21 december, 2020
Pandemin inifrån – unik film från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
I nio månader har Johanna Ewald St Michaels, fotograf på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, filmat inifrån covid-vården. Resultatet är en dokumentär som nu har premiär i kortversion. Se filmen här.
Johanna Ewald St Michaels, fotograf på kommunikationsavdelningen,
I förra veckan lanserades filmen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset intranät, tillsammans med en julhälsning från sjukhusdirektören. Nu blir den även tillgänglig för allmänheten – klicka i spelaren här ovanför för att titta. Filmen är fem minuter lång och i centrum står förstås universitetssjukhusets medarbetare – de som levt med covid-19 som ständig följeslagare sedan i mars.
– Johanna började filma dag ett, när ingen visste hur viruset skulle sprida och utveckla sig. I dag är jag väldigt tacksam över att vi valde att dokumentera, att filma. Det är ett helt unikt tidsdokument, säger sjukhusets kommunikationschef Anne-Charlotte Horgby.
I dokumentären skildras från både Östra, Sahlgrenska och Mölndals sjukhus. Tittarna får möta flera medarbetare i själva pandemi-vården, men också personer som arbetat i gemensam särskild sjukvårdsledning, etisk rådgivning och andra nyckelpositioner. Lite längre fram kommer sjukhuset lansera en längre, mer ingående dokumentär – men det föll sig naturligt att släppa en kortversion redan nu.
– Filmen är viktig på flera plan. Dels hoppas vi att filmen sänder ett viktigt budskap till medarbetarna – ett tack och ett erkännande för det makalösa jobb de har gjort under året. Samtidigt hoppas vi kunna visa allmänheten vad det här sjukhuset förmår prestera. Förhoppningsvis kan det också bli en signal om att hålla ut och hålla sig till restriktionerna, säger Anne-Charlotte Horgby.
Johanna Ewald St Michaels har arbetat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i knappt två år. Vid sidan av sin anställning på sjukhuset regisserar och filmar hon dokumentärer som visas på filmfestivaler världen över.
– Som dokumentärfilmare insåg jag att detta kommer bli något vi kommer får leva med länge och jag ville fånga det så tidigt som möjligt. Jag ville försöka skildra hur medarbetarna gör sitt allra bästa för att lösa de problem som uppstår längs vägen – men också medkänsla, omsorg och sorg – alla känslor som följer med en pandemi. Jag är tacksam över att så många på sjukhuset har gett mig av sin tid för detta projekt.
Hon kommer förstås fortsätta filma.
– Det är inte över än, säger hon.