1 juli, 2021
Sola säkert – hudläkare svarar på frågor om solning
Vad för sorts solskydd ska man använda, och när ska man kolla upp sina prickar? Hudläkarna Marta Laskowski och Lykke Barck svarar på de vanligaste frågorna om solning.
Hjälper solkräm till 100 procent?
Vi rekommenderar alltid att använda solskydd som komplement till att skydda sig från solen med kläder och hatt. Man har kunnat se att solskydd minskar risken för hudcancer, så som malignt melanom och skivepitelcancer, och ju högre solskyddsfaktor, desto bättre. Glöm inte heller att återapplicera solskydd ungefär varannan timme och efter vattenkontakt!
Spf-solskydd, finns det något minsta värde som rekommenderas?
Vi brukar rekommendera solskyddsfaktor minst 30 till kroppen och 50 till ansiktet. Det är viktigt att solskyddet skyddar både mot UVB och UVA. UVB-skyddet står angivet som SPF (t.ex. 50). UVA-skyddet står angivet med en symbol – ”UVA” med en rund ring kring sig. En insmörjning på morgonen räcker inte – det är viktigt att återapplicera solskyddet cirka varannan timme! Glöm inte att skyddande kläder, hatt och undvik att vara i direkt solljus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
Hur viktigt är det att använda solskyddsfaktor för den som inte brukar bränna sig?
Vi rekommenderar att människor av samtliga hudtyper använder solskydd för att skydda sig mot solens negativa effekter. Framför allt de som tillhör de ljusare hudtyperna ska använda solskydd för att förebygga solbränna, hudcancer och för tidigt åldrande.
När ska man kolla upp prickar?
Man kan utgå ifrån ”ABCDE-regeln”:
A = asymmetry (asymmetriskt märke – ena halvan är inte likadan som andra)
B = borders (oregelbundna kanter)
C = color (flera färger i ett och samma märke eller färg som skiljer sig från övriga märken)
D= diameter (stora märken ska man vara extra uppmärksam på, men även små kan vara farliga)
E = evolution (ändring i t.ex. storlek, form, färg).
Var kan jag vända mig för att kolla mina prickar?
Man kan vända sig till sin vårdcentral. Många vårdcentraler har nu dessutom möjlighet att skicka bilder till hudkliniken. Då bedömer specialistläkare i hud bilderna och avgör om man behöver bedömas på hudkliniken. Det finns också fler privata hudläkarmottagningar där man kan söka direkt.
Är det farligt om en leverfläck eller födelsemärke kliar?
Om man har nytillkomna symtom i ett märke rekommenderar vi att man får det kontrollerat.
Har väldigt många prickar, hur ofta ska man kolla dom och vad ska man vara uppmärksam på?
Det är viktigt att man regelbundet ser över sin hud. Lär dig att känna igen form, färg och storlek på dina pigmentförändringar. Ett födelsemärke som ändrar utseende, växer, blir mörkare eller utvecklar oregelbundna kanter (se ABCDE-kriterier ovan) bör undersökas av läkare. Upptäcker du nya hudförändringar som inte liknar de andra, något som ändrar sig eller exempelvis ett sår som inte vill läka bör du kontakta läkare. Om man lär känna sin hud är det lättare att upptäcka när det är något som ändras. Ett bra tips kan vara att ta bilder med sin mobilkamera så man kan se eventuella ändringar. Ryggen kan vara svår att ha koll på så där kan man gärna be någon anhörig eller bekant om hjälp.
Hur ser man skillnad mellan melanom och åldersfläck?
Man kan själv utgå ifrån ABCDE-reglerna som nämnts tidigare, men det är inte sällan svårt att avgöra själv. Läkare använder ett speciellt verktyg, ett så kallat dermatoskop, för att diagnostisera märken. Det är bättre att söka en gång för mycket än en gång för lite!
Vita fläckar på brun kropp, pigmentfläckar? Varför kommer dom? Är det farligt?
Vi kallar vita fläckar för ”hypopigmenteringar” och dessa kan uppstå av väldigt många olika anledningar. T.ex. kan det uppstå som rest efter en inflammation i huden, eller så kan det handla om en så kallad vitiligo, där man får vita fläckar i huden på grund av att det saknas pigment. Oftast handlar detta om ofarliga tillstånd.
Små hudfärgade prickar på ryggen som kliat i flera år, bör jag kolla upp det?
Små hudfärgade prickar kan vara väldigt mycket olika saker! Om det är nytillkommet och besvärande så är det bra att få det kollat för att diagnosticera vad det handlar om och se om det finns något man kan göra för att behandla och lindra symtomen.
Hur vanligt är det att malignt melanom sprids?
Det finns flera saker som påverkar prognosen av malignt melanom, men det som är viktigast för prognosen är melanomets tjocklek, som mäts i millimeter. Därför är det viktigaste att man söker i tid! I allmänhet är prognosen för malignt melanom god och nära 9 av 10 patienter överlever.
Hur orolig ska man vara om nya fläckar som dyker upp och växer relativt fort?
Om man har nytillkomna pigmentfläckar efter cirka 40 års ålder, eller pigmentfläckar som ändras eller växer snabbt bör man få det kontrollerat av en läkare.
Är det vanligt att man helt plötsligt får ett nytt födelsemärke?
Ibland kan det vara svårt att skilja mellan vad som är ett födelsemärke, eller som vi kallar det ”pigmentnevus” och vad som är någonting annat – t.ex. kan ibland så kallade mjällvårtor vid första anblick vara förvillande lika. Vad gäller pigmentnevi, uppstår det ofta fler under t.ex. graviditet, vilket är normalt. Dock ska man inte få nya efter ca 40 års ålder – då ska man få det undersökt.
Om man råkar ta bort ett ”farligt” födelsemärke, kommer det komma tillbaka?
Om man har tagit bort ett ”farligt” födelsemärke, så ska det vara borttaget med god marginal. Målet är då att det inte kommer tillbaka och det är relativt ovanligt om födelsemärket är borttaget i sin helhet med marginal. Om man skulle se att det tillkommer något nytt i ett ärr som läkt bör man uppsöka läkare för att få detta kontrollerat.
Vill du lära dig mer om huden?
Missa inte Hudläkarpodden med Lykke Barck, specialistläkare Hud- och könssjukvård, och Marta Laskowski ST-läkare Hud- och könssjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.