12 december, 2023

Övning för skarpt läge – lyckad simulering med flera yrkeskategorier

Sjukvård är en lagsport och kräver finslipat samarbete. För första gången har man under hösten genomfört en nyskapande interprofessionell simulering mellan olika yrkeskategorier på Simulatorcentrum på Östra sjukhuset.

Efter övningen utvärderar man i gruppen vad som funkat bra, och vad som kan göras annorlunda vid ett annat tillfälle. Foto: Erik Hulegårdh.

Erik Hulegårdh.

Syftet med simuleringar är att medarbetarna ska få träna olika situationer som kan uppstå på vårdgolvet. Det vanliga är att man övar varje skrå för sig, men i höstas bestämde man sig för att tänka nytt berättar Erik Hulegårdh, överläkare och AT-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som är en del av projektgruppen som jobbat med kursen.

– Det har varit täta skott mellan sjuksköterskornas kliniska basår, AT-läkarna och undersköterskorna, men nu ville vi i stället göra en interprofessionell simulering där alla tre yrkeskategorier deltar, det ger en helt annan förståelse för varandras roller, säger han.

Vad är det man tränar under en simulering?

– Omhändertagande av akut sjuka patienter med livshotande tillstånd. I simuleringen ska man träna omhändertagande och kommunikation. Man får öva på sina roller, vilket blir ett väldigt bra sätt att träna för alla men kanske extra bra om man är ung och ny i organisationen, säger han.

Efter övningen utvärderar man i gruppen vad som funkat bra, och vad som kan göras annorlunda vid ett annat tillfälle. Ytterligare en uppföljning väntar för att kunna se vilken effekt utbildningen gett.

– Vi kommer även att göra en utvärdering ett tag efter man gått utbildningen och är tillbaka i sin verksamhet. Vi vill se hur mycket nytta deltagarna haft av det och vad det ger för effekt in i organisationen, säger Erik Hulegårdh. 

ENKÄT: Hur upplevde du utbildningen?

Sofi Nielsen. Foto: Erik Hulegårdh.

Sofi Nielsen, AT-läkare:

”Det här var första gången jag fick göra en sån här övning där alla professioner var med. Det blev mycket mer autentiskt och jag tror det stärker alla yrkesroller. I simuleringen jag var med i skulle vi ta hand om en patient som kommit in och var djupt medvetslös. Det var tack vare undersköterskans samtal med den anhöriga vi fick fram att patienten tagit för mycket insulin och på så sätt visste vi hur vi skulle gå vidare. Vi hjälps alla åt för att rädda liv och allas roller är helt nödvändiga. Det här är en helt fantastisk förberedelse för när det blir skarpt läge!”

Maja Andersson. Foto: Erik Hulegårdh

Maja Andersson, undersköterska:

”Det var fantastiskt att jobba ihop alla yrkeskategorier med så olika erfarenheter. Trots att jag inte kände någon sen innan så jobbade vi väldigt bra ihop i ett team, man tränar upplevelser och situationer som liknar verkligheten. En av de allra viktigaste sakerna är kommunikation, om man kommunicerar bra blir man ett bra team. Jag tyckte verkligen jag förstärkte mina kunskaper.”  

Emma Berg, sjuksköterska:

Emma Berg. Foto: Erik Hulegårdh.

”Det var första gången jag gjorde en simulering med fler professioner än bara sjuksköterskor och det var så bra att få veta och höra hur exempelvis läkarna tänker i olika situationer. Ofta tänker man ju väldigt mycket på sin egen roll och uppgift så det var väldigt intressant. Jag vill gärna gå detta igen och försöker även få cheferna på min avdelning att samla ihop vårt team så att vi gör såna här övningar alla professioner tillsammans. Man blir mer trygg i sin yrkesroll av att öva.”

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 12 december 2023 11:28
Uppdaterad: 28 mars 2024 10:21
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.