11 maj, 2022

Skräddarsydd app stöttar patienter med benartärsjukdom

Överläkare Joakim Nordanstig upplevde att patienter med kärlkramp i benen lämnades lite i sticket med en rad livsstilsråd, som sällan ledde till förändring. Då kom idén till en skräddarsydd app där framsteg belönas med vatten att skänka till behövande.

Var tionde svensk över 65 år drabbas av benartärsjukdom, det som kan kallas kärlkramp i benen. Det är ett tillstånd då blodet har svårt att komma fram till musklerna, vilket gör att du får ont i benen när du anstränger dem. Långt ifrån alla som söker vård på sjukhus är aktuella för operation, inte minst eftersom de långsiktiga operationsresultaten inte är optimala och då det ibland finns risker förenade med sådana ingrepp. De lämnar istället sjukhuset med en rad kloka råd och förmaningar – som sällan leder till förändring.

– Jag har länge kämpat för att de här patienterna ska få en bättre uppföljning från oss, säger Joakim Nordanstig, docent och överläkare inom kärlkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Joakim Nordanstig, Bild: Ines Sebalj.

Men livsstilsförändringar är svårt.

– Det kräver rätt motivation, säger Joakim Nordanstig.

Tankarna på att använda en app som stöttning kom tidigt, men Joakim hade svårt att få det att lyfta.

– Medelåldern på de här patienterna är 70 år. I den åldern är man inte alltid så techwise och det är en utmaning både att bryta vanor och ibland att komma ihåg saker, konstaterar han och tillägger att han faktiskt hann ge upp innan han fick nytt hopp i mötet med en kollega, en kardiolog från Island, som gjorde sin ST på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tillsammans utvecklade de en skräddarsydd app för just patienter med just benartärsjukdomar. Den är tekniskt enkel och har fokus på precis de livsstilsförändringar som de här patienterna behöver; som att vara noga med att komma ihåg medicinerna, börja träna och sluta röka. Den lägger också vikt vid patientutbildning, så att användarna till exempel får förstå att träning behövs för att få bättre blodcirkulation vilket minskar den mjölksyra som skapar smärtor i benen hos många i den här patientgruppen.

– Vi försöker sätta patienterna själva i förarsätet, säger Joakim Nordanstig.

Motivationen stor utmaning

Jan Altena, en av patienterna som prövat appen, ger den tummen upp.

– Det är ett förnämligt sätt att bli så där lite lagom stressad och påmind om att hålla frågan aktuell, säger han och beskriver hur enkelt det är att göra rätt när appen inte bara påminner, utan också mäter och återkopplar.

– Med jämna mellanrum föreslår den ett walking test. Jag trycker på start, stoppar ner telefonen i fickan och promenerar tills det piper till. Då har 12 minuter gått, jag ser direkt hur många meter jag gått och den jämför hur långt jag gick förra gången. Suveränt.

Ett annat stort plus tyckte han var de korta och enkla föreläsningarna om olika aspekter av benartärsjukdom.

– Det var bra konkreta föredrag med många praktiska tips för det dagliga livet, säger Jan.

Eftersom motivationen är en av de största utmaningarna har Joakim och hans samarbetspartners också valt att lyfta in ett visst mått av ”gamification”, där man använder sig av triggers som skapar motivation inom spelvärlden, utmaningar och belöningar.

Ökade sin fysiska aktivitet

Tillsammans med start-upföretaget Sidekick Health designades smartphoneapplikationen i form av ett ”hälsospel”.

– För varje ny nivå som användaren når till belönas de med vattendroppar. Vattendropparna kan de sen växla in mot rent vatten till människor i utvecklingsländer, via välgörenhetsorganisationen Charity Water.

För patienten Jan Altena var coachen, Christine, viktig.

– Man kan kontakta skriftligt med frågor, som sms ungefär. Och emellanåt kom hon med en summering hur det hade gått. Det är en påtaglig känsla av att någon bryr sig, säger Jan Altena, vars ord är ett kvitto på att Joakim Nordanstig lyckats med sin föresats åtminstone när det gäller Jan.

Under utvecklingen gjordes en pilotstudie, som visade att patienter som använde appen ökade sin fysiska aktivitet avsevärt och skötte sin medicinering bättre.

Pilotstudien har nyligen prisats vid American Heart Association:s konferens – en konferens med fokus på livsstilsinterventioner vid hjärt-kärlsjukdomar – och de goda resultaten har lett till att man startat en utökad nationell studie som leds från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Kan ändra människors livsstil”

I studien lottats hälften av patienterna till att, i tillägg till den vanliga behandlingen, under tolv veckor få fri tillgång till appen. När tolv veckor har gått jämförs de med patienter som inte har använt appen. Man undersöker gångförmåga, hälsorelaterad livskvalitet, andelen som lyckats sluta röka samt hur väl patienterna har tagit sina mediciner.

– Det blir spännande nu att se om patienter med appen kan gå längre sträckor utan smärta, säger Joakim Nordanstig.

När ett år gått görs ytterligare en uppföljning, för att se om behandlingen har gett en bestående förändring av livsstil.

– Skaparna av appen har gått ut lite kaxigt och sagt att de på tolv veckor kan ändra människors livsstil – och att det håller i sig.

Inom kort vet vi om den lite kaxiga utfästelsen håller måttet.

Mer om studien: An E-health Intervention for Patients With Peripheral Artery Disease (I-PAD)

Studien leds från Sahlgrenska Universitetssjukhuset av Joakim Nordanstig. I studien deltar även patienter från kärlkirurgiska kliniker i Stockholm, Malmö, Jönköping och Karlstad.

Erbjudande om att vara med i studien har getts till patienter som kommit med remiss till mottagningarna, men inte varit aktuella för kirurgi. Av dem som vill delta lottas de antingen till standardbehandling; info från doktorn vad de behöver göra, träna, medicin, eller till samma behandling plus fri tillgång till en app. Appen är en enkel programvara, för smarta mobiler eller surfplattor, med olika inslag skräddarsydda för att ändra patienternas beteende så att besvären minskar.

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05029739?term=IPAD+PAD&draw=2&rank=1

Fakta: Benartärsjukdom

Vid kärlkramp i benen har blodet svårt att komma fram till musklerna, som då får syrebrist. Det kan göra att du får ont i benen när du anstränger dem. Att sluta röka, om du gör det, och träna benen genom promenader brukar minska besvären. Ibland behövs även behandling med läkemedel eller en operation.

Risken att få kärlkramp i benen ökar ju äldre du är. Var tionde svensk över 65 drabbas av sjukdomen. Kärlkramp i benen kan ibland leda till akut blodpropp i benen.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 11 maj 2022 08:45
Uppdaterad: 11 maj 2022 08:45
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.