1 augusti, 2023

Sjukvårdens satsning – drönare först på plats vid olyckor

Drönare kan vara till stor hjälp under pågående räddningsinsatser. Genom EU-finansiering startar nu ett treårigt projekt för att förbättra användningen av drönare i större skala.

Magnus Kristiansson.

Under våren har ett pilotprojekt pågått med att använda drönare för att få en överblick av akuta händelser som trafikolyckor, drunkningar och bränder. Drönaren kan komma fram före ambulans och räddningstjänst och i sin tur skicka bilder eller filmer till larmoperatören om olyckans exakta position, karaktär eller utbredning. Det kan till exempel handla om antalet fordon på en olycksplats, om det finns köbildning som hindrar utryckningsfordon, var det brinner eller läge på en person som håller på att drunkna när man ser rakt över sjön. Ungefär 40 skarpa flygningar har gjorts under våren.

– Ett exempel är en brand i en byggnad där det inte gick att se branden, men var folk sprang ut, vilket gjorde att vi förstod att något hade hänt. I testet har bilderna varit av ganska dålig kvalitet och endast varit stillbilder. Men man har lärt sig mycket om hur det funkar, vilka tillstånd som behövs, hur rutinerna ska se ut. Vilken information larmoperatören behöver med mera, säger Magnus Kristiansson, Innovationsledare på Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen.

– Snittiden som en ambulans i Västra Götalandsregionen kan vara på plats är 10 minuter, och en drönare kan vara framme och skicka bilder två – tre minuter efter larmet. Den här tidsvinsten kan vara till stor nytta.

Den 1 augusti utökas projektet då man fått EU-medel för att kunna ta fram bättre kameror och använda drönare i större skala. Projektet ska pågå i tre år ochär en del av ett större projekt tillsammans med PICTA på Lindholmen Science park och flera norska aktörer. Finansieringen (5.3 miljoner) kommer från EU och fonden Interreg. Projektet bedrivs inom hela VGR, men har flera system på gång för Göteborg och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tidigare har drönare kunnat användas för att leverera hjärtstartare, så det här är ett sätt att utöka användningen.

– VGR är världsledande på att jobba med drönare, vilket ger oss en unik förmåga att driva på utvecklingen. Norge har kommit längre vad gäller teknik, VGR längre på hur det kan användas och allt praktiska runt omkring som checklistor och rutiner. Vi jobbar nu för att bygga upp ett västsvenskt kluster tillsammans med Lindholmen Science Park, säger Magnus Kristiansson.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 01 augusti 2023 15:33
Uppdaterad: 01 augusti 2023 15:35
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.