1 juni, 2021

Mellanmål – viktigt för hälsa och tillfrisknande

Mellanmål är underskattade som ett sätt för patienter med nedsatt aptit att få i sig tillräckligt med näring och energi. Det har man kommit på i köket på avdelning 238 som nu erbjuder två läckra och aptitretande alternativ som mellanmål varje dag.

Avdelningsvärd Anette Johansson, till vänster, och kollegan Selma Subasic ska just servera dagens mellanmål. Två rätter går att välja mellan.

Sjuklighet sätter oftast ned matlusten. Äldre patienter som är multisjuka kan redan innan de kommer till sjukhuset ha haft ett nedsatt intag av näring och energi under en längre eller kortare period. Därtill kommer att de behöver ett ökat intag av energi för att snabbare tillfriskna, till exempel efter en infektion.  

– Energi och näring är mycket viktigt för både välmående och tillfrisknande för alla våra patienter och inte minst för våra patienter som har varit svårt sjuka i covid-19, säger Emma Nyström, dietist på Mölndals sjukhus och verksam på fyra olika medicinavdelningar.

Avdelning 238 vårdar vårdar bland annat sköra äldrepatienter, bland annat patienter med hjärtsvikt. Det är betydelsefullt att dessa patienter får i sig tillräckligt med kalorier för att orka, menar Malin Friberg, vårdenhetschef på avdelning 238.

– Många av patienterna som kommer till oss äter inte supermycket och är lätt undernärda. Om de vårdas en längre tid här vill vi gärna se till att de äter upp sig här på avdelningen och att det förhoppningsvis fortsätter hemma, säger hon.

Extra protein och energi viktigt

Nutrition är också ett prioriterat område i Västra Götalandsregionens patientsäkerhetsarbete. Här kommer Emma Nyströms kunskap in. Det är framför allt extra protein och energi som krävs och det är många olika åtgärder som behövs göras för att det ska fungera optimalt, berättar hon. Runt 25-30 procent av patienternas energiintag per dag kommer från vardera lunch och middag, som levereras från köket centralt. Resten – alltså runt 40-50 procent – av kaloribehovet ska fyllas av måltider på avdelningen.

– Frukosten fungerar för det mesta bra men mellanmålen är det ofta lite si och så med, säger Emma Nyström.

Avdelning 238 har förmånen av att ha Anette Johansson anställd som avdelningsvärd. En stor del av hennes arbetstid ägnas åt de så viktiga kökssysslorna. Tillsammans med henne började Emma Nyström att fundera kring vad man kan göra åt mellanmålen. Resultatet har blivit att patienterna nu erbjuds två olika mellanmålsalternativ varje dag – en snitt bestående av en sillbit med grönsaker på grovt bröd och en hemmagjord cheesecake, gjord på vaniljyoghurt, smulade kex och sylt.

– En del gillar sådant som är sött och gott, en annan patient kanske har diabetes och är försiktig med det söta, säger Anette Johansson som varje dag skapar mellanmålen. Hon lägger sig vinn om att mellanmålen ska var vackra och färggranna.

– De ska vara en aptitretare för patienter som inte har så stor matlust, säger hon.

”Känns lite lyxigt”

När hon kommer ut med vagnen vid två-tre-tiden på eftermiddagen får hon idel positiva reaktioner.

– Patienterna säger att jag ser ut som en flygvärdinna med min vagn och att det känns lite lyxigt, säger hon med ett leende.

En viktig sak är att de två mellanmålen inte är för stora, det ska kännas att man orkar äta upp. Blir det några över vill en del patienter gärna ta en till.  Anette Johansson säger att en del patienter inte vill åka hem igen för att de får så god mat och fina mellanmål.

”Patienterna ska känna sig lite ompysslade och då krävs det att vi är lite innovativa”

Mellanmålen är ett komplement till de näringsdrycker som också finns att erbjuda patienterna. Andra insatser för att öka patienternas matlust kan just vara att jobba mer med den visuella upplevelsen kring måltiden. Att dekorera brickan om det är möjligt, kanske duka med en finare servett eller ha färgglada sugrör till näringsdrycken, som serveras i fina glas.

– Det är inte kul att ligga på sjukhus. Måltiderna kan bli det färgstarka avbrottet, säger Emma Nyström, som följer arbetet på avdelning 238 och driver på.

Bra mellanmål tillsammans med en klick smör på potatisen, en dessert och näringsdrycker kan öka kaloriintaget med flera hundra kalorier dagligen – något som många patienter behöver. Det är allas ansvar på avdelningen att tänka i de här banorna, menar Emma Nyström. Inte minst viktigt är det förstås att chefen är med på tåget.

– Patienterna ska känna sig lite ompysslade och då krävs det att vi är lite innovativa. Men det är förstås svårare att få till om man inte, som vi, har förmånen att ha en avdelningsvärd som kan lägga extra tid på måltiderna, säger Malin Friberg avslutningsvis.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 01 juni 2021 12:08
Uppdaterad: 01 juni 2021 12:08
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.