10 februari, 2022

Kvinnosjukvårdens medarbetare får delar av forskarutbildningen betald

Sedan årsskiftet finansierar kvinnosjukvården en del av forskarutbildningen för medarbetare som ska doktorera. "Som största förlossningsklinik i Sverige och Nordeuropa har vi ett ansvar för att visa vägen" säger överläkare och professor Bo Jacobsson.

Bo Jacobsson.


Ledningen för Kvinnosjukvården har bestämt sig för att finansiera grundutbildningen (motsvarande tre veckor) i forskarutbildningen för alla som har sin huvudanställning hos er. Bo Jacobsson, överläkare och professor i obstetrik som sitter i kvinnosjukvårdens ledningsgrupp, varför gör ni detta?

– Vi vill visa att vi tycker det är så viktigt med grundläggande forskarutbildning att vi är beredda att stå för en del av kostnaden. I många fall har man tidigare varit tvungen att ta det på sin fritid, om inte handledare haft möjlighet att finansiera.

Vad är målet med satsningen?

– Vi hoppas såklart att fler blir intresserade av att forska. Vi vill att alla professioner är med och driver vården framåt och som största förlossningsklinik i Sverige och Nordeuropa har vi också ett ansvar för att visa vägen. Det här är ett av stegen som Kvinnosjukvårdens ledning vill ta för att markera vilken riktning vi vill gå för att möta framtidens krav på en högkvalitativ Kvinnosjukvård. Ett litet första steg.

Är detta endast en satsning på unga, nya forskare?

– Nej, det är också en satsning på handledare. Det här kommer säkert få stor betydelse för framtidens handledare som på det sättet vågar ta på sig handledarskap eftersom det alltid annars innebär ett ekonomiskt ansvarstagande.

Mer om forskning inom kvinnosjukvård

Finansierad grundutbildning, motsvarade tre veckor, i forskarutbildningen finansieras av Kvinnosjukvården sedan årsskiftet och gäller för doktorander.

Sahlgrenskaliv har tidigare skrivit om många forskningsprojekt som drivs av medarbetare inom kvinnosjukvården. Några exempel:

Igångsättning hemma – ny möjlighet inom svensk förlossningsvård

Forskning tillsammans med gravida är helt nödvändig

Klipp eller inte – det är frågan

Unikt triagesystem för gravida och nyförlösta på akuten sprids i svensk sjukvård

Kort livmodertapp kan öka risken för för tidig födsel

 

 

 

 

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 10 februari 2022 15:06
Uppdaterad: 10 februari 2022 15:25
Kategori: KARRIÄR: FORSKARE

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.