29 maj, 2023

Komplicerat och ansvarsfullt på gynmottagningen

Sahlgrenska sjukhusets gynmottagning är i ständig förändring. Barnmorskorna driver egna mottagningar, man har infört extra operationer på lördagar, och undersköterskor assisterar läkarna. "Vi är en liten styrka som gör jättemycket" säger undersköterskan Yasemin.

Camilla Sandell, längst till höger, är ny chef för Gynmottagningen som tidigare har delat chef med Gynakuten. "Vi har med åren blivit mer och mer specialiserade. Därför är det bra med en egen chef som ser och driver oss", säger undersköterskan Yasemin som står bredvid sin nya chef.

När gynekologer i Göteborg eller regionen stöter på svåra fall kan de remittera till den högspecialiserade Gynekologimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Gynmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset har ungefär 5 000 besök per år. Här följer man upp patienter med endometrios, gynekologisk cancer, cellförändringar, druvbörd, specialistultraljud och psykosocial uppföljning efter våldtäkter, med mera. Medarbetarstyrkan består av gynekologer, barnmorskor, undersköterskor, medicinska sekreterare, andra administratörer och kuratorer. Gynmottagningen bedriver även nationellt högspecialiserad vård inom endometrios och vulvacancer.

LÄS MER: Högspecialiserad gynekologi för kvinnor i hela Sverige | Sahlgrenskaliv

Yasemin, undersköterska.

Medarbetarna är samstämda när det gäller anledningen till att de tycker om att jobba här. Det är komplicerat och spännande, hög kompetens, mycket eget ansvar och de får hjälpa kvinnor. Undersköterska Yasemin jobbade på AnOpIVA innan.

– Kvinnosjukvården är så rolig. Jag som är van vid sövda patienter tycker om den vakna vården. Vi har många positiva möten och jag känner att jag gör något viktigt för andra kvinnor, säger hon.   

Barnmorskor har egna mottagningar

Medarbetarna jobbar i team runt de olika diagnoserna. Barnmorskor har egna mottagningsbesök och jobbar administrativt med rådgivning, remisshantering och provhantering. Barnmorskan Annica har arbetat här i två år. Hon är ansvarig för dysplasiteamet ihop med läkare, undersköterska och medicinsk sekreterare. Hon har också egen mottagning med molapatienter (mola kallas också druvbörd) och hysteroskopimottagningen.

– Hysteroskopimottagningen är alldeles ny, berättar hon. Det fanns inte tillräckligt med operationstid i salarna, så den nya mottagningen för dagkirurgi var ett sätt att göra oss mer tillgängliga för patienterna. De behöver inte sövas, och vi utför både diagnostik och behandling.

– Jag dukar upp rummet sterilt först, berättar Yasemin. Sen assisterar jag under ingreppet, ihop med läkare, medan barnmorskan sederar patienten.

– Och jag är narkos-syrra, skrattar Annica. Barnmorskans roll här är att stå vid sängens huvudända och ha koll på puls, blodtryck och kvinnans mående.

Under lokalbedövning tittar läkaren i livmodern med kamera. Där kan finnas problem med polyper, förtjockad slemhinna eller graviditetsrester. Läkaren kan operera, skära eller bränna med mikroinstrument och behandlingen tar cirka en halvtimme.

– Sen får kvinnan fika och återhämta sig lite innan hon kan gå hem, berättar Annica.

”Vi får mycket gjort”

Slyngexcisioner är en annan dagkirurgi som bedrivs här en dag i veckan. Det är patienter med höggradiga cellförändringar, där man tar bort en liten bit av livmodertappen.

– Det är ett arbetssätt som fungerar jättebra. Kvinnorna kommer och är ofta stressade och nervösa, men mår mycket bättre efteråt. Vi följer upp dem sex månader senare också, berättar Annica.

Patientklientelet är annorlunda från obstetriken – förlossningsvården – där Annica arbetade förut.

– Kontakten med patienten är det roligaste. Och jag lär mig så mycket nytt! Om olika gynekologiska åkommor och om kvinnor i postmenupausålder, det är utvecklande.

– Vi får mycket gjort här på Gynmottagningen, säger Yasemin. Vi är en liten styrka som gör jättemycket. Vi är våra egna problemlösare.

– Ja, det rullar verkligen på, intygar Annica. Det är korta beslutsvägar. Till exempel bestämde vi oss för att verkligen korta köerna för förstabesök av dysplasipatienter genom att ta patienter på helgerna.

– Då jobbar en undersköterska och en gynekolog här och tar femton patienter per dag. Då sköter vi allt själva, fyller Yasemin i.

Undersköterskan är ”spindeln i nätet”

Unikt för Gynekologimottagningen är undersköterskans starka roll och stora ansvarsområden.

– Vi undersköterskor fungerar som bryggan på en operationsavdelning ungefär. Vi är spindeln i nätet, säger Yasemin. Vi öppnar upp rummen, assisterar läkarna vid undersökningar och behandlingar, gör provtagningar, är labbassistenter. Det är brett och kul.

Nyast i personalstyrkan på Gynmottagningen är vårdenhetschefen Camilla Sandell.

– Det här är en verksamhet som jag verkligen går igång på. Vi är så specialiserade och har extremt hög kompetens. Och vi finns för kvinnor i alla åldrar, från 13 år och uppåt, säger Camilla.

Strategin med en ny vårdenhetschef är att Gynmottagningen ska kunna utvecklas ännu mer.

– Jag tror inte mottagningen har samma möjlighet att bli top notch med mig som chef över både gynakut och mottagning, säger Cecilia Blom, som nu tar chefsskapet över endast gynakuten.

Yasemin håller med.

– Vi har med åren blivit mer och mer specialiserade. Därför är det bra med en egen chef som ser och driver oss. Samtidigt arbetar vi ju tätt ihop med akuten, och det är ett roligt samarbete, avslutar hon.

Text: Viktoria Fimmerstad
Publicerad: 29 maj 2023 11:13
Uppdaterad: 29 maj 2023 15:34
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.