7 oktober, 2020
Reumatisk sjukdom, vad är det?
Måndag 12 oktober är det Word Arthritis day. Reumatologin på SU "firar" genom att ha drop in-mottagning. Vem kan boka tid? Och vad är egentligen reumatism? Här svarar två överläkare på några vanliga frågor.
Den 12 oktober uppmärksammas reumatologisk sjukdom över hela världen. I samband med det bjuder reumatologin inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till öppen mottagning, i år med fokus på inflammatorisk ryggvärk hos personer mellan 18 och 40 år. Men vad är egentligen reumatisk sjukdom och vem kan drabbas? Boja Jovancevic, överläkare och sektionschef och Eva Klingberg, universitetsjukhusöverläkare och docent svarar.
Vad är reumatisk sjukdom?
– Reumatiska sjukdomar är autoimmuna. De beror på ett fel i immunsystemet som gör att kroppens egna immunsystem vänder sig mot sig själv och leder till att man till exempel får inflammatorisk ledsjukdom eller inflammatorisk ryggsjukdom. Ordet reumatism är ett samlingsnamn som innefattar olika systemiska eller inflammatoriska tillstånd. Ledgångsreumatism är den vanligaste av dessa men det finns olika reumatiska sjukdomar som tar sig olika uttryck. Till vår öppna mottagning på måndag riktar vi oss till personer med misstänkt inflammatorisk ryggsjukdom.
Är reumatisk ryggsjukdom ärftlig?
– Ja, till viss del. Om man har en förstagradssläkting som har reumatisk sjukdom eller andra inflammatorisk besvär som psoriasis, inflammatorisk tarmsjukdom eller ögoninflammation är sannolikheten större att drabbas. Inte sällan har patienten själv något av dessa symptom.
Men det är inte så att alla i en släkt eller familj behöver ha sjukdomen.
Hur är forskningsläget?
– Det pågår mycket forskning inom fältet i hela världen och de senaste 20 åren har det gjorts stora framsteg. För en person som insjuknar med reumatisk sjukdom idag är prognosen betydligt bättre, med lägre grad av smärta och handikapp än tidigare, och minskat behov av ortopediska operationer. Livskvaliteten för reumatiker är helt enkelt bättre idag. Utvecklingen av nya läkemedel, såsom biologiska läkemedel, har gjort att den reumatiska inflammationen kan stoppas på ett mer effektivt sätt. Ett exempel är läkemedel riktade mot TNF, ett signalämne som bland annat utsöndras av de vita blodkroppar som deltar i den inflammatorisk processen.
I samband med Internationella reumatikerdagen den 12 oktober har ni öppen mottagning. Varför?
– Sedan 2011 har Reumatologi Sahlgrenska Universitetssjukhuset uppmärksammat Word Arthritis Day, internationella reumatikerdagen, genom att ordna öppen mottagning för personer med misstänkt reumatisk sjukdom. Förhoppningen är att upptäcka en eventuell sjukdom tidigt och kunna ställa rätt diagnos så att patienten kan få rätt behandling och därmed slippa onödig smärta. Det är viktigt att få sina besvär utredda i tid. I år fokuserar vi på inflammatorisk ryggsjukdom.
Vem borde passa på att komma då?
– Personer som är mellan 18 och 40 år, har långvarig värk eller smärta i ryggen, framför allt på natten och morgonen och som upplever att de blir bättre av rörelse – de ska ta chansen!
Anledningen till åldersspannet är att ryggreumatisk sjukdom nästan alltid uppkommer innan 45 års ålder. De som kommer får först träffa en fysioterapeut och sedan en läkare. Om man då misstänker att personen har reumatisk sjukdom bokas en tid till nybesök på plats för ytterligare utredning med bland annat provtagning samt röntgenundersökning.
Öppen mottagning 12 oktober
När? Måndag 12 oktober klockan 8-11
Var? Reumatologimottagningen, Gröna stråket 16, Sahlgrenska sjukhuset
Hur? Tid bokas via 1177 eller på telefon: 031-342 97 69 (vardagar 9-15, stängt 12-13)