14 november, 2022

Nationell kraftsamling kring kvantteknologi – tar steget in i sjukvården

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att ha en ledande roll i ett nytt nationellt projekt kring mognadsgraden för kvantteknologi i den svenska hälso- och sjukvården. Efter att ett företag för första gången investerat i en kvantdator i sjukhusmiljö i USA, kan en liknande utveckling bli aktuell även i Sverige. Det tror Justin Schneiderman, forskare och projektledare.

Justin Schneiderman vid Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen och Caroline Damgaard, projektledare vid Innovationsplattformen. Bild: Paul Björkman.

Kvantteknologi spås få en allt viktigare roll inom forskning, näringsliv och samhällsplanering. Det används redan i till exempel finansbranschen och för transportflöden som kräver avancerade matematiska beräkningar. Inom hälso- och sjukvården har det hittills bara funnits i molnbaserade lösningar, men enligt plan kommer en fysisk kvantdator att installeras på amerikanska Cleveland Clinic under 2023.

En banbrytande och omfattande satsning som kan göra avtryck i såväl svensk hälso- och sjukvård som medicinteknisk industri.

– I framtiden tror jag alla större sjukhus i Sverige kommer ha det, frågan är mer när, säger Justin Schneiderman vid Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen som kommer att projektleda en större nationell undersökning kring mognadsgraden för kvantteknologi inom svensk sjukvård.

Drivs från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Projektet är en nationell kraftsamling på området och finansieras av Swelife, det nationella strategiska innovationsprogrammet för life science och hälsa. Projektet drivs från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som redan satsar inom kvantteknologi bland annat genom ett unikt doktorandprojekt om kvantalgoritmer för tillämpning i hälso- och sjukvården som samfinansieras med Chalmers tekniska högskola.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ambitionen att vara ledande inom life science, och ser stor potential för kvantteknologi inom vården. Vi har ett nära samarbeten med Chalmers som har världsledande forskning på området och för oss är det självklart att ta en aktiv roll i denna nationella kraftsamling, säger Ann-Marie Wennberg, professor och sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Alla universitetssjukhus i landet kommer att involveras i projektet, samt flera internationella parter.

– Det finns stora investeringar att göra i kvantteknologi, och i det här projektet vill vi undersöka mognadsgraden i svensk hälso- och sjukvård och kanske så ett frö för möjligheterna som finns. Det är ett samspel med industrin om man ska kunna ta steget mot att använda hårdvara på det här området, säger Caroline Damgaard, projektledare vid Innovationsplattformen.

Ge exempel på vad en kvantdator skulle kunna användas till på ett sjukhus?

– Det kan handla om utveckling av vissa läkemedel. Man kan som exempel beräkna hur en viss medicin kommer att fungera i en viss kropp och modulera det i en kvantdator. De är kraftfulla och kan hantera komplexa problem som dagens superdatorer inte klarar av, säger Justin Schneiderman.

Projektet är ett resultat av ett nordiskt initiativ från Swelife där syftet är att använda kvantteknologins möjligheter för att utveckla hälsa och life science.

– Vi vill genom denna satsning katalysera det snabbt växande fältet där kvantteknologi används inom hälsa och life science. Det är ett område där Norden har stora möjligheter att bli ledande, säger Ebba Carbonnier, portföljansvarig Swelife.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 14 november 2022 12:59
Uppdaterad: 14 november 2022 13:00
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.