ökade kapaciteten avsevärt var otroligt kul, men det var lika givande att ordna fredagsmys och middagar åt familjerna som bodde på huset, som långa perioder blev deras ’hem hemifrån’. I den rollen lärde jag mig väldigt mycket om sponsring, volontärarbete, nätverkande och inte minst fick jag en insyn i att vem som helst kan drabbas av svår sjukdom och att livet kan förändras väldigt plötsligt.
Mitt mål med Ge Blod är att bygga upp en stabil bas av blodgivare, alltid ha tillräckligt med blodprodukter i lager och inte behöva köpa in blod. Samt ha en arbetsmiljö på våra enheter där medarbetare trivs och känner att de gör ett viktigt jobb. Mina erfarenheter säger mig att det inte kan vara omöjligt. Jag har varit med och samlat in 30 miljoner kronor till ett hus som har ’McDonalds’ i namnet. Så att få fler göteborgare att förstå uppsidan av att vi är fler som hjälper till att förse regionens sjukhus med blod – det ska vi bara se till att lösa!”
*Ronald McDonaldhuset ligger strax intill Drottning Silvias barnsjukhus. Här får familjer från hela landet bo medan deras barn behandlas på sjukhuset.