25 april, 2023
”Malariadiagnostik kräver tränad och erfaren labbpersonal”
Varje år vårdar Sahlgrenska Universitetssjukhuset 15-20 patienter med verifierad malaria. Helena Hammarström möter många av dem i sitt arbete som överläkare på Infektion och Klinisk mikrobiologi.
– Vi vårdar ungefär 15-20 patienter per år med verifierad malaria. Men vi provtar mycket fler än så – alla som har hög feber efter en resa till ett malariadrabbat område ska provtas för malaria, säger Helena Hammarström.
Hur blir de här personerna smittade?
– De har varit i tropiska områden där malaria finns. Nästan alla har varit i tropiska Afrika, söder om Sahara. Malaria är en anmälningspliktig sjukdom så Folkhälsomyndigheten för statistik över alla fall som diagnostiseras i Sverige och därifrån kan vi också få information om var de har smittats. En del är migranter som precis har kommit till Sverige, andra bor i Sverige men har till exempel varit och hälsat på släktingar. Det kan även vara turister som rest i malariaendemiska områden, men det är mer ovanligt att resenärer drabbas eftersom de flesta brukar ta förebyggande läkemedel under resan.
De 15-20 ni vårdar på Östra sjukhusets infektionsklinik varje år – hur sjuka är de?
– Få är så allvarligt sjuka att de behöver intensivvård, men majoriteten blir inlagda på avdelning för behandling, observation och upprepad provtagning. En del som är väldigt lindrigt sjuka kan också behandlas och följas upp via vår mottagning. De vanligaste symtomen är hög feber och frossa, men vid svårare malaria kan man få organpåverkan som njursvikt och blödningsrubbningar. Små barn kan få cerebral malaria där hjärnan påverkas, och det är väldigt allvarligt. Överlag är det absolut värst för små barn, under 5 år, att få malaria.
Hur reagerar de som får beskedet om att de har malaria?
– En del blir inte alls förvånade. Personer som är uppvuxna i högendemiska områden har ofta haft malaria flera gånger tidigare och känner igen symtomen. De kan säga ”jag tror jag har fått malaria igen”.
Hur ser behandlingen ut?
– Vid lindrig malaria kan man få en tablettbehandling som består av två läkemedel i kombination. Det är en effektiv behandling, man tar den bara i tre dagar och de flesta blir helt friska. Vid allvarlig malaria behövs intravenös behandling.
Fakta: Malaria
Malaria är en sjukdom som sprids från malariamyggor till människor. Symtomen kan vara allt från lindriga till dödshotande. Barn, gravida och personer med HIV löper extra stor risk att bli allvarligt sjuka. 2021 levde halva världens befolkning i ett malariadrabbat område och WHO räknar med att 247 miljoner människor blev sjuka i malaria. Över 600 000 människor dog. 96 procent av alla som dog i malaria år 2021 blev sjuka i Afrika. 80 procent av dessa var barn under 5 år.
Källa: WHO
Hur vet man om malarian är lindrig eller allvarlig?
– Genom att titta på den kliniska bilden och laboratorieprover. Man undersöker om det finns någon allvarlig organpåverkan.
Hur ställer man diagnosen malaria?
– Först tar vi ett snabbtest som ger svar omgående, det är inte hundraprocentigt men vi kompletterar alltid med ett blodprov som man tittar på i mikroskop för att se om det finns parasiter i blodet. Det är en bra och snabb diagnostik men kräver tränad och erfaren labbpersonal. Mikroskopin görs på mikrobiologen på Sahlgrenska.
Kan man få några men efter att ha haft malaria?
– De allra flesta som får malaria någon enstaka gång och som får korrekt behandling blir helt friska och får inga men, men det är stor skillnad på hur det ser ut i Sverige och i högendemiska områden. I högendemiska områden är det så många som blir sjuka och då också ett stort antal som blir allvarligt sjuka. Om man blir allvarligt sjuk är det väldigt viktigt att man får avancerad sjukvård i tid, annars kan det bli allvarliga konsekvenser. Små barn som får cerebral malaria kan få bestående men efteråt.
Vad vet du om det nya vaccinet som medierna rapporterade om nyligen?
– Det finns ett vaccin sedan tidigare, som WHO rekommenderar till barn i högendemiska områden. Det används men har inte jättehög effektivitet. Nu har det nyligen kommit ett förbättrat vaccin som ser betydligt mer lovande ut även om studierna inte är helt klara. Men jag vill poängtera att vaccinet är till för att undvika dödsfall i högendemiska områden – det är där insatserna behövs. Det är inget vaccin för resenärer.