22 januari, 2024
”Man ska tänka kring broddar som man gör med cykelhjälm”
Nyligen lyfte ortopeden Emilia Möller Rydberg uttrycket ”broddskam” i Göteborgs-Posten, ett ord som kan tolkas på två sätt. Sedan dess har hon fått många påhejande reaktioner.
Det är väldigt halt runtom i Västra Götaland för närvarande, och till ortopedakuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal är inflödet av patienter stort och ihållande. Det handlar framför allt om handledsfrakturer, armbågsfrakturer och skadade fotleder.
När Emilia Möller Rydberg, specialistläkare i ortopedi vid Sahlgrenska, nyligen intervjuades i GP om halkan talade hon om ”broddskam”.
– För väldigt många av oss finns broddar fortfarande i samma kategori som inkontinensskydd, progressiva glasögon, hörapparater och gåstavar. Det är saker som tydligt hör ålderdomen till och vårt samhälle har ju på många sätt en åldersskräck. Vi tycker att det är skämmigt att vara gammal, hur löjligt och dumt det än är, säger Emilia Möller Rydberg.
”Därför sätter broddskammen in”
På grund av detta tvekar många – både äldre och yngre – inför att använda broddar, menar hon.
– Att många broddar sedan är både ganska fula och inte alltid helt smidiga att använda gör inte saken bättre. Ingen vill gå runt och känna sig ful och gammal. Därför sätter broddskammen in.
Halvt på skämt menade Emilia Möller Rydberg att ”broddskam” också kan innebära en annan känsla:
– Det är skammen man får känna på när man ligger där i sjuksängen för att man var för fåfäng för att ta på sig sina broddar, trots att man borde ha vetat bättre.
Har du fått några reaktioner efter GP:s artikel?
– Ja, det är väldigt många som hejar på. Folk förstår faktiskt precis vad jag pratar om och många efterlyser snyggare och bättre produkter. Jag tror dock att utmaningen här både är bättre design och att flytta broddarna från kategorin ”ålderhjälpmedel” till ”smarta vardagsprodukter för oss alla”.
Vad brukar det bli för typ av skador för den som ramlar på en isfläck?
– Vi håller på med en studie nu som tittar på vilka frakturer man får om man ramlar på is och snö och har oturen att bryta sig. Vi ser att det absolut vanligaste är att man bryter handleden, handledsfrakturer utgör en dryg tredjedel. Näst vanligast är fotledsfrakturer och därefter kommer överarmsfrakturer.
Vad är bäst – lösa broddar eller dubbar som sitter fast i skon?
– Jag, precis som en hel del av dem som hört av sig efter artikeln, ser nog att dubbade skor är bra men att de funkar bäst i friluftssammanhang. I stan vill man ofta ha något som kan vara flexibelt för olika typer av underlag, och som man enkelt kan ta av och på när man rör sig mellan inom- och utomhus.
Till sist tipsar Emilia Möller Rydberg om att man ska tänka kring broddar som man gör med cykelhjälm:
– Nuförtiden är det oerhört få som skulle sätta sig på en cykel utan ett skydd för huvudet. Samma tänk behöver vi när det gäller att gå ut på is och snö.
Text: Elin Widfeldt
Texten har tidigare publicerats i VGRfokus.