29 augusti, 2023

Nya sjukhusdirektören styr mot tydliga mål

Boubou Hallberg, barnläkare och forskare, är Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya sjukhusdirektör sedan 14 augusti. Här vill han styra mot målet Europas ledande universitetssjukhus och sätter hållbarhet och forskning högt på agendan.

De första veckorna som ny direktör har handlat om att träffa så många medarbetare som möjligt och börja skapa sig en bild av Sahlgrenska Universitetssjukhusets stora ekosystem. Själv beskriver han det som en rivstart.

– Jag har fått ett varmt mottagande och en väldigt positiv känsla. Mitt första intryck är ett välfungerande sjukhus. Vi är ledande i Sverige inom klinisk forskning och har mängder med uppdrag inom nationell högspecialiserad vård. Här finns en stolthet i arbetet, säger Boubou Hallberg.

Ursprungligen kommer han från Stockholm där banan mot läkaryrket började. Redan tidigt under utbildningen började han jobba med barn, vilket ledde fram till en specialitet som barnläkare och neonatolog på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Under läkarutbildningen jobbade jag helg på en barnintensivvårdsavdelning som barnskötare. Den närheten man får med familjer som har svårt sjuka barn lockade mig, och att se vilken skillnad man kan göra. Det finns något väldigt positivt i att vara barnläkare, att hela tiden få se barnens förmåga att se det ljusa, säger han.

Målinriktat ledarskap

Boubou Hallberg har tidigare bland annat jobbat som överläkare och verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset. Han har även erfarenhet av att arbeta i internationell miljö och haft flera uppdrag i ledningsposition. Nu lämnar han tjänsten som sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs sjukhus – och kommer till ett av de större sjukhusen i Europa.

– Jag har stor respekt för storleken och komplexiteten i uppdraget. I början handlar det väldigt mycket om att lyssna och fråga varför för att öka förståelsen för sjukhuset, säger han.

Hur är du som ledare?

– Jag är målinriktad. Mitt ledarskap handlar om att kunna se helheten före delen och samtidigt involvera många i besluten. Konkret kan det handla om att vi har ekonomiska utmaningar just nu som ska lösas, det måste såklart nämnas i det här sammanhanget. Samtidigt ska vi långsiktigt arbeta för att vara Europas ledande universitetssjukhus. Vi behöver styra mot rätt mål hela tiden, säger han.

En fråga Boubou Hallberg själv återkommer till är hållbarhet. En grundpelare är FN:s globala hållbarhetsmål: Agenda 2030. Inom ramen för modern sjukvård kan det handla om digital omställning och vård med patienten i fokus, men också säkerhetsfrågan som fått en allt tydligare plats på agendan. Beredskap för kris och katastrof är centralt, menar han.   

Samtidigt är hållbarhet viktigt när det gäller att rekrytera, och behålla, personal:

– Attraktiva arbetsgivare jobbar med det, och det är en viktig del för många unga som är på väg ut i arbetslivet. Det kan handla om hälsosamma och hållbara scheman och möjlighet att utveckla sig åt det håll man vill, men även att få en trygg och säker introduktion i arbetslivet.

Hur ska det vara att börja jobba på Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

– När man kommer hem till någon kan man veta precis hur det är när man öppnar dörren, det luktar gott och är vänligt och trivsamt. Den känslan tänker jag på, men omsatt till sjukhus såklart. Man ska känna att här vill jag vara.

Förvaltar och utvecklar forskningen

En av de karriärvägar som Sahlgrenska Universitetssjukhuset vill stimulera och underlätta är forskning. Sjukhuset fick, tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet, högsta betyg i Vetenskapsrådets senaste utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet.

En stafettpinne Boubou Hallberg med stolthet tar över i rollen som ny direktör.

– Det är helt fantastiskt och något vi ska arbeta för att bibehålla. Vi ska förvalta, utveckla och tydliggöra hur viktig forskning och innovation är för vår verksamhet. Vi ska också lyckas med genomförandet av Sahlgrenska Life, det är en del av framtidsvisionen Europas ledande universitetssjukhus, säger han.

Forskning är något som genomsyrat även den egna karriären. Redan under utbildningen tog Boubou Hallberg steget in i den kliniska forskningen, där han blivit kvar.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset är nu ambitionen att, vid sidan av direktörsrollen, kunna vara kliniskt verksam både som läkare och forskare inom neonatalvården. I samband med bytet av sjukhus flyttar han också över sin forskning om hjärnskyddande behandling för nyfödda barn till Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

– Det är ett beslut som vuxit fram sedan jag kom till Västra Götalandsregionen. Här finns en tydlig koppling till min forskning och det är ett naturligt steg. Nu ska jag ansöka om affiliering till Sahlgrenska akademin, och jag hoppas att de antar mig, säger han och skrattar.

Tre viktiga punkter för Boubou Hallberg

Framåt: ”Det handlar om att utveckla ny vård, forskning, nya arbetssätt och inte minst om den digitala omställningen där det finns en enorm kompetens på vårt sjukhus.”

Tillsammans: ”Vi arbetar tillsammans, med och för vår omgivning. Vi ska fortsätta med det och även utveckla våra samarbeten internt och externt.”

Hållbarhet: ”Det är frågan om det hållbara samhället som sträcker sig från allt mellan ekonomi till säkerhetsläget. Det är helt grundläggande i mitt arbete och handlar också om hur vi är mot varandra för att skapa en hållbar arbetsplats”.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 29 augusti 2023 10:36
Uppdaterad: 21 september 2023 09:40
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.